Alegători beți la secțiile de votare, conflicte și buletine deteriorate: Ce încălcări a constatat Poliția, în primele ore de scrutin

 Alegători beți la secțiile de votare, conflicte și buletine deteriorate: Ce încălcări a constatat Poliția, în primele ore de scrutin
0Shares

Poliția anunță despre 19 cazuri de încălcări, raportate Comisiei Electorale Centrale, în contextul desfășurării alegerilor prezidențiale și referendumului, scrie UNIMEDIA.

 Astfel, încălcările documentate de Poliție se referă la următoarele:

– fotografierea buletinului de vot – 4 cazuri;

– deteriorarea buletinului de vot – 2 cazuri;

– coruperea alegătorilor – 1 caz (faptele nu s-au adeverit);

– agitație electorală – 4 cazuri;

– afișajul electoral neautorizat – 1 caz;

– transportarea alegătorilor – 1 caz;

– prezența în cabina de vot a mai multor persoane – 1 caz;

– ale incidente – 5 cazuri ( prezența persoanei în stare de ebrietate la secția de votare, conflicte, acțiuni huliganice etc.).

Toate datele au fost transmise Comisiei Electorale Centrale pentru examinare ulterioară.

Astăzi, peste 2 mii de secții de votare din țară, dar și de peste hotare, și-au deschis ușile pentru a primi alegătorii. Moldovenii sun invitați la referendumul pentru modificarea Constituției pentru includerea vectorului european și își aleg astăzi Președintele țării, din 11 candidați înscriși în cursă: Alexandr Stoianoglo, Maia Sandu, Renato Usatîi, Vasile Tarlev, Irina Vlah, Ion Chicu, Andrei Năstase, Octavian Țîcu, Victoria Furtună, Tudor Ulianovschi și Natalia Morari. Scrutinele sunt monitorizate de peste 2 mii de observatori naționali și internaționali. UNIMEDIA vă va ține la curent cu toate informațiile de ultimă oră.

Comisia Electorală Centrală (CEC) anunță că pentru referendumul republican constituțional și alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024 au fost constituite 2 221 secții de votare. Dintre acestea: 1 957 de secții de votare în circumscripțiile electorale din țară, 30 de secții de votare pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului și 231 secții de votare – pentru cetățenii cu drept de vot din străinătate. Unele dintre acestea, în funcție de fusul orar, deja activează.

Pentru fiecare tip de scrutin desfășurat în țară, CEC a tipărit 2 819 996 buletine de vot, dintre care 2 137 641 buletine de vot în limba română, 676 979 în limba rusă, 115 în limba ucraineană, 3 400 în limba găgăuză, 870 în limba romani și 991 în limba bulgară.

Pentru alegeri și referendum, în afara țării, au fost tipărite câte 852 200 buletine de vot. Dintre acestea, 775 350 buletine de vot vor fi în limba română, 76 350 în limba rusă și pentru o secție de votare din Republica Turcia, au fost tipărite 500 buletine de vot în limba găgăuză.

Referendumul și alegerile prezidențiale sunt monitorizate de 2 061 de observatori naționali și internaționali. Cei mai mulți observatori au fost acreditați la solicitarea Asociației Promo-LEX.

În vederea neadmiterii abaterilor de la legislație în ziua alegerilor, Poliția recomandă cetățenilor.

– să nu intre în localul de votare cu arme de foc sau arme albe;

– să nu distrugă/deterioreze intenționat, prin orice mod, lista sau fișa electorală;

– să nu scoată din localul secției de votare buletinul de vot înmânat pentru votare;

– să nu refuze executarea dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare privind asigurarea ordinii în localul de votare și pe teritoriul aferent.

Procesul de votare se va încheia la ora 21:00.

UNIMEDIA va transmite live toate evenimentele importante din țară și de peste hotare. Fiți alături de noi!

0Shares

Aura Mereuta

https://shok.md