Anastasia Lazariuc, vocea de aur a anilor 90 este omagiată: Interpreta a împlinit 69 de ani

 Anastasia Lazariuc, vocea de aur a anilor 90 este omagiată: Interpreta a împlinit 69 de ani

Cunoscuta cântăreață de muzică ușoară Anastasia Lazariu își sărbătorește astăzi ziua de naștere. Interpreta a împlinit 69 de ani. Cu această ocazie, Direcția Cultură a municipiului Chișinău a venit cu un mesaj de felicitare.

„Azi, urările de bine și sănătate se îndreaptă către o mare stea de pe cele două maluri ale Prutului- Anastasia Lazariuc, Cavaler al Ordinului Republicii. Din numele Direcției, și al meu personal, am onoarea să vă adresez sincere și cordiale felicitări cu prilejul zilei dumneavoastră de naștere.

La mulți ani, distinsă doamnă! Să trăiți „Ca prima oară” cât mai multe clipe de fericire și să „Sunați ca vioara” întru promovarea celor mai profunde sentimente și a nemuritoarei „Speranțe a lumii”. Aveți toată admirația pentru inegalabila prestație scenică, pentru discreția și onestitatea  ce vă caracterizează”, a scris Valentina Volontir, șef al DC pe Facebook.

Anastasia Lazariuc s-a născut pe 6 iulie 1953, în Băcioi, Chișinău. În 1980 a absolvit Școala de muzică „Ștefan Neaga” și în 1985 – Institutul de Arte „Gavriil Musicescu” din Chișinău.

Interpreta s-a lansat cu piesele lui Ion Aldea-Teodorovici: „Până la lacrimi mi-e dragă viața”, „Seara albastră”, „Fuga, fuga”. În anul 1972, devine solista formației „Sonor” cu care efectuează turnee prin Uniunea Sovietică, dar și în spațiul internațional. În anul 1973, câștigă premiul al II-lea la festivalul Cântecului de la Liepāja, Lituania. În anul 1975 este angajată pentru doi ani ca solistă la Filarmonica din Cernăuți, înlocuind-o pe cântăreața Sofia Rotaru. În anul 1977, devine solista orchestrei Radiodifuziunii din Chișinău.

Anastasia Lazariuc susține turnee în Statele Unite, India, Cambodgia, Belgia, Germania, ș.a. Colaborează frecvent cu Televiziunea din Moscova și înregistrează melodii pentru casa de discuri „Melodia”. În anul 1982, primeșe titlul de Artistă Emerită a Republicii Moldova.

În anul 1989, cu ocazia unui spectacol dedicat lui Eugen Doga de la Chișinău, Anastasia face cunoștință cu o echipă artistică din România și astfel se naște ideea unor turnee comune. Din echipa respectivă făceau parte Alexandru Arșinel, Mihai Constantinescu, Anda Călugăreanu. Este momentul în care Anastasia Lazariuc începe colaborarea cu Mihai Constantinescu. Cu acesta va face turnee în toată Republica Moldova și România, fiind acompaniați de trupa Anastasiei. În luna octombrie 1989, Anastasia Lazariuc cântă pentru prima oară în România.

În anul 1990, susține un recital la Festivalul Național de Muzică Ușoară Mamaia. În anul 1992, Anastasia Lazariuc se stabilește în România unde devine cunoscută mai ales pentru duetele cu Mihai Constantinescu, cu care a avut și o idilă în acea perioadă. În mai 2014, Anastasia Lazariuc a lansat două albume cu 40 cele mai bune piese ale sale, CD-urile fiind încadrate într-o carte ce conține biografia interpretei.

În prezent, Anastasia susține spectacole cu sau fără invitați, fiind solicitată în special la evenimente private.

 

Citește și