Cea mai mare plantă de pe Pământ, descoperită în Australia. Acoperă o suprafață de trei ori cât Manhattan

 Cea mai mare plantă de pe Pământ, descoperită în Australia. Acoperă o suprafață de trei ori cât Manhattan

Cea mai întinsă plantă cunoscută de pe Pământ – o iarbă de mare care acoperă aproximativ 200 km pătraţi, de trei ori dimensiunea insulei Manhattan – a fost descoperită în largul coastei Australiei, scrie SHOK.md, cu referire la digi24.

Oamenii de știință au stabilit în urma testelor făcute că o suprafață întinsă de ierburi marine din Australia de Vest reprezintă de fapt o singură plantă.

Se crede că aceasta s-a dezvoltat și răspândit în decurs de aproximativ 4.500 de ani, dintr-o singură sămânță.

Echipa a făcut descoperirea într-o zonă cunoscută acum sub numele de Shark Bay, în largul coastei de vest a Australiei și au vrut să înțeleagă cum s-a dezvoltat specia. Condiţiile din Shark Bay în sine sunt provocatoare. Planta a găsit o modalitate de a supravieţui în zonele în care salinitatea este dublă faţă de ​​alte locuri din golf şi poate prospera la temperaturi ale apei de până la 15°C şi la temperaturi de până la 30°C, scrie The Guardian.

Cercetătorii au colectat lăstari și au examinat 18.000 de markeri genetici în scopul de a descoperi câte plante alcătuiau lunca.

„Răspunsul ne-a uimit – era doar una!. Atât doar. S-a extins pe 180 km în Shark Bay, făcând-o cea mai mare plantă cunoscută de pe Pământ „, a declarat Jane Edgeloe, coordonatorul studiului.

Ierburile marine protejează coastele de daunele furtunii, stochează cantităţi mari de carbon şi oferă habitat pentru o mare diversitate de animale sălbatice. Conservarea şi, de asemenea, restaurarea pajiştilor cu ierburi marine au un rol vital în atenuarea şi adaptarea la schimbările climatice.