Cătălin Josan a revenit în Moldova, după 10 ani de încercări de a cuceri piața românească: Dezvăluirile artistului

A locuit câțiva ani în România, iar acum a revenit acasă ca „să mute munții din loc”. Este vorba despre artistul Cătălin Josan, care a vorbit despre planurile sale de viitor, în cadrul proiectului: Unu Noaptea. „Fără să vreau m-am stabilit înapoi, la Chișinău, chiar dacă am stat aproape zece ani în București”, a spus interpretul, adăugând că „În Moldova, lucrurile se schimbă un pic mai greu. Pentru că oamenii de la noi, ies mai greu din zona aceasta de familie, casă, patrie, prieteni și așa mai departe. Asta se transformă la un moment dat într-o mică doză de egoism, pentru că nu vrei să împarți bucuria și experiența ta cu alții. De aceasta la noi se construiesc mai mult garduri, decât poduri”.
„Fără să vreau m-am stabilit înapoi, la Chișinău, chiar dacă am stat aproape zece ani în București. M-am obișnuit cu ritmul de acolo. M-am întors acasă, ca să încerc să mut munții din loc și să inspir alți oameni să vrea ca să prindă un pic de curaj, pentru că la noi lumea e foarte cuminte și intră în zona lor de confort, astfel încât să iasă este practic imposibil, dar mai sunt exemple după care poți să te iai și sper că eu să fiu unul dintre ele.
În Moldova, lucrurile se schimbă un pic mai greu. Pentru că oamenii de la noi, ies mai greu din zona aceasta de familie, casă, patrie, prieteni și așa mai departe. Asta se transformă la un moment dat într-o mică doză de egoism, pentru că nu vrei să împarți bucuria și experiența ta cu alții. De aceasta la noi se construiesc mai mult garduri, decât poduri. Schimbarea e un lucru pentru care trebuie să lupți foarte mult”.
Artistul a dezvăluit că a fost dat afară de la câteva concerte, iar unii prieteni au încetat să mai comunice cu el.
„Patriotismul e o chestie care se educă de când ești mic. Eu am fost pentru prima la o demonstrație, împreună cu tatăl și fratele. Aveam doi ani și de atunci știu cântecele patriotice și înțeleg ce înseamnă lupta aceasta pentru libertatea cuvântului, cânt, distrugerea cenzurii impuse oamenilor de artă.
Eu credeam că această cenzură sovietică exista atunci și acolo a rămas, până nu am simtit-o pe pielea mea. Am fost dat afară și din câteva concerte, unele cunoscute, altele mai puțin. Mulți prieteni s-au făcut că nu mă mai cunosc sau vorbesc, dar cumva se simt incomod, pentru că după aia au probleme la rândul lor, pentru că Chișinăul e un sat, un pic mai mare. Toată lumea practic se cunoaște. Asta nu mi-a schimbat deloc dorința de a schimba lucrurile.
În România m-am simțit și mă simt ca acasă, acolo practic m-am lansat ca artist, persoană publică. Am avut parte de o primire foarte călduroasă și am înțeles cum se face showbiz-ul, cum funcționează, ce înseamnă drepturile de autor și cum să fii respectat”, a spus el.
Totodată, artistul a vorbit și despre planurile sale.
„Lucrurile se schimbă peste tot în lume, inclusiv și la oamenii de artă. Probabil mulți cred că aceste persoane sunt mereu romantice. Mai apare și un pic de dorință de a schimba unele obișnuințe din înainte, pentru că: s-a demonstrat că planurile omului sunt total diferite de cele ale Domnului.
În pandemie am avut suficient timp ca să regândesc unele planuri de viitor, asta nu înseamnă că mă las de muzică, dar mi-aș dori să intensific partea aceasta de show. Încerc să-mi fac o echipă. Este destul de greu, multă lume pleacă, dar sper să găsesc încă oameni care să creadă în proiectul meu și cu asta vreau să-i ajut și pe alții, sper să-mi iasă”.