(VIDEO) „Suntem amenințate că rămânem fără casă.” O mamă cu copil grav bolnav și o pensionară, datoare cu aproape 1 milion de lei după ce au semnat drept garanți pentru un om de afaceri

Două femei de la Horești, Ana Leu și Ecaterina Nicolai, susțin că s-au ales cu datorii de sute de mii de lei după ce și-au pus semnătura pe un contract de fidejusiune. Cele două spun că au vrut să facă o faptă bună, dar au fost trase pe sfoară. Atât Ana, cât și Ecaterina afirmă că de vină ar fi o familie de afaceri din localitate, care le-au manipulat să ia banii și nu-i mai întoarce, fiind obligate să restituie ele sumele enorme și că alte aproape 30 de persoane ar fi păgubite. Ce au dezvăluit acestea în cadrul emisiunii „Avocații poporului”, cum a reacționat poliția la plângerile victimelor, dar și cum decurg ședințele de judecată vedeți mai jos, scrie UNIMEDIA.
Ana Leu, în vârstă de 47 de ani, povestește că totul a început în 2019, când șefii fostului soț i-ar fi atras într-o schemă financiară. Femeia susține că s-a ales cu o datorie de jumătate de milion de lei, deși nu a ținut vreodată în mâini o asemenea sumă. Mai mult, Ana se teme că ar putea rămâne și fără adăpost, pentru că locuința ei este sub sechestru: „Am un copil cu dizabilitate de grad sever și pe cardul lui primesc o pensie pentru invaliditate. E ceea cu ce mă pot întreține cu copilul și acest cont mi-a fost blocat, nu am ajutoare din altă parte, nu am părinți, frați, pe nimeni. Copilul meu are probleme foarte grave, iar ei au știut din start. Avem de făcut a patra operație, iar eu trebuie să stau cu mâna întinsă din cauza cuiva care și-a făcut businessul, fără a avea grijă de persoanele care au căzut în plasa asta”.
„În 2019 am fost manipulată să-mi pun semnătura pe contracte de fidejusiune pentru persoanele respective, ca să primească o sumă de bani pe care să o investească în afacerea lor. Sunt vecinii mei, îi cunosc de la grădiniță, am avut mare încredere în ei, nu m-am gândit că voi ajunge în situația asta. O perioadă am lucrat și eu la brutăria deschisă la mama lor în curte. Apoi ei au decis să deschidă altă afacere cu biscuiți și aveau nevoie de bani. Am avut încredere că se vor descurca și vor întoarce banii. În 2012 fostul soț a lucrat la ei ca șofer, apoi a avut un accident în care a decedat un motociclist, 9 ani ne-am judecat cu persoanele vătămate. În accident a ars microbuzul cu care muncea fostul soț și la fiecare judecată mă rugam la ei să ne ajute să o scoatem în capăt, mai ales că accidentul s-a produs în timpul lucrului, iar de vină era motociclistul, care avea viteza foarte mare, iar acesta au demonstrat expertizele realizate. Mama lor mereu lua vorba că cine va pierde judecata, trebuie să achite mașina arsă. Îmi dădea de înțeles: Măcar ceva faceți li ajutați-ne și voi pe noi. Atunci era vorba că mașina ar fi costat 9 mii de euro, dar eu mi-am pus semnătura pe 3 contracte de câte 150 de mii. Când a fost vorba să semnez al doilea contract, am întrebat dacă e închis primul contract, să pot semna. Îmi spunea: Da, totul e închis, nu retrăi, totul e făcut cum trebuie, după lege”. Și la al treilea contract am întrebat: Celelalte contracte sunt închise? Totul e bine? Nu am verificat personal, eram cu copilul bolnav, soțul închis în pușcărie, mama decedase. Nu mai ducea cont de aceste probleme”, a relatat Ana Leu.
Femeia a început să se alarmeze atunci când a început să primească scrisori în care era avertizată cu privire la datoriile acumulate: „I-am avertizat să ia atitudine, pentru că e ceva serios. Mi-au spus: „Nu retrăi tu, așa vin avertizări de la ei”. Banii au fost luați de la o asociație pe acțiuni în sat, unde sunt ca acționar, altfel nu aș fi putut să pun semnătura ca fidejusor”.
Acum, Ana Leu este pusă în fața situației de a întoarce asociației pe acțiuni peste 650 mii lei: „Sumele au crescut enorm de mult. De la 150 de mii la 236 de mii și, respectiv, 231 de mii lei pentru primele două contracte. Al treilea așa și a rămas la 150 de mii, pentru că a fost înghețat. Executorul judecătoresc m-a avertizat că vor fi luate sumele de bani de la persoanele de la care vor avea ce lua”.
Femeia, mamă a 3 copii, nu muncește. Mezinul familiei suferă de o malformație la inimă și necesită tratament costisitor: „Stau acasă cu copilul bolnav, nu mă pot angaja. Trebuie să mă descurc, ne întreținem cu medicamente, haine, mâncare doar din pensia fiului pentru gradul de invaliditate. Când am fost la ei în ogradă și le-am spus că nu am cu ce-mi hrăni copilul, mama lor a zis: „Lasă că Vitalie va hotărâ în 3 zile și totul va fi bine. Numai eu știu prin ce trec, din cauza la niște probleme care mă blochează”.
Fostul soț nu o ajută nici într-un fel pe Ana: „Nu se implică absolut deloc. A rămas cu datoriile din urma accidentului. Suntem divorțați din 2019, nu l-am dat la pensia alimentară, pentru că avea datorii și a spus că ne va ajuta când va putea. La început mi-a fost milă de el, m-am gândit că dacă e copilul lui și are probleme, o să ajute. La situația la care am ajuns acum, că nu am cu ce hrăni copilul, deja îmi e milă și de mine”.
În toate cele trei contracte de garanție semnate de Ana, debitorii sunt membrii unei familii din satul Horăști. Aceștia sunt vecinii femeii, care acum câțiva ani, erau proprietarii unei brutării – o afacere de familie. Bărbatul despre care Ana Leu spune că a atras-o în schema de escrocherie este un cunoscut antreprenor din Ialoveni. Acesta a activat, anterior, ca șef adjunct al Inspectoratului Fiscal de Stat din Ialoveni. Afacerea cu produse de panificație era înregistrată pe numele soției sale.
Ana Leu spune că nu a putut cere explicații de la bărbat: „Doar cu maică-sa pot vorbi. Taică-său nu mai avea nicio tangență, deoarece cum se cânta, așa se juca. Cred că aici a cântat doamna Natalia, pentru că pe numele ei e firma făcută sau împreună, dacă sunt soț și soție. Împreună au hotărât și au acționat și inclusiv maică-sa, care ne cunoștea bine. Doamna Natalia nu ne-a cunoscut atât de bine, inițial s-a pornit totul de la maică-sa, cu care sunte vecini”.
Jurnaliștii au încercat să ia legătura cu familia cu pricina și l-au contactat pe bărbatul acuzat că le-ar fi lăsat cu datorii de aproape 1 milion de lei pe cele două femei. Bărbatul a răspuns la apel, dar când a aflat cine îl sună, a pus receptorul.
Care a fost reacția Poliției la plângerile depuse de victime, cum decurg ședințele de judecată în cazul celor două femei, dar și cum descrie situația acestora avocatul Dorin Podlisnic și ce sfaturi le dă tuturor doritorilor de a semna ca garanți pentru alte persoane aflați din emisiune.