Cazul fetiței de aproape 2 ani, ucisă în chinuri groaznice, în vizor: Specialiștii vin cu un apel către autorități

 Cazul fetiței de aproape 2 ani, ucisă în chinuri groaznice, în vizor: Specialiștii vin cu un apel către autorități

Cazul fetiței de aproape 2 ani, ucisă la Ciocana, a ajuns în vizorul Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de Copii, care „își exprimă regretul profund că, în continuare, copiii devin victime ale unor forme extrem de grave de violență”. Totodată, reprezentanții Centrului își manifestă îngrijorarea că autoritățile responsabile nu întreprind toate măsurile pentru a preveni asemenea cazuri și vin cu un apel către autorități.

Potrivit UNIMEDIA, aceștia cer autorităților responsabile de protecția copilului să identifice timpuriu riscurile și să separe copiii de părinții/îngrijitorii care îi neglijează și le pun viața în pericol, să monitorizeze părinții minori și să le ofere acestora suport suplimentar, pentru prevenirea cazurilor de violență și neglijare asupra copiilor, să tragă la răspundere profesioniștii, care au obligația de protecție a copiilor, dar nu întreprind măsuri necesare, precum evaluarea riscurilor, aplicarea măsurilor urgente de protecție, intervenția timpurie, să ofere servicii de educație parentală pentru părinți, să creeze suficiente servicii de plasament temporar de tip familial pentru copii și să reglementeze activitatea bonelor.

La sfârșitul anului 2020, în evidența autorităților tutelare din țară se aflau peste 10.950 de copii în situații de risc.
Copilul de aproape 2 ani a fost găsit fără suflare pe 31 octombrie, după mai multe căutări ale oamenilor legii. Potrivit șefului IGP, Iurie Podarilov, mama fetiței, de 19 ani, a sesizat poliția pe 30 octombrie. Aceasta a spus că nu știe exact unde se află copilul său și că a fost lăsat în grija unei rude, în vârstă de 19 ani. Preliminar, au fost reținuți așa-zisa bonă și concubinul său, care locuiesc în sectorul Ciocana. Femeia a lăsat copilul în grija tinerei pentru a pleca la o muncă temporară. Copilul ar fi fost ucis în apartamentul de la Ciocana, iar corpul aruncat într-o fâșie forestieră.
Tânăra, în vârstă de 19 ani, care ar fi ucis fetița de 1 un an și 10 luni a fost condamnată anterior pentru fapte de huliganism, iar mama victimei, la fel de 19 ani, a fost anterior sanționată. Aceasta nu era angajată oficial nicăieri și nici nu avea un domiciliu stabil. Totodată, tatăl victimei nu era implicat în creșterea fetiței.