Cei nouă frați gemeni din Mali au împlinit un an. Tatăl copiilor: „E greu, dar mă bucur că sunt perfect sănătoși”

 Cei nouă frați gemeni din Mali au împlinit un an. Tatăl copiilor: „E greu, dar mă bucur că sunt perfect sănătoși”

Primii și singurii nonupleți din lume, adică nouă bebeluși născuți în același timp, au împlinit un an. Copiii sunt „perfect sănătoși”, dar continuă să fie sub supraveghere medicală, scrie SHOK.md, cu referire la presa străină.

Cei nouă bebeluși s-au născut pe 4 mai 2021. Frații au dobândit titlul de record mondial din partea Guinness World Records pentru cei mai mulți copii care au venit pe lume la o singură naștere și care au supraviețuit.

Bebelușii continuă să rămână sub îngrijirea clinicii din Maroc unde s-au născut, dar sunt sănătoși și cresc, potrivit tatălui copiilor. Mama lor, Halima Cissé, în vârstă de 26 de ani, rămâne și ea în îngrijire.

„Toți merg de-a bușilea. Unii stau în picioare și pot chiar să meargă dacă sunt susținuți”, a declarat, pentru BBC, tatăl copiilor Abdelkader Arby, care este ofițer de armată în Mali.

Deși recunoaște că „nu este ușor să ai grijă de nouă copii”, Abdelkader este bucuros să vadă că „toți copiii sunt perfect sănătoși”.

„Nimic nu este mai frumos decât primul an de viață al copiilor. Ne vom aminti mereu acest moment grozav”, a spus bărbatul.

Cuplul și copiii locuiesc într-un apartament special echipat, deținut de o clinică, unde mai multe asistente sunt la dispoziția familiei pentru a-i ajuta la îngrijirea copiilor. De asemenea, a fost instituită o dietă strictă pentru copii pentru a se asigura că primesc toți nutrienții necesari.

Pentru a sărbători ziua de naștere a copiilor, familia a organizat o mică petrecere cu doar câteva asistente și câțiva prieteni.

Nașterile de nonupleți sunt extrem de rare și, până anul trecut, nu au fost raportate cazuri de nouă copii dintr-o singură naștere care au supraviețuit mai mult de câteva ore.

Bebelușii sunt cinci fete – Adama, Oumou, Hawa, Kadidia și Fatouma – și patru băieți – Oumar, Elhadji, Bah și Mohammed VI.

S-au născut prematur cu ajutorul unei operații cezariane la 4 mai 2021, la 30 de săptămâni de sarcină.

Nașterea a făcut furori în întreaga lume, iar guvernul din Mali a asigurat îngrijiri speciale pentru mamă și bebeluși.

Recordul anterior pentru cel mai mare număr de copii născuți a fost deținut de americanca Nadya Suleman, cunoscută și sub numele de „Octomom” (mamă de opt copii), în 2009.