(VIDEO/FOTO) Regele Umorului, Gheorghe Urschi, este omagiat astăzi: Vezi cum arăta actorul în tinerețe, într-un reportaj din 1975

 (VIDEO/FOTO) Regele Umorului, Gheorghe Urschi, este omagiat astăzi: Vezi cum arăta actorul în tinerețe, într-un reportaj din 1975
0Shares

Actorul, artistul, umortistul și regizorul Gherghe Urschi împlinește 77 de ani. Supranumit „regele umorului moldovenesc”, actorul a jucat în sute de piese și a scris scenarii, dar și texte pentru cântece umoristice, scrie UNIMEDIA.

Pe pagina umoristului, administrată de fiicele sale, a fost postat un mesaj de felicitare. Internauții nu au întârziat cu urările de bine, care au curs gârlă.

„La mulți ani, tată”, a scris fiica umoristului, Laura Urschi.

În iunie 2011 a suferit un atac cerebral, urmând un an de spitalizare, printre care 4 luni la o clinică de reabilitare în Israel.

Cu o săptămână înainte de producerea incidentului, maestrul susținuse o serie de spectacole în România, iar deplasarea dincolo de Prut l-a surmenat.

Astăzi actorul nu mai urcă pe scenă.

Gheorghe Urschi s-a născut la data de 18 ianuarie 1948, în satul Cotiujenii Mari din raionul Șoldănești, RSS Moldovenească. A urmat cursuri de actorie la Școala de teatru „Boris Șciukin” din Moscova.

De-a lungul celor peste 40 de ani de activitate, a scris cărți și piese de teatru, a realizat numeroase emisiuni și concerte. El a scris câteva piese de teatru: Mezinul (1979), Vom trăi și vom vedea(1986), Testamentul (1992), Testamentul – 2 (2001), Doi cocori, două viori (2003), Și iar Chirița! și o duzină de piese pentru copii; pe unele dintre acestea le-a regizat și a jucat în ele.

Gheorghe Urschi a scris câteva volume de nuvele: Dealul fetelor (1977); Insula adolescenței (1980); Băiatul cu ghitara (1981); Cazuri și necazuri (1986); Eu sar de pe fix (1995), Scrieri alese în 3 volume (2008).Primul volum al „Scrierilor alese” conține nuvele și povestiri, al doilea piese de teatru și al treilea scheciuri, monologuri și scenete de miniaturi. De asemenea, prin anii ’70-’80 el a tradus multă literatură din limba rusă: Maksim Gorki, Vampilov, Astafiev etc. A scris versuri pentru mai multe cântece și a compus câteva piese de muzică ușoară și romanțe.

De asemenea, a scris scenariile și a regizat trei filme: Cine arvonește, acela plătește (1989), Văleu, văleu, nu turna! (1991) și Fenta (2004).

Gheorghe Urschi, înainte de a deveni umorist, a fost reporter la Moldova-film. Vedeți mai jos actorul, într-un jurnal din 1975, producție Moldova-film. Sursa: Agenția Națională a Arhivelor, Cinemateca.

În august 2024, soția lui Gheorghe Urschi, actrița Maria Urschi s-a stins din viață.

0Shares

Aura Mereuta

https://shok.md