Bloggerul și politicianul ucrainean Anatolii Șarii, partidul căruia a fost interzis de Zelenski, reținut în Spania. SBU: Este suspectat de trădare

 Bloggerul și politicianul ucrainean Anatolii Șarii, partidul căruia a fost interzis de Zelenski, reținut în Spania. SBU: Este suspectat de trădare

Serviciul de Securitate al Ucrainei a anunțat astăzi că bloggerul și politicianul ucrainean Anatolii Șarii a fost reținut în Spania. El este acuzat în Ucraina de trădare de patrie, iar, potrivit SBU, acesta ar fi fost reținut pe 4 mai, informează SHOK.md, cu referire la UNIMEDIA.

În raportul SBU se menționează că Șarii este suspectat că ar fi afectat securitatea Ucrainei în sfera informațională, aparent în cooperare cu structuri străine (rusești).

Poliția spaniolă a confirmat că bloggerul a fost reținut în baza unui mandat internațional. Cel mai probabil urmează că Ucraina va cere extrădarea lui.

Potrivit presei spaniole, Șarii a fost eliberat până la demararea procesului pe judecată, cu interdicția de a părăsi țara. Nu există încă vreun comentariu din partea politicianului privind informația lansată de SBU.

În februarie 2022, înainte de invazia rușilor în Ucraina, Șarii a scris pe Twitter că nu înțelege acțiunile Rusiei și s-a expus împotriva războiului, dar a continuat să critice acțiunile autorităților de la Kiev. După începerea războiului, activitățile Partidului Șarii creat de susținătorii bloggerului au fost interzise, la decizia președintelui ucrainean, Volodimir Zelinski.

La data de 3 mai 2022, Rada Supremă, cu votul a 330 de deputați ucraineni, a votat legea prin care se interzice activitatea partidelor pro-ruse pe teritoriul Ucrainei.

Anterior, Consiliul naţional de securitate şi apărare al Ucrainei a interzis activitatea partidelor politice pro-ruse în perioada în care legea marţială este în vigoare. Printre partidele vizate se numără Platforma Opoziţiei – Pentru viaţă şi Blocul Opoziţiei, care sunt reprezentate în parlament.

Cele 11 partide interzise sunt considerate fie eurosceptice, fie antiliberale, fie pro-ruse.

Citește și