Cât durează, de fapt, mahmureala (și ce să faci ca să o previi)

 Cât durează, de fapt, mahmureala (și ce să faci ca să o previi)
Știai că mahmureala poate dura chiar și două zile? Ei, bine, vine o vreme când realizezi că nu mai ai 20 de ani și că alcoolul te afectează în feluri pe care nu le-ai anticipat. Să ciocnim un pahar în cinstea petrecerilor de sezon – dar să nu uităm să ne luăm și măsuri de precauție, relatează SHOK.md, cu referire la andreearaicu.ro

Chiar dacă nu obișnuiești să consumi alcool în mod obișnuit, probabil că perioada Sărbătorilor va fi un pic mai ofertantă în acest sens. Eu beau ceai de fiecare data când ies în oraș, însă recunosc că au fost ocazii când prietenele m-au convins pană la urma să optez pentru un pahar de vin roșu – pentru ca „esti adult, sau ce naiba?”.

 

De ce intră corpul în starea de mahmureală?

„Mahmurelile sunt înțelese doar pe jumătate din punct de vedere medical. Oamenii cred că e vorba doar de o stare de rău temporara, un pic de oboseala, o durere de cap. De fapt, în corpul nostru se întâmplă mult mai multe lucruri”, explică pentru Women’s Health Fred Goggans, medic specialist.

„Ficatul trebuie ca mai intai sa descompuna moleculele de alcool si să le transforme în acetaldehida, care, apropo, e toxica pentru organism. Apoi, trebuie să transforme acetaldehida în acetat, care e non-toxic”, explică medicul. Atunci când o persoana bea mai mult decât poate duce sau când ficatul nu funcționează corespunzător, acetaldehida nu poate fi transformată suficient de repede în acetat – așa intrăm în starea aceea oribilă de mahmureala.

Medicul menționează de asemenea că intensitatea și durata mahmurelii depinde de cât de mult alcool ai consumat. „Însă mai sunt și alți factori care influențează mahmureala”.

Iată care sunt aceștia și cum o poți face mai ușor de suportat.

Nu ai băut suficientă apă

„Alcoolul este diuretic, iar atunci când bei mai mult decât de obicei, corpul se va deshidrata rapid, mai ales dacă vomiti. Asta, împreună cu dezechilibrul de minerale cauzat de pierderea de fluide, încetinește ritmul natural de detoxifiere a orgasnimului„, explica pentru Women’s Health medicul specialist Vincent Pedre.

Minimizează efectele alcoolului asigurându-te că te hidratezi bine, alternând fiecare pahar de băutură cu un pahar mare de apa. Bea multă apă și a doua zi când te trezești.

N-ai avut un somn odihnitor

Știi ca un somn bun te poate ajuta sa te recuperezi imediat, însă chiar dacă alcoolul pare că te trimite la culcare, cel mai probabil nu vei dormi foarte bine. „După consumul de alcool vei avea parte de somn întrerupt”, confirma Goggans. Deci, cu cât bei mai mult, cu atat dormi mai prost și cu atat mai rău te vei simți în ziua următoare. Încearca să fii cât mai responsabilă în acest sens.

Ai băut alcool de proastă calitate

Băuturile închise la culoare conțin de obicei congeneri, agenți de aromatizare care sunt asociați cu o mahmureala mai intensa, spun specialistii. Printre băuturile care pot conține aceste substanțe se numără romul, whiskey, vin roșu, brandy. Băuturile un pic mai prietenoase: vin alb, vodka, gin.

Nu mai ai 20 de ani

E trist, dar adevărat: după o anumită vârstă, corpul nu mai face fata toxicității ca pe vremuri. „Odată cu trecerea timpului, celulele noastre îmbătrânesc și nu mai sunt capabile sa facă față toxinelor”, explică Goggans. Deci, dacă pe vremuri puteai să bei trei cocktailuri fără probleme, acum e posibil sa fie nevoie să-ți ajustezi porția, în funcție de capacitatea organismului tău de a se regenera.

Ai băut pe stomacul gol

Alcoolul poate irita mucoasa stomacului, ceea ce poate face simptomele mahmurelii – greață, durere abdominală, voma – sa te loveasca și mai intens. Alcoolul afectează de asemenea zahărul din sânge: „Acesta contine zaharuri simple care se descompun rapid, cauzand o scădere bruscă a glicemiei, mai ales dacă n-ai mâncat nimic înainte”. Specialistii recomanda sa mananci bine și să consumi alimente bogate în grasimi bune, precum avocado sau unt de arahide, înainte de a merge la o petrecere.

Citește și