Ca să-i arate cât de mult o iubește, un indian a construit o replică a Taj Mahal-ului pentru soția lui

 Ca să-i arate cât de mult o iubește, un indian a construit o replică a Taj Mahal-ului pentru soția lui

O replică a Taj Mahal-ului, simbol universal al iubirii eterne, a fost ridicată de un indian la Burhanpur, în centrul Indiei, în semn de dragoste faţă de soţie, dar şi de pace pentru ţara sa, scrie SHOK.md cu referire la digi24.

„Vrem să transmitem un mesaj de pace şi armonie religioasă”, a declarat pentru AFP, citată de Agerpres. Anand Prakash Chouksey. „Există multă ură în jurul nostru”, a continuat el, însă „dragostea rezolvă toate problemele din viaţă, iar Taj Mahal este un simbol al acesteia”.

Capodoperă arhitecturală a artei indo-islamice şi principală atracţie turistică a ţării, mausoleul Taj Mahal a fost construit la Agra, în secolul al XVII-lea, la iniţiativa împăratului mogul Shah Jahan, după moartea soţiei sale favorite, Mumtaz.

Soţia lui Anand Prakash Chouksey, în schimb, este în viaţă şi şi-a putut da cu părerea despre construcţia monumentului, cu o treime mai mic decât Taj Mahal, situat la 800 kilometri distanţă.

„Soţia mea a cerut doar o sală pentru a medita. Este o femeie evlavioasă”, a povestit Anand Prakash Chouksey.

Construirea replicii a necesitat trei ani de muncă, cu 16 mai puţin decât mausoleul care a inspirat-o.

Potrivit soţiei sale, această fantezie sentimentală l-ar fi costat pe Chouksey peste 15 milioane de rupii (180.000 de euro).

„Am folosit marmură de Makrana, acelaşi material din care a fost construit Taj Mahal-ul”, a declarat Chouskey, care plănuieşte să arboreze steagul indian în vârful domului principal.

Mumtaz a murit la Burhanpur după ce a dat naştere celui de-al 14-lea copil al său, în iunie 1632, în timp ce îl însoţea pe Shah Jahan, venit în zonă să înăbuşe o revoltă locală.

Maria Palade

https://shok.md/

Citește și