Ce se va întâmpla cu „jurnalele lui Adolf Hitler”, una dintre cele mai mari farse din lume

 Ce se va întâmpla cu „jurnalele lui Adolf Hitler”, una dintre cele mai mari farse din lume
0Shares

Jurnale false ale lui Adolf Hitler, a căror publicare în anii 1980 a fost considerată una dintre cele mai mari farse din lume, vor fi predate spre conservare Arhivelor Naţionale din Germania, a anunţat luni grupul media Bertelsmann, informează digi24.ro.

Jurnalele, publicate pentru prima dată de revista Stern pentru 9,3 milioane de milioane de mărci germane, urmează să fie predate în acest an după realizarea unui inventar, a precizat grupul Bertelsmann.

Revista Stern, al cărui publisher Gruner + Jahr este deţinut de Bertelsmann, a publicat fragmente din acea serie de jurnale contrafăcute în 1983, deşi existau încă de atunci îndoieli asupra autenticităţii lor. Revista germană a vândut drepturile de publicare în foileton mai multor ziare, inclusiv săptămânalului britanic Sunday Times. Jurnalele s-au dovedit a fi false după examinarea conţinutului lor, precum şi a hârtiei şi a cernelii folosite, generând astfel un moment stânjenitor pentru Stern la o săptămână după maniera bombastică prin care revista germană anunţase descoperirea lor.

“Jurnalele false ale lui Hitler se află pe mâinile bune ale Arhivelor Federale, ca mărturii speciale ale istoriei germane contemporane”, a declarat Michael Hollmann, preşedintele acestor arhive naţionale, ai căror reprezentanţi au dezvăluit primii că documentele erau false, în urmă cu 40 de ani.

“Ele reprezintă o încercare insolentă de a conferi crimelor brutale ale naţional-socialismului o faţetă umană”, a adăugat Michael Hollmann.  Konrad Kujau a fost trimis la închisoare pentru redactarea acestor jurnale false. Scrisul lui de mână semăna foarte mult cu cel al lui Hitler, însă inadvertenţele istorice au fost unele dintre indiciile care l-au dat de gol.  Grupul Bertelsmann a ordonat o anchetă asupra activităţii editoriale desfăşurate de revista Stern în timpul mandatului fondatorului său Henri Nannen, începând din 1948 şi până la pensionarea sa din 1983, sub coordonarea Institutului de Istorie Contemporană.

Bertelsmann a decis să extindă mandatul acelei anchete pentru a include şi fiascoul cauzat de falsele jurnale ale lui Hitler, cu scopul de a investiga “cum şi de ce a fost posibil ca falsurile să fie publicate”, a precizat grupul media german.

0Shares

Valerica Baxanean