Caz șocant! O tânără, agresată sexual pe o stradă din capitală. Poliția: „Dacă vă băga vreun deget trebuia să ne chemați, da așa ce?.. Cred că-i tot pi*arul cela”

 Caz șocant! O tânără, agresată sexual pe o stradă din capitală. Poliția: „Dacă vă băga vreun deget trebuia să ne chemați, da așa ce?.. Cred că-i tot pi*arul cela”
0Shares

Caz șocant în capitală. O tânără povestește îngrozită cum a fost agresată sexual în plină stradă, de un necunoscut, iar poliția a reacționat într-un mod inadmisibil și chiar înjositor. Agresorul și-a urmărit victima dintr-o farmacie, unde tânăra intrase să cumpere ceva, deși aceasta grăbise pasul, necunoscutul a ajuns-o și a pus-o la perete, pe o stradă mai retrasă. Tânăra a povestit tot incidentul într-o postare pe pagina sa de Facebook. Deși a chemat poliția, atitudinea dezinteresată a ofițerilor a revoltat-o și mai mult pe tânără. Aceștia nu „au înțeles pentru ce au fost chemați dacă nimic nu s-a întâmplat”. Inspectoratul General al Poliției a venit cu o reacție pe acest caz, scrie SHOK.md, cu referire la UNIMEDIA.

„Ieri, 22 august 2021, în jurul orei 20:30, pe o stradă din centrul orașului Chișinău, am fost asaltată sexual de un bărbat necunoscut. Situația a început la farmacia Peon Farm. Am intrat să iau niște medicamente iar tipul era deja acolo – tocmai își cumpărase un inhalator. M-a privit în lung și în lat, în sus și în jos cât făceam cumpărăturile și după aia a început să mă urmărească insistent. Am înțeles că sunt urmărită și am început să merg accelerat spre locul de muncă care e în apropiere. Tipul a grăbit și el pasul și îmi tot spunea, „Pastoi, davai pagavarim”. Vizibil speriată de situație, i-am zis că n-avem ce vorbi. La prima cotitură care dă într-o stradă mai îngustă și mai întunecoasă, tipul m-a prins și m-a strâns la perete. Mi-a pus mâna la gură „ne crici, ne crici!” și a început să mă atingă peste tot. Treceau oameni pe stradă și n-a intervenit niciunul”, povestește tânăra.

Aceasta a reușit să fugă din brațele agresorului la locul său de muncă.

„Îmi tremurau picioarele, plângeam și vomitam. Când am ajuns la lucru, s-a apropiat de mine un locuitor care a văzut toată scena de la fereastra care dă spre stradă. M-a îndemnat să chem poliția. Era ora 22:36 când m-am calmat și am chemat poliția. La ora 22:56, un echipaj de poliție compus din doi polițiști a venit la chemare. Cel mai probabil polițiștii sunt de la Sectorul de Poliție Nr. 4”, a adăugat aceasta.

Ce a urmat, a fost o reacție „înjositoare și umilitoare”.

„De ce ați sunat la poliție abia după 2 ore?!” mă întrebau acuzator polițiștii. Ce doar pentru asta ne-ați chemat?! Nu aveți ce face!” Dacă vă băga vreun deget avea sens de chemat poliția. Dar așă și? nu s-o întâmplat nică!” Le-am spus că farmacia are înregistrare video cu tipul, mai ales că nu purta mască, deci poate fi ușor identificat. Dar polițiștii nu s-au arătat deloc interesați. Cică „pentru hărțuire se dă doar amendă” deci nu tare se merită chipeșul de a-l căuta și supune justiției pe agresor. ”Dacă îl găsim, DACĂ” ziceau polițiștii. La plecare unul dintre polițiști a făcut remarca ”cred că e pi**** cela!”, a mărturisit victima.

Acesta spune că niciun polițist nu s-a prezentat, nu a semnat niciun proces verbal cu privire la chemare și nici nu i s-a luat vreo mărturie în scris. I-au spus doar că urmează să fiu apelată și invitată la sectorul de poliție de pe Albișoara pentru discuții și clarificări, lucru care nu s-a întâmplat.

„Prin acest apel vreau în primul rând să fie identificați și sancționați polițiștii care umilesc femeile hărțuite și le zic că poliția le va apăra doar după ce vor fi violate și care nu vor să identifice un agresor sexual (chiar dacă cel mai probabil îl știu, adică cel mai probabil tipul a mai agresat femei!). În plus, ei și meseria și-o cunosc foarte prost. Codul Penal definește, la art. 173, condițiile clare care fac un gest ca să fie recunoscut drept hărțuire sexuală și în nici o parte a sa Codul Penal nu stipulează că polițistul are dreptul să facă ”judecată” la chemare, stabilind ce infracțiune merită investigată și ce infracțiune trebuie ”iertată” sau trecută cu vederea. În al doilea riând, vreau să atenționez asupra modului în care instituțiile publice interacționează cu victimele abuzurilor. Cred că e timpul să se schimbe ceva. Sper că vremuri bune pentru polițiști nu înseamnă ca totul să rămână pe vechi și să fie perpetuate normele umilitoare de comportament cu cetățenii, ci altceva. De exemplu mai multă justiție, mai multă înțelegere, atenție, sensibilitate, grijă și alte chestii de care avem nevoie în situații vulnerabile”, a mai spus aceasta.

IGP a demarat o anchetă internă de serviciu pentru a stabili în ce condiții și-au îndeplinit sarcinile ofițerii.

„Astfel de atitudini precum cea demonstrată de reprezentantul poliţiei, care ar fi pus la îndoială gravitatea faptelor comise împotriva victimei, sunt absolut inadmisibile pentru un reprezentant al forţelor de ordine.

Condamnăm ferm orice acțiuni şi comunicări nerespectuoase cu cetățenii, lipsite de profesionalism din partea angajaţilor organelor de drept, în special în cazul infracţiunilor care atentează la libertăţile fundamentale și drepturile omului.

În afara investigației propriu-zise care a fost demarată imediat după parvenirea informației și se va finaliza cu identificarea și anchetarea făptașului, în paralel IGP desfășoară și o anchetă internă de serviciu care să elucideze dacă și în ce condiții angajații IGP nu și-au îndeplinit așa cum se cuvine sarcinile de serviciu”, se arată într-o reacție emisă de IGP.

0Shares