FRESH
Kylie Jenner, într-o rochie transparentă pe Instagram! Imaginile au ...
Radu Albot, calificat în sferturi la turneul din Singapore
Zodiile cărora nu le este frică de singurătate
Motivul pentru care Simona Halep s-a imunizat cu vaccinul Pfizer. ...

Totul a început CU O CAFEA! Final de proiect la Chișinău: 15 proiecții de film, 15 localități, peste 3000 de spectatori!

Centenarul Filmului Românesc la Chișinău  ajuns la final, înregistrând următoarele cifre: 15 proiecții de film, 15 localități, peste 3000 de spectatori, în perioada 27 aprilie – 3 iunie curent, informează SHOK.md.

La conferința finală au participat: Valentina Iusuphodjaev (coordonator proiect Republica Moldova), Andrei Giurgia (director al proiectului), Ioana Pavelescu (actriță), Ileana Popovici (actriță) și Cătălin Bordeianu (director adjunct al Institutului Cultural Român – ICR Chișinău).

„Un proiect care s-a născut la o cafea, pe aceeași lungime de undă, dintr-un entuziasm și pentru că interesează filmul, am vrut să facem ceva pentru film. În afara Chișinăului lucrurile sunt dramatice. Nu există cinematografe. Generația tânără nu are experiența marelui ecran. E greu să aduni public în provincie. Oamenii au pierdut această tradiție de a merge la film.” – Valentina Iusuphodjaev, coordonator proiect în Republica Moldova

„Bunele noastre intenții de a reaminti și de a aduce spectacolul de cinema, cinemaul ca factor de educație, cinemaul ca realitate în penumbră în mijlocul confruntării digitalizării contemporane, nu ne face decât să admitem că totul începe cu această cunoaștere și, spre surprinderea mea, în orele de dirigenție nu se predă, încă, o introducere în cinematografie. Am încercat să aducem filme care au impus nume românești. Într-o bună tradiție a teatrului și cinematografiei românești am adus în față tineri, cei care ne dau speranță, dar și certitudine.” – Cătălin Bordeianu, director adjunct ICR Chișinău

„Ne place să aducem un strop de speranță pentru cultură și ne bucurăm că am venit acasă, ne bucurăm că ați primit filmele românești așa cum ele trebuie primite și apreciate. Vreau să va spun că cel mai frumos sentiment este că, după ce are loc o vizionare de film, sunt persoane care plâng și tineri care învață care și cine sunt cineaștii noștri adevărați.” – Andrei Giurgia, director proiect România.

„Sunt pentru prima dată în Basarabia și pot spune că în inima fiecărui român este o Basarabie.” – Ioana Pavelescu, actriță.

Tot vineri, 2 noiembrie 2018, echipa proiectului și invitații speciali au mers într-o vizită la Ambasada României în Republica Moldova, acolo unde, Excelența Sa Daniel Ioniță, Ambasadorul României în Republica Moldova, a vorbit despre eforturile pe care le face instituția pentru a păstra și a promova o imagine clară și vie a României în Republica Moldova.

Vizita în Republica Moldova a continuat în satul natal al actriței Ileana Popovici, la Baimaclia, acolo unde, elevii Grupului Școlar „Veceslav Harnaj” au întâmpinat invitații speciali și echipa proiectului cu pâine și sare.

De menționat că, Centenarul Filmului Românesc este un proiect inițiat de Asociația ARTIS (Iași) și Asociația MIA (Chișinău) și se desfășoară în anul Centenarului României în 100 de localități din România și Basarabia, la care se adaugă Cernăuțiul. 

SHOK.md

 


NOI 7, 2018 INAPOI LA ARHIVA


COMENTARII

SONDAJ SHOK

Ce îți dorești în această vară?

View Results

Loading ... Loading ...