BBC: Unii oameni spun că au fost obligați să vină pe stadionul Lujniki, la mitingul lui Putin

 BBC: Unii oameni spun că au fost obligați să vină pe stadionul Lujniki, la mitingul lui Putin

Propaganda rusă estimează că peste 200 de mii de oameni au venit vineri la marele concert de pe stadionul Lujniki din Moscova, unde și-a făcut apariția însuși Vladimir Putin pentru a-și justifica, în uralele mulțimii, invadarea Ucrainei. BBC relatează însă că o parte dintre participanți au fost aduși cu autocare direct de la locul de muncă, fără să-și fi dorit să asiste la miting, scrie SHOK.md.

La rândul său, „Novaia Gazeta”, singura publicație de opoziție care încă mai apare la Moscova, a relatat ce nu a vrut Kremlinul să se vadă: au fost îmbulzeli, unii oameni au preferat să stea afară când li s-a cerut să-și lase gențile, au fost cozi uriașe la standurile cu hot dog gratis. Foarte mulți participanți au plecat aproape imediat cum au ajuns. Alții au stat doar până a terminat Putin discursul.  

Iar rușii care venit la stadion au fost și foarte temători de camerele de luat vederi. Evident, cele care nu erau oficiale.

– Bună ziua, cum a fost evenimentul?

– Normal.

– De ce plecați atât de repede.

– Încă nu plecăm, doar mergem.

– Încotro? Sau e secret?

– Nu știu să vă spun.

Corespondentul BBC a vorbit cu zeci dintre cei care stăteau la coadă pentru a intra în locul unde a avut loc mitingul pro-Kremlin. Mulți dintre ei au declarat pentru BBC că lucrează în sectorul public și că șefii au făcut presiuni asupra lor să participe.

Un bărbat care lucrează la metroul din Moscova a spus că el și alți angajați au fost obligați să participe la miting. „Voi sta aici pentru o vreme și apoi voi pleca… Cred că majoritatea oamenilor de aici nu susțin războiul. Eu nu”, a declarat el.

Mulți oameni nu au vrut să fie filmați sau să răspundă la întrebări.

Studenții au spus că li s-a oferit opțiunea de a avea o zi liberă de la cursuri dacă participă la un concert. „Unii dintre studenții cu care am vorbit nici măcar nu știau că evenimentul a fost dedicat, în parte, susținerii războiului din Ucraina”, relatează corespondentul BBC.

Fără îndoială, notează BBC, au fost prezente și persoane care îl susțin cu adevărat pe președintele Putin și „operațiunea sa militară specială din Ucraina”, așa cum preferă Kremlinul să o numească. Mitingul a fost organizat sub pretextul de a sărbători opt ani de la anexarea Crimeei, dar în momentul în care pe scenă și-a făcut apariția președintele Vladimir Putin și s-a adresat zecilor de mii de ruși înghesuiți pe stadionul Lujniki, totul a căpătat o altă dimensiune și a expus „o nouă față a Rusiei”, un calendar al „erei Z”, după cum scrie editorialistul Novaia Gazeta. Iată imaginile surprinse la stadionul Lujniki de reporterul de la Novaia Gazeta.

Maria Palade

https://shok.md/

Citește și