Bill Gates și-a lansat o nouă carte: „Cum poate fi prevenită următoarea pandemie”

 Bill Gates și-a lansat o nouă carte: „Cum poate fi prevenită următoarea pandemie”

Miliardarul și fondatorul Microsoft Bill Gates a anunțat pe Twitter că și-a lansat o carte. Aceasta este intitulată „Cum poate fi prevenită următoarea pandemie”. Miliardarul, acuzat în repetate rânduri în timpul pandemiei de Covid că ar sta în spatele inițierii acesteia, a declarat că încasările obținute din vânzarea cărții vor fi a donate către „Partners in Health”, în memoria Dr. Paul Farmer, care a „inspirat lumea cu pasiunea sa de a salva vieți”, scrie SHOK.md, cu referire la UNIMEDIA.

Bill Gates a dezactivat comentariile la postarea pe Twitter prin care face anunțul despre cartea sa, fără a oferi vreo explicație. Unii internauți cred că gestul pornește de la acuzațiile lansate în adresa miliardarului că ar sta în spatele pandemiei de Covid-19.

Pe 2 mai anul curent, fondatorul și filantropul Microsoft Bill Gates, într-un interviu acordat The Financial Times, și-a exprimat opinia că pandemia de coronavirus amenință în continuare umanitatea.

„Această pandemie ne amenință în continuare cu o variantă de coronavirus care va fi și mai contagioasă și chiar mai fatală. Nu vreau să fiu vocea morții, dar există probabilitatea că noi încă nu am văzut cel mai rău aspect al acestei pandemii”, a spus Gates.

În acest sens, el solicită lumii să creeze un grup de experți internaționali, de la epidemiologi până la IT – specialiști, pentru a identifica rapid amenințările globale pentru sănătate, precum și pentru a îmbunătăți coordonarea între țări. Gates subliniază că sunt necesare investiții mari pentru a preveni o nouă pandemie.

În opinia sa, OMS trebuie să creeze o echipă de specialiști „de primă clasă”, al cărei cost s-ar ridica la aproximativ 1 miliard de dolari pe an. În același timp, el a recunoscut că nu este sigur dacă este posibil să se ajungă la un consens internațional cu privire la problema creșterii finanțării pentru OMS.

Potrivit Financial Times, încă în 2015, Gates a avertizat că lumea nu este pregătită pentru următoarea pandemie, iar aceasta este inevitabilă.

La sfârșitul lui 2019, începutul lui 2020, omenirea a fost lovită de pandemia de Covid-19. Timp de doi ani majoritatea statelor lumii au impus și menținut restricții dure în vederea combaterii virusului, ce muta de la un sezon la altul. În primăvara lui 2022, restricțiile au fost ridicate în aproape toate statele, însă specialiștii avertizează că virusul nu a dispărut, iar pandemia nu a luat sfârșit.