„Fetița a murit înecată cu lapte. Nu au alertat Poliția, i-au făcut autopsie ilegal”. Mama unui bebeluș decedat la Spitalul Gh. Paladi acuză medicii de neglijență. Maternitatea: S-a luptat pentru copil, am făcut tot ce am putut
O tânără mamă din capitală acuză medicii de la Maternitatea nr.1 din Chișinău de decesul copilului său născut prematur. Femeia a dezvăluit, pentru UNIMEDIA, că urma să fie externată acasă cu fetița sa, în câteva zile, însă duminică, atunci când a mers acasă să-și vadă fiica mai mare, a fost telefonată de la spital și anunțată despre moartea copilului său. Tânăra vrea ca cei care se fac vinovați de această tragedie să fie pedepsiți. De cealaltă parte, reprezentanții spitalului ne-au declarat că fetița era în stare gravă, fiind născută la un termen mic, iar medicii au făcut tot posibilul pentru a-i salva viața. Poliția a pornit urmărirea penală „pe faptul încălcării din neglijență de către medic sau alt lucrător medical a regulilor și metodelor de acordare a asistenței medicale, fapt ce a cauzat decesul pacientului”.
„Am născut recent la maternitatea nr. 1 din Chișinău, un copil sănătos, prematur, la 32 de săptămâni. Ulterior copilul a decedat, pe data de 26 ianuarie, înecându-se cu lapte, fiind hrănit de medici. Vrem să fie trași la răspundere toți medicii care duc răspundere de asta. Vrem să fim auziți, vrem să fie pedepsiți toți care au luat parte la decesul fetiței noastre, să apărăm și alți copii, să nu mai aibă de suferit niciun sărman copil. Am înaintat dosar la procuratură, medicii i-au făcut autopsia copilului pe teritoriul spitalului, nu au făcut nimic legal, decesul nici nu a fost înregistrat la poliție. Poliția nu a fost la curent absolut cu nimic până ne-am adresat noi”, ne-a spus, îndurerată, Irina C.
Tânăra a relatat, pentru UNIMEDIA, ce s-a întâmplat din momentul în care a născut până s-a produs tragedia: „Fetița a fost în reanimare inițial, născându-se prematur și având nevoie de respirație artificială. După a 4-a zi am fost duse eu și copila în secția de prematuri, aflându-ne acolo încă 4 zile. Fetița respira singură și se simțea bine, având toate analizele bune. A doua oară când au dus-o în reanimare, motivul a fost că fata începu să aibă scaun de culoare roz și medicii nu-i puteau găsi cauza, analizele fiind bune. Trebuia să stăm în spital până fetița împlinește 34-35 de săptămâni, după care mi s-a spus că o să fim externate acasă mai devreme. Fata deja respira singură de circa 7 zile, fără aparate respiratorii, începuse să sugă din sticluță singurică”.
Femeia spune că într-o zi de duminică, a plecat acasă pentru a-și vedea ceilalți trei copii: „Ne aflam acasă când ne-au telefonat reanimatologul și medicul de gardă. La telefon ne-au spus că trebuie să venim în reanimare, pe când câteva ore mai devreme, copila se afla în secție, în stare bună. Fetița a decedat la ora 18:25, dar medicii ne-au sunat abia la 20:24. Nu ne-au explicat de ce au sunat așa târziu”.
„Cel mai dureros a fost să-l văd pe soțul meu lângă trupul neînsuflețit al micuței noastre, care timp de o oră a încercat să o resusciteze, apăsându-i pe inimă, făcându-i respirație gură la gură, iar reanimatologul a venit la el cu pompa de oxigen spunându-i: „na încearcă și cu ea, poate îți reușește”. Pe când Samira era deja rece ca gheața și vânătă. Cea mai dureroasă imagine pe care nu credeam că am să o pot vedea vreodată, copilul nostru gol, dezbrăcat, rece și vânăt, iar soțul meu cu mine morți de durere, încercând să o resuscităm, pe când reanimatologul și medicul de gardă stăteau și ne priveau”, a mai relatat Irina C.
„Le-am întrebat, cum a fost posibil să se înece din 20 ml de lapte, doza ei pe care o consuma la fiecare 3 ore, cum a fost posibil să nu-i poată sustrage laptele din plămâni? Reanimatologul ne-a spus că o oră s-a chinuit să-i scoată laptele și au putut să îl scoată doar din gât, din plămâni însă nu…..”, spune, îndurerată, mama fetiței decedate.
Femeia îi mai acuză pe medici că ar fi făcut autopsia la spital: „Noi nu eram la curent că ei nu au înregistrat decesul, nici că fac autopsia copilei timp de o oră, în incinta spitalului. Au făcut autopsia pe teritoriul spitalului, încercând să ne convingă că nu au nicio tangență cu morga și cu autopsia. Când am venit să aducem haine pentru ca Samira să fie îmbrăcată, am văzut toată echipa lor de medici, care m-au asigurat că n-au tangență, ieșind din morga spitalului, fără să ne spună niciun cuvânt. Și medicul care a făcut autopsia ne-a înmânat doar o foaie, unde nu este scrisă nici ora, nici cauza deceselui, dar verbal ne-a comunicat că a avut moarte subită. Au vrut să ne dea copila acasă după autopsie, fără să anunțe nici Poliția, nici pe nimeni absolut. Am trăit cel mai mare calvar posibil în ultimele zile”.
Părinții au decis să-și îngroape copilul fără preot: „Am îngropat copila pe data de 28, doar noi doi, eu și soțul, fără părinte, fără nimeni, fata fiind nebotezată”.
Ulterior, cuplul s-a adresat la Poliție și la Procuratură: „Am cerut de urgență exhumarea cadavrului, pentru expertiza medico-legală potrivit legii, la Korolenko, să aflăm adevărata cauză a decesului. La procuratură au pornit dosar penal, dar mai au nevoie de permisiunea protecției mediului și altor autorități, a judecătorului de instrucție. Vrem să facem dreptate”.
Irina C ne-a mai spus că medici ar fi refuzat să-i elibereze fișa medicală a fiicei sale decedate: „Eu m-am dus după înmormântare să iau fișa fetei, ele au ascuns-o, n-au vrut să mi-o dea, dar eu am furat-o și am fugit, ca să nu falsifice date. M-au denunțat la poliție că le-am luat fișa, fără voie dar nu că a murit copila”.
„Este al doilea copil care a avut de suferit din urma medicilor din spitalul Gheorghe Paladi. Mai am o fetiță acasa de 6 ani, invalid de grad sever, care a fost traumată tot de ei și care acum nu merge”, a mai spus Irina.
De cealaltă parte, reprezentanții Spitalului Clinic Municipal Gheorghe Paladi dau asigurări că medicii au făcut tot ce le-a stat în puteri pentru a o salva pe fetița decedată: „Cazul s-a produs la 26 ianuarie, în jurul orei 17:50. Acest copil s-a născut prematur, fetița la naștere avea aproximativ 2 kg, iar la o săptămână după ce s-a născut, starea copilului s-a agravat. Pentru ea s-a luptat, medicii au făcut tot posibilul, timp de o săptămână medicii au reușit să o stabilizeze, dar situația s-a agravat ulterior, s-au făcut toate procedurile necesare, doar că a cedat. Și mămica a avut complicații pe perioada sarcinii, era la evidență, i s-a recomandat naștere la nivelul III de asistență perinatală, dar mămica a refuzat, trebuia să-i facă naștere prin cezariană mai devreme. La 11 ianuarie, a născut prin cezariană și peste o săptămână, starea copilui s-a agravatat, a suferit un stop cardio-respirator”, a declarat, pentru UNIMEDIA, Ana Ursu, purtătoarea de cuvânt a spitalului.
„Poliția a fost sesizată în aceeași zi, pe 26 ianuarie. Cauzele decesului urmează a fi stabilite în urma necropsiei, care durează în jur de 2-3 săptămâni”, a mai precizat Ana Ursu.
Totodată, Ministerul Sănătății a comunicat că a fost informat despre cazul de deces de la IMSP Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi”: „În prezent, cazul se documentează, ulterior va fi instituită o comisie pentru a-l examina”.
De asemenea, Violina Moraru, consultantă a Procurorului General, a comunicat, pentru UNIMEDIA, că pe acest caz a fost inițiată o urmărire penală: „Pe cazul copilului decedat la 26 ianuarie 2025, în incinta spitalului „Gheorghe Paladi” din Chișinău, la 3 februarie 2025, organul de urmărire penală al Inspectoratului de Poliție Botanica a pornit o urmărire penală pe faptul încălcării din neglijență de către medic sau alt lucrător medical a regulilor și metodelor de acordare a asistenței medicale, fapt ce a cauzat decesul pacientului (art.213 lit.b) din Codul penal). Organul de urmărire penală efectuează acțiunile necesare în vederea elucidării circumstanțelor”.