Alina Zbancă, lecții de transparență pentru MAI: Voi nu sunteți la Casa regală, lăsați ușa întredeschisă să vină la voi oamenii, presa, angajații

 Alina Zbancă, lecții de transparență pentru MAI: Voi nu sunteți la Casa regală, lăsați ușa întredeschisă să vină la voi oamenii, presa, angajații
0Shares

Fosta consilieră a Ministrului Afacerilor Interne s-a arătat nemulțumită de un mesaj prin care presa era invitată la un eveniment în cadrul instituției de drept, dar cu „înregistrare prealabilă”, inclusiv cu numele jurnaliștilor și cameramanilor ce doreau să participe. „Stimați deținători de chei de la ușa MAI-ului, voi nu sunteți la Casa regală, lăsați ușa întredeschisă să vină la voi oamenii, presa, angajații. Construiți punți și relații eficiente, nu inventați motive de selecție. Faceți presei cafea și explicați-le clar cu ce se ocupă instituția. Rugați-i să vină. Personal. Așa se face imagine”, a scris Alina Zbancă pe pagina sa de Facebook, scrie SHOK.md, cu referire la UNIMEDIA.

„Când ai în permanență o criză de imagine, când vii în fața publicului ocazional și atunci cu textul scris, când aparițiile la Tv sunt mai degrabă motiv de „glume” decât promovare, când instituția pe care o reprezinți este aproape moartă pe rețelele de socializare și în mass-media, iar informația comunicată (mai mult în scris) nu mai are nici conținut, nici element de noutate sau utilitate, nu este “ecologic” și sănătos să impui presei reguli „democratice”.

Regulile improvizate în relația cu presa mereu îngreunează o colaborare și generează de cele mai multe ori probleme de imagine pentru instituția publică.

Or, nu jurnalistul este omul care te ajută să ajungi la cetățean, cel care comunică prin reportaje, știri, emisiuni despre activitatea Ministerului, despre cât de muncitor este și cât de mult se dedică zilnic, dar și despre cât de „profesionist” este ministrul X și cât de mult „transpiră” pentru liniștea noastră.

Vrea MAI sau nu vrea, dar mai credibile sunt canalele de telegram, site-urile de știri și posturile Tv, decât platformele pe care (nu)comunică Ministerul. Asta însemnând că, dacă nu ai oameni care să poată comunica din numele instituției, caută-i pe cei din afară să te ajute și nu-i provoca cu tot felul de acțiuni care te duc la pierzanie.

Probabil MAI prin faptul că cere astăzi presei să raporteze prezența la un briefing care este planificat peste 2 zile, dar, nu simpla prezență, ci toate datele reporterilor și cameramanilor, nu face altceva decât de filtreze jurnaliștii și să nu-i admită cumva pe cei „periculoși” sau cei care ar putea adresa întrebări la care nu se vor găsi răspunsuri.

Probabil MAI, adică cei responsabili de procese, nu cunosc bine istoria sistemului, care arată clar: cu cât mai închisă, necunoscută, dură, tăcută, birocratică, reticentă și rece este instituția (prin oamenii ei) cu atât mai criticată, detestată, atacată și presată va fi de opinia publică și societate. Și invers, tot trecutul ne arată că un mai bun și mai puțin costisitor instrument decât umanizarea proceselor, comunicarea sinceră, sistematică și transparentă, corectarea prin recunoaștere, evitarea proceselor birocratice, excluderea regulilor care complică activitatea de comunicare și relația de parteneriat cu presa, nu există.

Aparent e o chestie neimportantă, ar spune unii “specialiști”, alții vor zice că e o regulă a Ministerului la indicația ministrului și trebuie respectată. Dar, iată prin așa lucruri mici pierdeți dragi colegi credibilitatea, imaginea și autoritatea.

Până miercuri reporterii își vor schimba de 10 ori cameramanii, alții nu vor putea ajunge și vor fi înlocuiți, iar unii poate abia miercuri la 8 vor decide că există interes în redacție și vor să meargă. Ce face MAI? Pune impedimente cu scopul de a se proteja, dar are doar de pierdut.

Fără Hub de securitate a mai trăit Moldova, dar iată fără libertate de exprimare, transparență, informare veridică și claritate în activitatea celor aflați în serviciul cetățeanului, mai greu!”, a scris fosta consilieră MAI.

 

0Shares