Alertă în R. Moldova: numărul de familii cu copii scade continuu

 Alertă în R. Moldova: numărul de familii cu copii scade continuu

Conform datelor Cercetării Bugetelor Gospodăriilor Casnice, în anul 2020 din total gospodării 31,1% au avut la întreținere cel puţin un copil sub 18 ani, din care 49,0% au avut un singur copil, 37,1% – doi copii, iar 13,9% – trei și mai mulţi copii. În medie, la o gospodărie cu copii a revenit 1,7 copii. Gospodăriile cu mulţi copii sunt caracteristice mai mult pentru mediul rural, unde au fost concentrate 68,2% din totalul gospodăriilor cu 3 şi mai mulţi copii, scrie SHOK.MD, cu referire la UNIMEDIA.

În mediul urban ponderea gospodăriilor monoparentale este mai mare decât în mediul rural

În funcţie de tipul gospodăriei, acestea au fost formate preponderent din cupluri familiale (62,3%) și gospodării atribuite la categoria „alte gospodării cu copii”, acestea fiind cazurile gospodăriilor formate din mai multe nuclee familiale (29,7%). Gospodăriile monoparentale au constituit 8,0% din totalul gospodăriilor cu copii. În mediul urban, ponderea gospodăriilor monoparentale a fost cu 3,8 puncte procentuale mai mare comparativ cu mediul rural (10,1% față de 6,3%).

Ponderea gospodăriilor cu copii și migranți în mediul rural este mai mare decât în mediul urban

Din total gospodării cu copii, 15,9% au fost gospodării cu migranți. Pentru mediul rural este caracteristică o rată de emigrare mai mare, astfel ponderea gospodăriilor cu copii, în componența cărora cel puțin un membru era plecat peste hotare, în mediul rural a constituit 19,1% față de 11,9% în mediul urban. În funcție de numărul copiilor, gospodăriile cu migranți se repartizează după cum urmează: 48,2% – gospodării cu un copil, 37,1% – cu doi copii și 14,7% – cu trei și mai mulți copii.

Citește și