De ce în familia Cârnaț se vorbește la „Dumneavoastră”

 De ce în familia Cârnaț se vorbește la „Dumneavoastră”
0Shares

Marina Cârnaț a explicat de ce cei șapte copii i se adresează cu apelativul ,,dumneavoastră”: Este dreptul fiecărui părinte să educe cum consideră el de cuviință copilul său, atât timp cât acesta trăiește în dragoste și armonie”, a menționat aceasta. Bloggerița a mai adăugat că ea a venit cu această propunere, iar soțul a suținut-o, scrie SHOK.md.

Unii mă întreabă, alții mă acuză:

„pronumele acesta e o distanță pe care o pui între tine și celălalt fără să vrei”,

„în engleză (iar eu vă spun că nu doar în engleză) nu există pronume de politețe”,

„la voi în Moldova așa e obișnuit?”,

„e atât de ciudată această adresare, e o cazarmă în casa aia”,

„adică ne adresăm lui Dumnezeu per tu, iar tu ce esti mai presus de Dumnezeu?”

Nu vreau să răspund acestor acuze, fiindcă voi știți că eu blamez judecata și exprimarea ce induce intoleranță la alegerile benevole și convingerile fiecăruia. Dar aș dori doar să explic de ce eu am ales această formulă pentru a fi implementată în familia mea. Da, anume eu am ales, iar soțul a căzut de acord.

Când primul meu născut a mers în clasa întâi, eu eram zilnic după ore la școală pentru a analiza cum decurge procesul de instruire, adaptare și pentru a intra în esența lucrurilor, așa cum îmi place mie mereu să o fac. Am observat un lucru ce m-a întristat foarte mult: generația fiului meu nu doar vorbea cu mine (un adult, un străin) de la egal – “per tu” – și nerespectuos, dar și destul de ofensator. Anume în acea perioadă mi-a venit ideea să testăm, cum ar fi să se adreseze copiii noștri nu doar străinilor, dar și nouă părinților cu “Dvs”? Îmi imaginam, când copilul va fi furios, adresarea cu “Dvs” îi va stopa într-un anumit fel furia și cu greu mă va ofensa. Pare bizară exprimarea extremă: “Dvs sunteți o proastă!”, nu-i așa?”, povestește Marina.

Bloggerița este nespus de mulțumită că a ales această adresare. Femeia susține că fiecare părinte are dreptul să-și educe copilul cum consideră el de cuviință și nici într-un caz nu-și dorește că această practică să fie luată ca o regulă pentru fiecare familie.

0Shares