Ce e modul avion și ce se poate întâmpla dacă nu îl activezi în timpul zborului

 Ce e modul avion și ce se poate întâmpla dacă nu îl activezi în timpul zborului

Image: 318112727, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia

Dacă ai zburat cu avionul până acum, ai observat că echipajul cere pasagerilor să își închidă telefoanele mobile sau să activeze modul avion. Aceasta e considerată o inconveniență necesară în zbor, dar puțini știu ce rol are. Modul avion reprezintă o opțiune pe care o au cele mai multe telefoane mobile, mai ales în cazul modelelor noi, scrie SHOK.md cu referire la useit.

Acesta are un rol important atunci când te afli la bordul unui avion, dar puțini știu exact care e acesta.

Ce e modul avion

Modul avion e o opțiune de pe cele mai multe modele de telefoane mobile. Prin acesta, sunt suspendate temporar semnalele și Wi-Fi, chiar dacă dispozitivul rămâne complet funcțional în rest.

Pe telefoanele Android, modul avion e activat prin tragerea meniului din partea superioară a ecranului. Acesta e reprezentat de un simbol cu un avion. Pe iPhone, modul poate fi activat în Control Center. Acesta poate fi accesat prin tragerea meniului de sus sau jos, în funcție de model.

Deși mulți utilizatori știu cum să îl acceseze, puțini știu exact ce e modul avion și ce rol are.

Lucruri pe care nu trebuie să le porți când călătorești avionul – află care sunt sfaturile însoțitorilor de zbor.

În momentul în care e activat, telefonul nu mai poate primi semnale radio. Acestea permit trimiterea și primirea mesajelor și apelurilor. În plus, nu vei mai putea accesa Internetul sau site-uri și nici nu poți descărca date.

Vezi ce se întâmplă când un pilot deschide geamul avionului în timpul zborului.

Mesajele și datele care au fost descărcate deja pot fi accesate. Printre acestea se numără documente, jocuri, muzică sau filme, pe care le ai salvate deja pe dispozitiv. Modul avion, ce e necesar în timpul zborului, are un rol important.

De ce trebuie să pornești modul avion în timpul zborului

Mulți s-au întrebat de ce trebuie să pornești modul avion în timpul zborului, dar răspunsul nu e simplu.

Pe scurt, potrivit Reader’s Digest, „modul avion e necesar pentru a gestiona orice interferență posibilă asupra sistemelor sensibile ale avionului”, susține Ryan C., pilot comercial.

Acestea folosesc frecvențe radio care sunt emise de la sol. Sunt cel mai vulnerabile în fața interferențelor cu semnale radio, potrivit lui Ryan. Acestea sunt aceleași frecvențe care sunt folosite de telefoane mobile și tablete.

„Radio pentru Wi-Fi, Bluetooth, apeluri, datele 3G, 4G și 5G, toate folosesc diferite porțiuni din spectrul frecvențelor radio,” a declarat Ryan.

Problema apare atunci când au loc interferențe provenite de pe alte canale.

Dincolo de ce e modul avion, acesta are un rol foarte important în timpul zborului. La bord se află sisteme de comunicații și navigare foarte importante.

„Aceste interferențe se referă la momentul în care un receptor radio poate accesa o transmisiune de la un transmițător de pe o frecvență apropiată,” susține Ryan.

Această transmisiune poate afecta semnalul. Ryan a asemănat fenomenul cu momentul în care radio FM din mașină nu poate recepționa semnalul complet și melodia nu se aude bine. În cazul unui avion, dacă piloții trebuie să aterizeze avionul sau dacă e o urgență la bord, liniile de comunicații trebuie să fie libere și clare.

Un telefon mobil care nu are modul avion activat poate afecta acest proces. Ca urmare, pasagerii sunt rugați să îl activeze. În plus, potrivit lui Ryan, modul e cu atât mai important cu introducerea 5G.

În cazul 5G, „semnalele generate prin antenele de la sol și dispozitivele 5G ale utilizatorilor pot cauza interferențe în momente critice din zbor”. Acestea sunt foarte apropiate de semnalele folosite de altimetrul radio al avioanelor.

Maria Palade

https://shok.md/