FRESH
Horoscopul banilor pentru luna noiembrie. Berbecul ia decizii bune
Fondatorul unei secte sexuale condamnat la închioare pe viață! Supunea ...
Katie Price, concediu exotic în scaun cu rotile. Modelul britanic ...
„Insula”! The Motans în colaborare cu EMAA au lansat o nouă melodie! ...

Ce exportă Moldova pe timp de pandemie: Top 10 grupe de mărfuri, exportate în primele 8 luni ale lui 2020

În ianuarie-august 2020 exporturile de mărfuri din Republica Moldova au constituit 1,5 miliarde dolari, în scădere cu 13,6%, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul 2019, potrivit datelor Biroului Național de Statistică, scrie mold-street.com, scrie SHOK.md, cu referire la /unimedia.info

Astfel exporturile de mărfuri autohtone au constituit 1,2 miliarde dolari (76,6% din total exporturi), fiind în scădere cu 5,8% față de ianuarie-august 2019, în timp ce reexporturile de mărfuri străine au însumat 361,6 milioane dolari (23,4% din total exporturi), sau cu 32% mai puțin, comparativ cu ianuarie-august 2019.

Potrivit BNS, în această perioadă, s-au redus semnificativ exporturile de mașini și aparate electrice și părți ale acestora cu 27,4%, semințe și fructe oleaginoase cu 32,6%, cereale și preparate pe bază de cereale cu 29%, îmbrăcăminte și accesorii – cu 17,6%, mobilă și părțile ei cu 20,0%, produse medicinale și farmaceutice – cu 30,6%, băuturi alcoolice și nealcoolice – cu 10,9%.

În același timp, au sporit semnificativ exporturile de grăsimi și uleiuri vegetale fixate, brute, rafinate sau fracționate de 2,0 ori, legume și fructe – cu 15,9%, produse chimice organice – de 2,4 ori, hrană destinată animalelor cu 39,9%, zahăr, preparate pe bază de zahăr; miere – cu 14,0%, iar de minereuri metalifere și deșeuri de metale – cu 10,7%.

Datele BNS relevă că în pofida reducerii semnificative a exporturilor, mașinile și aparatele electrice și părți ale acestora (în special din Zonele Economice Libere) au fost în continuare principala marfă de export din Republica Moldova cu o cotă de 18,4% în perioada ianuarie-august 2020.

Pe locul doi au urcat exporturile de fructe și legume cu o cotă de 12,9%, iar pe trei și patru au coborât livrările de îmbrăcăminte şi accesorii și cele de cereale şi preparate pe bază de cereale.

Nu poate fi trecută cu vederea creșterea de două ori a exporturilor de grăsimi și ulei vegetal, care au ajuns să aibă o cotă de 4,5% din exporturi, în timp ce un an în urmă nu ajungeau nici la 2%.

Mai adăugăm că principalele piețe de desfacere pentru mărfurile moldovenești sunt România, Rusia, Italia, Germania, Turcia, Polonia, Cehia, Elveția, Belarus și Olanda, unde ajuns peste 75% din exporturile din țara noastră.OCT 18, 2020 INAPOI LA ARHIVA


COMENTARII