Ce greșeală majoră faci cu plantele din casa ta. Asta explică de ce se ofilesc și mor orhideele

 Ce greșeală majoră faci cu plantele din casa ta. Asta explică de ce se ofilesc și mor orhideele

Un expert în orhidee a împărtășit unul dintre cele mai comune motive pentru care planta moare. Are ceva de-a face cu ghiveciul în care o așezi, relatează SHOK.md, cu referire la impact.

Orhideele sunt plante de apartament populare, iar orhideea molie, cu numele latin Phalaenopsis, este cel mai comun tip cultivat în multe locuințe. Love Orchids este un cultivator de orhidee în familie britanică, iar Malcolm, cultivatorul principal, a dezvăluit motivul pentru care orhideele se descurcă cel mai bine în ghivece transparente și cum să le muți la momentul potrivit.

Când cumperi o orhidee, floarea vine de obicei într-un vas de plastic transparent. Majoritatea vor pune apoi planta într-un ghiveci decorativ și, cel mai adesea, orhideea dă semne de suferință. Malcolm a explicat de ce ghivecele transparente sunt cel mai bun mediu pentru planta de apartament.

„Orhideele Phalaenopsis sunt epifite, în sălbăticie trăiesc atașate de copaci, și nu în pământ”, a explicat el.

„Rădăcinile au nevoie de lumină și aer în jurul lor, pentru a crește. De aceea, folosim vase transparente, ca lumina naturală să pătrundă și ca să nu rețină apa, uscându-se rapid și permițând aerului să circule în jurul rădăcinilor.

Dacă plantăm orhideea într-un ghiveci opac, rădăcinile din interior mor, iar cele de la suprafață, produse din coroana plantei, nu cresc în jos, ci în exterior și în sus, pierzându-se toată stabilitatea plantei. Aceste rădăcini se vor agăța de orice ating, așa că ai grijă dacă rădăcinile pleacă în sus”, a continuat expertul.

„În timp ce înflorește, planta se află într-un mod „stand-by”, nu crește cu adevărat și este fericită să fie într-un ghiveci decorativ fără lumină. Și nu uita să nu lași planta să stea în apă”, a mai spus Malcolm.

Plante de apartament pe care trebuie sa le aiba orice roman in casa. Aduc fericire si prosperitate

Orhideele rareori au nevoie să fie mutate, poate o dată la doi, până la patru ani, este de părere Malcolm. Dar ocazional este benefic să o faci atunci când rădăcina din ghiveci se descompune, când nu există rădăcini în ghivece, deoarece acestea au putrezit, când sunt prea multe rădăcini în ghiveci și planta este împinsă afară sau când există prea multe rădăcini în afara ghiveciului și planta devine instabilă.

Pentru a muta o orhidee, ai nevoie de: pământ sau amestec de fibre de cocos/scoarță. Nu folosi compost obișnuit pentru ghivece. Îți mai trebuie un vas transparent, nou, cu o dimensiune mai mare decât originalul. 6cm—9cm—12cm—15cm.

Începe prin a scoate planta din ghiveci. Îndepărtează cu grijă scoarța de copac veche. Taie orice rădăcini moarte sau ofilite. Ia noul ghiveci și pune cu grijă toate rădăcinile înăuntru, baza coroanei trebuie să fie la nivel cu vârful ghiveciului. Introdu cu grijă scoarța de copac în ghiveci, în jurul rădăcinilor, în timp ce ții planta dreaptă. Umple până sus ghiveciul și mișcă-l ușor, deoarece ajută la așezarea pământului în jurul rădăcinilor. Ai grijă să nu îngropi planta. Nu îți face griji dacă există niște goluri mari de aer în pământ, rădăcinile plantei vor umple acest gol în curând. Udă bine pământul.

Plantele tinere Phalaenopsis sunt clone ale plantei mamă și ar trebui să fie toate identice, lucru pe care îl cer supermarket-urile. De la bulbul din laborator până la plantă tânără gata pentru ghivece durează un an și jumătate. De la plantarea în ghiveci până la vânzare durează un an, la vânzarea plantei se poate realiza și în doi ani și jumătate. Phalaenopsis înseamnă „asemenea moliei”, floarea arată ca o molie. Plantele pot avea o viață lungă, unele cunoscute a fi vechi de peste 100 de ani.