Cea mai scumpă geantă vândută vreodată la licitație: Cu cât a fost adjudecată prima poșetă Birkin creată de casa de modă Hermes

Prima geantă de mână Birkin, creată în 1984 de casa de modă Hermes special pentru Jane Birkin, a fost vândută joi, la o licitație organizată la Paris, cu aproape 8,6 milioane de euro, transmite hotnews.ro.
Această geantă mare din piele neagră a fost adjudecată unui cumpărător japonez în schimbul sumei de 7 milioane de euro – respectiv 8,58 milioane de euro, inclusiv taxele -, potrivit unui comunicat al casei de licitații Sotheby’s, scriu AFP și Agerpres.
Ea devine astfel cea mai scumpă geantă vândută vreodată la licitație și al doilea cel mai valoros articol de modă vândut la licitație, după pantofii roșii din „Vrăjitorul din Oz”, adjudecați în schimbul sumei de 32,5 milioane de dolari (27,8 milioane de euro) în 2024.
Până acum, cea mai scumpă geantă vândută vreodată la licitație era un model Hermes Kelly din piele de crocodil, cu diamante și accesorizată cu aur alb, vândută cu peste 513.000 de dolari (438.000 de euro) de casa de licitații Christie’s în noiembrie 2021.
O „bătălie electrizantă” în sala de licitații
Această vânzare „marchează un punct de cotitură în istoria modei și, în context mai larg, a luxului. Este o demonstrație uluitoare a puterii unei legende și a capacității sale de a aprinde pasiunile și dorințele colecționarilor care sunt în căutare de piese excepționale, cu o proveniență unică, dornici să dețină însăși originea unui mit”, a declarat Morgane Halimi, directoarea departamentului pentru genți de mână și modă de la Sotheby’s.
Scoasă la licitație cu prețul de 1 milion de euro, geanta a declanșat o „bătălie electrizantă” de 10 minute, purtată între nouă colecționari, prin telefon, online și în sala de licitații, a declarat Sotheby’s.
Această primă geantă Birkin a fost vândută pentru prima dată de Jane Birkin la o licitație din 1994, ale cărei venituri au fost donate unei organizații caritabile pentru lupta împotriva SIDA.
Până joi, geanta a fost deținută de Catherine Benier, fondatoarea buticului vintage de lux „Les 3 marches” din Paris, care o achiziționase la licitație în 2000.
„Sunt uluită (…) dar mai presus de toate sunt profund mișcată de fervoarea cu care alți colecționari au încercat să achiziționeze această geantă”, a spus ea.
Un „prototip istoric lucrat manual”
Acest „prototip istoric lucrat manual”, gravat cu inițialele J.B., se distinge prin mai multe caracteristici unice, inclusiv prin dimensiunea sa, inelele metalice închise, cureaua de umăr nedetașabilă și prezența unei unghiere integrate.
Considerată o „fashion icon”, Jane Birkin a prioritizat caracterul practic. În timpul unui zbor de la Paris la Londra, cântăreața și actrița britanică, decedată în 2023, s-a plâns vecinului ei de scaun că nu găsea o geantă adaptată nevoilor sale de tânără mamă. Cel căreia i-a împărtășit aceste gânduri era nimeni altul decât Jean-Louis Dumas, managerul Hermes de la acea vreme.
Astfel, în 1984 a fost creată o geantă mare, cu un spațiu dedicat biberoanelor, numită Birkin.
Patruzeci de ani mai târziu, această geantă de mână din piele a devenit produsul emblematic al casei Hermes.
Produsă în cantități foarte mici, ea cultivă o imagine de exclusivitate, cu un preț care poate varia foarte mult, de la câteva mii de euro pentru modelele cele mai simple, la câteva sute de mii de euro pentru cele mai luxoase.