Ceban către Nemerenco: Trebuie asigurate și procesele financiare. În penitenciare se alocă mai mulți bani pentru mâncare, decât mamelor în spitale

 Ceban către Nemerenco: Trebuie asigurate și procesele financiare. În penitenciare se alocă mai mulți bani pentru mâncare, decât mamelor în spitale

Primarul capitalei, Ion Ceban, a venit cu o reacție privind scandal cu mâncarea de la cadrul Spitalului Clinic Municipal nr. 1 „Gheorghe Paladi” din Chişinău. „ În penitenciare se alocă mai mulți bani pentru mâncare, decât mamelor în spitale”, a declarat Ceban, scrie UNIMEDIA.info.

„Cei de la PAS au pornit un scandal cu mâncarea de la spital. S-au gândit că peste 3 luni să reacționeze la situația cu mâncarea. Oamenii se gândeau că banii pentru mâncare erau de la Guvern. În penitenciare se alocă mai mulți bani pentru mâncare decât mamele în spitale, doamna Nemerenco. În spitalul nr 1 investiția Primăriei este de peste 20 milioane. Pe ultimul caz direcția sănătate a pornit o anchetă internă. Sunt probleme, noi știm, doar că vă rog să vă uitați ce se întâmplă peste tot. Dacă vreți calitatea mâncării, haideți să asigurăm și procesele financiare ca să fie corespunzător.

Direcția a instituit comisia care este în proces de verificări, iar cu anumite rezultate vom veni după data de 16 martie, inclusive cu raport întocmit și acțiuni mediatizate”, a menționat Ion Ceban.

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, anunță că comisia ministerului de control a alimentației pacienților a mers cu verificări la mai multe spitale, inclusiv maternitatea nr.1, după ce o pacientă a publicat pe Facebook imagini cu mâncarea pe care o primea timp de o lună, cât a stat internată. „Am preluat și altceva – pe cei cărora nu le pasă. Care truchează achiziții de alimente, căci le iese un chilipir de la macaroane în loc de carne, sau fasole în loc de fructe. Care fierb nu-ș-ce poțiune, da nu mâncare. Care pun mâncarea în căldări și o duc prin secții ca într-un lagăr de triste amintiri”, a scris ministra, pe Facebook.

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a cerut primarului capitalei, Ion Ceban, să se implice într-un caz despre maternitatea nr.1, în care o tânără povestește despre alimentația din instituție. „Este inadmisibilă o așa alimentare într-o maternitate! Și mai puneți la muncă Direcția Generală Asistență Medicală și Socială, că se ocupă cu ce dorește, numai nu cu ce trebuie”, a scris Nemerenco, pe Facebook.

Șeful Direcției asistență medicală și socială a Primăriei Chișinău, Boris Gîlca, a anunțat că Primăria s-a autosesizat după postarea ministrei Ala Nemerenco, despre alimentația de la spitalul clinic municipal „Gheorghe Paladi”. Gîlca anunță că a fost demarată o anchetă internă, iar Luminiței Mihalcean, atribuită cu responsabilități de director-interimar i-a fost solicitată o notă explicativă și un raport detaliat asupra subiectului discutat.

Aura Mereuta

https://shok.md