Brazilia: Autorităţile le recomandă femeilor să nu rămână însărcinate, din cauza pandemiei

 Brazilia: Autorităţile le recomandă femeilor să nu rămână însărcinate, din cauza pandemiei

Autorităţile din Brazilia le recomandă femeilor să amâne decizia de a rămâne însărcinate, până când trece pandemie, despre care spun că este cea mai gravă din istorie și a cărei nouă mutație identificată în țară pare să afecteze femeile gravide mai mult decât variantele anterioare ale virusului, scrie SHOK.md.

Recomandarea vine într-un moment în care numărul brazilienilor care mor din cauza virusului în fiecare zi este mai mare decât în ​​orice altă parte a lumii, relatează digi24.

„Dacă este posibil, întârziați sarcina până la un moment mai bun”, a transmis vineri Raphael Parente, oficial din Ministerul Sănătății.

El a spus că face această recomandare atât din cauza situației critice din spitale, cât și din cauza variantei braziliene a virusului Covid-19. Specialiștii susțin că această nouă variantă acționează mai agresiv la femeile însărcinate.

Spitalele sunt sub presiune, iar stocurile de medicamente necesare pentru intubarea pacienților grav bolnavi sunt periculos de reduse. Brazilia a apelat la ajutor internațional pentru furnizarea de urgență a materialelor sanitare necesare.

Varianta P1, descoperită pentru prima dată în orașul Manaus a devenit rapid dominantă în Brazilia și se crede că este cauza principală a unui val masiv de infecții care a adus la peste 350.000 numărul de morți din țară, cel mai ridicat de după cel din SUA.

Focarul Braziliei afectează din ce în ce mai mult tinerii, datele din spitale arătând că în martie mai mult de jumătate dintre pacienții aflați în terapie intensivă aveau sub 40 de ani sau chiar mai puțin.

Între timp, președintele Jair Bolsonaro s-a opus restricțiilor și a organizat evenimente cu mulțimi mari de oameni în care de cele mai multe ori nu s-a purtat mască sanitară. Recent, el a spus că vaccinarea este o posibilă soluție contra pandemiei, dar campania de imunizare a fost lansată târziu și este afectată de întârzierile de aprovizionare.

În această săptămână, vaccinările au fost oprite în mai multe orașe din Brazilia, din cauza acestor întârzieri.

În ciuda deficitului de medicamente și a ocupării de până la 85% din paturile de terapie intensivă, Sao Paulo a anunțat vineri că va începe redeschiderea magazinelor și restaurantelor, spunând că numărul de noi spitalizări a scăzut suficient pentru a face acest lucru în siguranță.