A primit speranță la viață: Un bebeluș cu malformații cardiace, salvat de medici

 A primit speranță la viață: Un bebeluș cu malformații cardiace, salvat de medici

Istoria deloc ușoară a unui nou-născut a fost relatată de medicul Eugen Cerevan de la IMSP Spitalul Clinic „Timofei Moșneaga”. Cu ajutorul colegilor săi micuțul născut cu o malformație cardiacă a primit speranță la viață, scrie SHOK.md, cu referire la UNIMEDIA.

„Doar lucrul în echipă poate ajuta aceste suflete. Născut la Institutul Mamei și Copilului a fost transferat la IMSP SCR Timofei Moșneaga în secția de TI Malformații Cardiace Congenitale unde a fost investigat și pregătit pentru o intervenție pregătitoare minim invazivă, ce ține de cardiologie intervențională. Ilona Cucu intervenționista cu cea mai mare experiență în abordarea nou-născuților cu ajutorul lui Vladimir Gura și a mea (Eugen Cerevan) a efectuat procedura Rashkind printr-un abord ombilical.

Acest abord a fost asigurat de către medicii ATI de la Centru Mamei și Copilului pentru care le aduc mulțumiri. Procedura Rashkind sau atrioseptostomia constă în ruperea peretelui dintre ambele atrii pentru a favoriza amestecul de sânge în cazul unor malformații cardiace complexe. Da, este o procedură agresivă, cum vedeți din video, dar vital importantă pentru a compensa nou-născutul și a da răgaz echipei de cardiochirurgi în efectuarea corecției radicale. Desigur acest act medical nu a putut fi efectuat fără un suport anesteziologic pe cinste asigurat de doctorul Sergiu Gujuman care asigură anestezia serviciului de cardiochirurgie.

Doar o conlucrare strânsă cu maximă vigilență din partea tuturor participanților poate da o speranță de viață. Mulțumesc pentru conlucrare”, a scris pe Eugen Cerevan pe profilul său de Facebook.

Citește și