Beneficiază de hrană caldă, îmbrăcăminte și încălțăminte: Crește numărul de adresări la Centrul municipal pentru persoanele fără domiciliu stabil

 Beneficiază de hrană caldă, îmbrăcăminte și încălțăminte: Crește numărul de adresări la Centrul municipal pentru persoanele fără domiciliu stabil
3Shares

Primăria Municipiului Chișinău informează că în prezent, la Centrul de găzduire și orientare a persoanelor fără domiciliu stabil din str-la Haltei, 2 sunt adăpostiți 67 de beneficiari. Dintre aceștia, 8 oameni au sosit sâmbătă și duminică, în zile friguroase cu ploi și ninsori, scrie UNIMEDIA.

Nou-veniții sunt din oraș – 2 persoane și din raioanele republicii – 6 persoane. Ei au fost aduși la centru de către echipele poliției sau de către Serviciul de Urgență Prespitalicească.

Capacitatea Centrului este de 100 de locuri, iar la necesitate instituția poate să primească până la 130 de persoane.

Începând cu data de 1 noiembrie, în scopul sporirii măsurilor de protecție a persoanelor fără domiciliul stabil în perioada rece a anului şi prevenirii a cazurilor de hipotermie, Centrul municipal de găzduire şi orientare din str-la Haltei nr. 2 și-a trecut activitatea în regim de 24/24.

Oamenii fără adăpost beneficiază aici de hrană caldă, de 3 ori pe zi, precum și de îmbrăcăminte, încălțăminte și produse de igienă.

De rând cu cei care vin și pleacă de la Centrul de găzduire, în prezent, sunt adăpostiți și 30 de oameni cu necesități de îngrijire specializată. În cazul în care aceste persoane necesită intervenții medicale, ele sunt direcționate și internate în IMSP municipale pentru tratament.

Municipalitatea face apel către cetățenii municipiului, să informeze despre cazurile cu persoane care se află în stradă pe vreme rece și au nevoie de ajutor. Astfel, oamenii sunt îndemnați să-i direcționeze pe boschetari la Centrul municipal de profil, din str-la Haltei, 2 sau să anunțe aceste situații la numărul unic pentru apeluri de urgență „112”.

Centrul prestează următoarele servicii:

  • cazare
  • alimentare
  • servicii juridice
  • consiliere socială și psihologică
  • documentare (perfectarea actelor de identitate/stare civilă)
  • stabilirea drepturilor sociale (grad de dezabilitate, pensii, alocații/servicii şi prestații sociale)
  • activități de integrare în societate, familie și câmpul muncii.

Anual, prin intermediul Centrului de găzduire, sunt asistați circa 500 beneficiari, dintre care 30% sunt integrați social.

În perioada rece a anului, în procesul de identificare a persoanelor cu adăpost sunt implicate mai multe instituții publice: Direcția generală asistență medicală şi socială cu Direcțiile teritoriale de asistență socială și IMSP municipale din subordine, Preturile de sector, Direcția de Poliție a municipiului Chișinău, Direcția situații excepționale a municipiului Chișinău, care în funcție de competențele deținute asigură identificarea, preluarea și transportarea/însoțirea persoanelor fără adăpost la Centrul de găzduire.

Cheltuielile ce ţin de întreținerea şi funcționarea instituției sunt efectuate anual în limita mijloacelor financiare prevăzute în bugetul municipal Chișinău.

Bugetul Centrului de găzduire și orientare a persoanelor fără domiciliu stabil pentru anul 2023 este de 7,2 milioane de lei.

29 de persoane au fost rănite în accidentele provocate de ninsorile și furtuna de duminică.

Două persoane au fost găsite fără suflare într-o mașină blocată în nămeți. Tragedia a avut loc în apropiere de localitatea Coșcalia, raionul Căușeni.

În dimineața zilei de 27 noiembrie 2023, mai erau parțial deconectate de la curentul electric 139 de localități din 14 raioane, anunță IGSU.

Potrivit Poliţiei de Frontieră a Republicii Moldova, traficul de camioane a fost restricționat la frontiera cu România și Ucraina, iar unele puncte de trecere și-au întrerupt activitatea.

3Shares

Aura Mereuta

https://shok.md