Ce să alegi între apă plată și minerală. Iată răspunsul specialistului

 Ce să alegi între apă plată și minerală. Iată răspunsul specialistului
0Shares

Apa înseamnă viața, și așa cum știm cu toții, consumul de apă ne ajută din nenumărate puncte de vedere, de aceea se și recomandă minim 2 litri de apă pe zi. Avem de ales între apă plată și apă carbogazoasă și de multe ori nici nu băgăm în seamă diferențele dintre acestea două. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dat răspunsul la întrebare: ce să alegem între apă plată sau apă cu bule, scrie SHOK.md cu referire la fresh24.

Ce alegem între apă plată și apă cu bule

Medicul Mihaela Bilic a explicat, pe înțelesul tuturor, care este diferența dintre apa plată și cea carbogazoasă. Totul se rezumă la conținutul de dioxid de carbon, la bicarbonatul acid și la minerale.

Specialistul a demontat un mit despre care a auzit toată lumea. Mihaela Bilic atrage atenția că apa minerală nu îngrașă, ba dimpotrivă, are o serie de beneficii pentru organismul nostru. Totuși, consumată în exces, apa minerală produce balonarea.

”Apă plată sau cu bule?
Oricare, apă să fie!
Apa este vitală pentru organism, un element miraculos fără de care viața nu ar exista. Pe lângă faptul că toate alimentele (cu excepția uleiului) conțin în proporții variabile apă, e sănătos să o bem și ca atare, mai ales când afară este soare. Apa hidratează și remineralizează, indiferent de marcă sau conținutul de gaz/bule.
Care e diferența dintre apa plată și cea carbogazoasă? În primul rând conținutul de dioxid de carbon, responsabil de prezența bulelor: minim 2500 mg/litru în apa cu gaz. Apoi cantitatea de bicarbonat (HCO3) care variază de la 303mg/l în apa plată, la 1900mg/l în apa cu gaz. Carbonatul acid este un sistem tampon ce menține pH-ul în sînge și care influențează și pH-ul apei: 7,8 pentru apa plată și 5,6 pentru apa cu gaz. Atenție, nu trageți concluzii greșite: deși are un pH acid, apa carbogazoasă are efect de alcalinizare în organism.
Mineralele diferă și ele semnificativ între cele 2 variante de apă (plată vs carbogazoasă):
-calciu 57 vs 310 mg/l
-magneziu 32 vs 114 mg/l
-sodiu (sare) 2 vs 82 mg/l
Dacă măsurăm cantitatea totală de minerale din apă, vorbim despre reziduul uscat care este de 316 mg/l în apa plată, respectiv 1530 mg/l în apa cu bule.
Concluzia? Dacă aveți probleme renale/predispoziție la calculi, alegeți apa plată, cu reziduu uscat minim; dacă aveți tensiune crescută, tot apa plată este opțiunea (e săracă în sodiu). În lipsa oricărei patologii, alegeți apa care vă place…important e să beți apă.
P. S. Contrar miturilor/zvonurilor, apa carbogazoasă nu îngrașă! Ba mai mult, are proprietăți antiacide, stimulează tranzitul intestinal și golirea gastrică, combate greața și indigestia, constipația și arsurile de stomac. Conținutul crescut de minerale o face ideală pentru consum în caz de transpirație excesivă/sport intens, îi dă un gust intens, iar prezența bulelor creează o efervescență plăcută la degustare. Doar băută în exces provoacă balonare” , a precizat medicul.

De menționat este faptul că în timp ce apa plată se consumă ca atare, apa minerală este, de cele mai multe ori, folosită în combinații: limonadă, șpriț, sau cu sirop.

0Shares

Maria Palade

https://shok.md/