(VIDEO) „Era ca o capcană”: Unul dintre pompierii care au luptat pentru lichidarea incendiului de la Durlești explică de ce intervenția a durat atât de mult: Totul era în fum, iar înăuntru ca în iad

Dumitru Polșcin, unul dintre pompierii antrenați la stingerea flăcărilor care au mistuit ieri mansarda unui bloc de la Durlești explică de ce incendiul a fost lichidat atât de greu. „Era ca o capcană, mansardă complexă și mult fum. Deasupra linii de înaltă tensiune, iar un contact duce la zeci de victime”, a menționat pompierul, scrie UNIMEDIA.
„Garda mea era liberă în acea noapte. Dar alarma a pornit toată garnizoana, inclusiv pe noi. Lucram schimbându-ne la câteva ore. Calculele mele au ajuns la locul lor în jurul orei 1 a.m. Am lucrat până dimineața – la demontare și turnare, până la eliminarea completă.
Celor care cred că sunt specialist, continuați să dați scroll. Nu va fi niciun cinema. Eroii sunt cei care au ajuns primii și și-au făcut treaba. Nu vorbesc pentru aprecieri, ci pentru înțelegere.
Întrebări frecvente:
„Mașinile sunt parcate, toată lumea așteaptă! Unde sunt elicopterele?”
„Un foc nu este o lampă. A uda de sus nu înseamnă a o stinge. Acoperișurile și umbrelele sunt concepute pentru a preveni scurgerea apei – ceea ce înseamnă că apa de sus nu ajunge la foc.
Videoclipul arată jeturi de apă de sub acoperiș. Nu e magie. Ăștia sunt tipii dinăuntru, la căldură, sub dărâmături, în iad și muncesc, iar mașinile nu stau afară, le dau apă. Cu și fără pauză”.
„Au așteptat intenționat să ardă totul. De ce l-au stins atâta timp?”
„Pentru că constructiv a fost o capcană. Mansarda este una complexă, cu mai multe niveluri. Fiecare apartament este ca un fagure de miere. Acoperiri din lemn, bumbac mineral, parchet sandviș și deasupra grămezilor de acoperiş.Totul în fum și căldură insuportabilă.
Lupta de foc are două etape: localizare (stop distribuție) și lichidare (demontare, turnare, asigurați-vă că niciun colț nu se topește). Pe o astfel de zonă – nu se face într-o oră.
„S-au stins luminile în cartier”
„Linii de înaltă tensiune în apropiere, iar un contact duce la zeci de victime. Pompierul știe: flăcările sunt doar începutul. Urmează orele de muncă în interiorul construcției, unde totul poate erupe din nou. Și în tot acest timp, cineva este acolo – înăuntru. Ca să nu se mai aprindă”, scris pompierul Dumitru Polșcin într-un mesaj pe Facebook.
La final de mesaj, pompierul îndeamnă cetățenii la înțelegere și respect.
„Un sfat experților, înainte de a scrie, aflați, întrebați și citiți, pentru că cei care au fost acolo sunt jigniți.

Un incendiu a izbucnit pe data de 16 mai la Durlești. Potrivit IGSU, o mansardă de la etajul 10 al unui bloc de locuit a fost cuprinsă de flăcări.
Liniile electrice de înaltă tensiune de 110 kV – Chișinău Sculeni 1 și Chișinău Sculeni 2 au fost deconectate, după ce mansarda unui bloc de locuit a luat foc, la Durlești. De asemenea, și câteva localități din Ialoveni au rămas fără lumină. Potrivit Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI, au fost evacuate 32 de persoane, inclusiv 11 copii.
Incendiul de la Durlești a fost lichidat complet la ora 04:08. Potrivit Inspectoratului Genera pentru Situații de Urgență, cauza izbucnirii urmează să fie stabilită. Totodată angajații CNAMUP, au declarat că 16 persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, iar 3 dintre acestea au fost spitalizate.
În urma incendiului de la Durlești, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a dispus inițierea unui control inopinat de către Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică. „La această etapă nu putem oferi detalii suplimentare, fiind obligați să păstrăm confidențialitatea pentru a nu afecta desfășurarea corectă a controlului”, au menționat responsabilii.
A rămas șocat când a văzut primul cadavru, în timpul intervenției de salvare, apoi s-a deprins. Acum, este cel mai cunoscut pompier din Moldova, iar datorită relatărilor sale, oamenii au înțeles ce înseamnă, cu adevărat, această muncă dificilă, când trebuie să salvezi vieți, punându-ți propria viață în pericol. Este istoria lui Dumitru Polșcin, care acum 20 de ani, a îmbrățișat această meserie și chiar a ajuns vestit în întreaga lume, apărând și pe coperta revistei Internațional Fire Fighter.