(VIDEO) Își face sau nu Parlicov partid?! Fostul ministru: Dacă ești prea deștept ca să te ocupi de politică, atunci ajungi să fii condus de cei mai proști ca tine
Ministrul revocat al Energiei, Victor Parlicov, își reconfirmă „ambițiile politice”. Acesta spune că se gândește să continue să facă politică, însă nu spune dacă își face partid. Mai mult, ex-ministrul dă de înețeles că este „un scenariu probabil” ca să se alăture unei echipe politice. Dezvăluirile au fost făcute la „Interviu fără protocol” cu Dorin Galben, scrie UNIMEDIA.
„Am spus că mă gândesc să continui să fac politică. Am avut așa gânduri și anterior, dar nu aveam posibilitate să o fac, căci eram ocupat, în special în funcția de ministru.
Ca și orice cetățean responsabil, și mai ales că am avut posibilitatea să-mi demonstrez capacitățile, am acumulat și un bagaj de cunoștințe, de experiență, care eu cred că, mai mult decât îmi permite să mă ocup de politici publice la cel mai înalt nivel. Știți că este o vorbă: „Dacă ești prea deștept să te ocupi de politică, atunci ai să ajungi să fii condus de cei mai proști ca tine””; a declarat Parlicov.
Președintele Parlamentului a făcut aluzie la ministrul revocat al energiei, Victor Parlicov, atunci când a fost întrebat cine se face vinovat de criza energetică din țară. „Ori faci politică, ori securitate energetică”, a declarat Igor Grosu.
Ministrul Energiei revocat din funcție, Victor Parlicov, a confirmat că „are ambiții politice” și că intenționează să lanseze un nou partid pro-european, deși anterior nega acest lucru. „Am discutat acest subiect în particular cu prim-ministrul. Toți înțeleg că în tabăra partidelor pro-europene este un dificit de formațiuni și lideri care pot duce după ei acest electorat pro-european. Da, eu speram atunci că voi crea un partid alternativ, care va fi pro-european cu adevărat și va putea garanta parcursul european al R. Moldova după parlamentarele de anul viitor”, a declarat Parlicov.
În luna august 2024, președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova a declarat că ministrul Energiei, Victor Parlicov va demisiona din Guvern, după alegerile prezidențiale. Decizia va fi luată pentru implicarea oficialului într-un nou proiect politic, iar ministerul pe care îl conduce ar putea fi comasat cu altul, a declarat Vlad Filat la UNInterviu pentru UNIMEDIA.
Premierul Dorin Recean a solicitat demisia ministrului Energiei, Victor Parlicov, a șefului Energocom, Victor Bînzari, și a lui Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori la Moldovagaz.
Totodată, Recean a declarat că va prelua portofoliul de ministru al Energiei: „Până la identificarea unui nou ministru al energiei, anume eu voi prelua portofoliul de ministru al Energiei și voi coordona gestionarea acestui sector important al țării”.
Victor Parlicov a venit cu o reacție după ce premierul i-a solicitat demisia și i-a preluat portofoliul de la Ministerul Energiei: „Nu au încredere și nu au nevoie de mine – plec, care este problema?!”.
La rândul său, Sergiu Tofilat a spus că a rămas „surprins” de declarațiile făcute de premier. „Îmi voi prezenta cererea, dar voi continua să investighez activitatea Moldovagaz și să informez opinia publică. Lupta nu s-a încheiat. Este mizerabil ce se întâmplă, noi nu pentru asta am protestat în perioada statului capturat”, a scris Tofilat.
„Recean, Parlicov, Spînu, Radu Marian au luptat între ei pentru a menține monopolul pe piața gazelor naturale. Lupta dintre ei a fost pentru controlul acestui monopol abuziv. Anume lupta cu piața liberă a generat criza în care ne aflăm. Nu, nu sunt erori. Sunt abuzuri pentru care plătim noi, cetățenii”, susține fostul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi.
Pe data de 29 noiembrie, ANRE a decis majorarea tarifului la gazul natural pentru consumatori până la 16,74 lei cu tot cu TVA, pentru metrul cub de gaze. Acesta va fi aplicat din 1 decembrie 2024.
Victor Parlicov a explicat în ce mod s-a ajuns la solicitarea de majorare a tarifului la gaz din partea Moldovagaz, după ce în septembrie, premierul Dorin Recean dădea asigurări populației că în noul sezon de încălzire, moldovenii nu vor plăti tarife mai mari la gaz și la electricitate.
Parlamentul a organizat pe data de 3 decembrie ședință publică privind majorarea tarifului la gazelenaturale și impactul acesteia asupra consumatorilor și economiei naționale, organizată de Comisia economie, buget și finanțe.
Președintele interimar al Moldovagaz, Vadim Ceban, a informatcă 80% din volumele necesare de gaze pentru sezonul de iarnă, sunt asigurate. „Lunile decembrie și ianuarie sunt total acoperite”.
Între timp, Maia Sandu a fost întrebată de o jurnalistă dacă intenționează „să se implice în discuțiile cu Gazprom” pe problema asigurării cu gaze naturale. Șefa statului însă a fugit de răspuns, iar paza sa de corp a ținut jurnalista departe de șefa statului.
Premierul Dorin Recean afirmă că SA „Moldovagaz” are probleme financiare grave. „Important este să asigurăm funcționarea companiei , dar și continuitatea furnizării de gaze naturale către consumatori”, a notat prim-ministrul.
Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a fost la Sankt Petersburg, pentru a purta negocieri cu Gazprom, legate de tranzitul gazelor către regiunea transnistreană. Negocierile vin în contextul riscului de a întrerupe tranzitarea gazelor rusești a teritoriului Ucrainei, din 1 ianuarie 2025, când expiră contractul între Gazprom și Naftogaz. Cu câteva zile înainte să plece în Rusia, ministrul Parlicov, a semnat, la Istanbul, împreună cu omologul său turc, Alparslan Bayraktar, un Memorandum de Cooperare în domeniul energetic”.
Victor Parlicov, a prezentat detalii despre întâlnirea pe care a avut-o cu președintele Gazprom, Alexei Miller, la Sankt Petersburg.
Parlicov a admis că Moldova ar putea fi nevoită să achiziționeze energie electrică din altă parte de la 1 ianuarie și nu din regiunea transnistreană, iar costurile vor fi mai mari: Am avut acest scenariu în calcul când ne-am pregătit de iarnă. Vom achiziționa energie electrică din altă parte, da, ne asumăm că va fi mai scump. Apelăm și la sprijinul partenerilor internaționali, fără ei nu vom putea trece de scenariul în care regiunea transnistreană nu are gaze deloc sau suficient”.
Totodată, ministrul Energiei a anunțat că președintele Gazprom, Alexei Miller, a solicitat părții moldovenești să discute cu autoritățile din Ucraina, pentru a le convinge să continue tranzitul de gaze naturale din Rusia spre R. Moldova și după 1 ianuarie 2025.
La începutul lunii octombrie 2023, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat că nu exclude că Republica Moldova ar putea să cumpere gaz de la Gazprom, inclusiv pentru malul drept. Acest lucru este posibil dacă Gazprom va oferi un preț favorabil și dacă Rusia nu va impune nici o condiție politică Moldovei.
Declarațiile au fost făcute după ce două zile mai devreme, tot ministrul Parlicov a anunțat că, Republica Moldova din dreapta Nistrului nu va mai cumpăra gaze de la gigantul energetic rus Gazprom.
La începutul acestui an, ministrul Energiei a admis din nou că Republica Moldova ar putea reveni la achizițiile de gaz de la Gazprom, inclusiv pentru malul drept. Asta dacă Energocom nu va reușit să găsească un preț mai mic pe piața internațională.
De cealaltă parte, directorul general interimar al Energocom, Victor Bînzari, consideră că posibilitatea de a procura din nou gaz rusesc, pentru a acoperi necesitățile întregii țări, echivalează cu susținerea Federației Ruse în războiul contra Ucrainei. „Eu tot timpul o să fiu pentru pace și niciodată nu o să alimentez un război care este la hotar”, a declarat acesta.