(FOTO) Cele mai bune prăjituri din lume. 10 deserturi tradiționale adunate din lumea întreagă

 (FOTO) Cele mai bune prăjituri din lume. 10 deserturi tradiționale adunate din lumea întreagă

Gastronomia este o artă, asemenea modei sau muzicii, ce variază enorm de la o țară la alta. Aceste diferențe se regăsesc în primul rând în tipul ingredientelor ce se găsesc în fiecare regiune și în dezvoltarea gusturilor de-a lungul secolelor în care s-au preferat anumite arome, scrie SHOK.md cu referire la life.

Iată cum ar arăta cele mai bune prăjituri din lume, adunate din diferite zone ale planetei, fiecare dintre ele delicioasă, dar cu compoziție diferită.

Galette des Rois, Franța

Traducerea denumirii acestei prăjituri ar fi „Prăjitura regelui”. În mod tradițional, această prăjitură se consumă după Crăciun, în prima săptămână din ianuarie, deși, în ultima vreme a devenit atât de populară încât majoritatea patiseriilor o vând toată luna.

În esență, această prăjitură este obținută din straturi de foietaj pufos de patiserie, acoperită cu zahăr pudră, straturi ce cuprind maiestuos o cremă bogată de migdale.

Tortul Pădurea Neagră, Germania

Acest tip de desert provine din zona de sud-est a Germaniei, din regiunea Munților Pădurea Neagră. Deși este răspândită credința că acest tort provine din Elveția, Germania a perfectat rețeta și a făcut-o faimoasă până în zilele noastre.

Tortul este făcut din straturi de aluat pufos de ciocolată, separate de cireșe, cremă de frișcă și ciocolată rasă și decorate cu un alt strat generos de frișcă și cireșe. Există și o versiune suedeză a tortului Pădurea Neagră, însă nu are nici o legătură cu rețeta germană, din moment ce este făcută cu bezea și frișcă.

Revani, Turcia/Grecia

Lumea arabă, și în special Turcia, este faimoasă pentru delicioasa baklava, un desert obținut din fructe uscate și nuci, învelite în straturi de foietaj înmuiat în miere. Cu toate acestea, există nenumărate tipuri de deserturi delicioase, dar care nu sunt la fel de populare ca baklavaua.

Revani este o prăjitură însiropată făcută din griș și un strop de lămâie. Siropul de portocale este folosit pentru a transforma ceea ce altfel ar fi o prăjitură uscată și fadă, într-un desert delicat și pufos. Această prăjitură apare atât în gastronomia turcă, cât și în cea grecească, fără a fi stabilite cu exactitate originile ei.

Mochi, Japonia

Mochi este un desert tradițional japonez obținut din pastă de orez ce se prepară de obicei în ajunul Anului Nou, deși poate fi găsit tot timpul anului în diferite combinații precum înghețată sau chiar și în supă. Având în vedere faptul că pasta de orez se poate modela ușor și poate fi combinată cu o gamă largă de ingrediente, se poate găsi o varietate nelimitată de prăjituri Mochi.

Mawa, India

Deserturile Mawa sunt prăjituri a căror rețetă are ca ingredient de bază laptele, la care se adaugă un strop de cardamon și nuci precum migdale sau caju. Mawa este de fapt lapte solidificat obținut prin procesul de fierbere la foc mic a laptelui, până ce lichidul se evaporă. Această prăjitură este tradițională zonei Mumbai, în mod special, unde aproape dispărutele cafenelele iraniene ce populau orașul, îl serveau. Acele cafenele nu au putut supraviețui în fața lanțurilor fast food și a restaurantelor moderne, însă această prăjitură rămâne în continuare desertul favorit al indienilor din zonă.

Pavlova, Noua Zeelandă și Australia

Denumită după faimoasa dansatoare de balet, de origine rusă, Anna Pavlova, această prăjitură de bezea a fost creată în timpul vizitei ei în Noua Zeelandă, deși originea acestui desert a fost tot timpul o sursă de dispută între neozeelandezi și australieni.

Pavlova este preparată în multe feluri diferite, dar cel mai adesea este garnisită cu fructe, de obicei kiwi și căpșune. Adaosul făinii de porumb la ingredientele bezelei tradiționale, permite blatului să fie crocant la exterior și pufos la interior.

Tres Leches, Mexic

Această prăjitură însiropată, pe bază de lapte, cu textură de burete este tradițională în zona Mexicului, deși a devenit foarte populară în toată America de Sud.

Baza prăjiturii este un aluat pufos cu unt, ce va fi înmuiat în trei feluri de lapte: lapte obișnuit, lapte evaporat și lapte condensat. De obicei este ornată cu frișcă sau bezea. Combinația aceasta duce la o prăjitură însiropată cu un gust foarte bogat, total diferit de cel al altor prăjituri însiropate.

Prăjitura Vetkoen, Africa de sud

Moștenită și adaptată după rețeta primilor imigranți olandezi, această prăjitură a ajuns pentru prima dată în Africa de sud în jurul anului 1800.

Această prăjitură este mai degrabă un produs de patiserie obținut din aluat fraged ce conține în interior coacăze și stafide Aluatul este modelat sub forma unor bile mici, rotunde și apoi prăjit în baie de ulei încins. La final, prăjiturile sunt glazurate cu sirop, zahăr sau miere. Bilele pot fi umplute și cu gem, brânză sau chiar diferite tipuri de carne, pentru o varietate mai mare de arome.

Dundee Cake, Scoția

Dundee Cake este un desert cu fructe, tradițional scoțian, ce conține în special coacăze, stafide și în funcție de rețetă și cireșe.

În ciuda aspectului spongios, prăjitura Dundee are o textură foarte ușoară și o aromă foarte bogată. Pentru aromă, este bun la însiropat whisky-ul scoțian. Prăjitura este decorată cu migdale așezate în cercuri concentrice.

Panettone, Italia

Nici un top al prăjiturilor din lumea întreagă nu este complet fără Panettone, pâinea dulce cu fructe și nuci ce provine din nordul Italiei. Chiar dacă are o textură asemănătoare pâinii, se consideră desert și se consumă de Crăciun și de Anul nou, în mod tradițional, la fel cum mâncăm și noi cozonacul.

De obicei, Panettone este servit alături de un lichior dulce precum amaretto sau, alături de o ciocolată caldă.

Maria Palade

https://shok.md/