Cele mai bune sfaturi pentru un somn liniștit și odihnitor. Ce poți face pentru a te trezi mereu odihnit

 Cele mai bune sfaturi pentru un somn liniștit și odihnitor. Ce poți face pentru a te trezi mereu odihnit

Good morning, new day, weekend, holiday. Happy middle aged woman sits on bed, lady stretching arms after sleep and enjoying morning in cozy comfort bedroom interior, free space

3Shares

Fiecare An nou aduce cu sine speranța unor noi începuturi. Ce ar fi să respecți o dietă mai sănătoasă? Să faci mai mult exercițiu fizic? Să cultivi relații vechi și noi? Să reduci sau, și mai bine, să te împaci cu stresul de la birou și de acasă? Tot atâtea deziderate care îți aduc beneficii pe termen scurt și lung, și pentru care nu ai nevoie decât de voință. Și cum odihna este vitală pentru a le îndeplini pe toate, ai mai jos cele mai bune sfaturi pentru un somn liniștit și odihnitor, scrie catine.ro.

În spatele reușitei tuturor acestor obiective există un secret, susțin experții. Și anume să te focusezi pe o calitate mai bună a somnului. Află cele mai bune sfaturi pentru un somn liniștit și odihnitor, oferite de un cunoscut expert în somnologie.

Cele mai bune sfaturi pentru un somn liniștit și odihnitor

A fi odihnită îți potențează starea de spirit și îți îmbunătățește nivelul general de energie. Astfel vei avea un start perfect pentru a-ți atinge dorințele și scopurile.

Punctul decisiv al unui somn regenerator este atunci când poți dormi continuu în toate cele 4 etape de somn, de 4-6 ori în fiecare noapte. Deoarece fiecare ciclu durează în jur de 90 de minute, majoritatea oamenilor au nevoie de 7-8 ore de somn relativ neîntrerupt.

Vestea bună este că îți poți antrena ușor creierul pentru a obține un somn profund și de calitate. Iată 5 metode confirmate științific prin care te poți bucura de un somn mai bun în anul 2024.

Stabilește un program de somn și respectă-l

Stabilește un program de trezire chiar și în weekend-uri, vacanțe sau după o noapte cu somn insuficient, recomandă experții. Dacă ora la care te culci și ora de trezire se schimbă de la o zi la alta sau în weekend-uri, ritmurile tale de somn nu sunt predictibile. În consecință, organismul nu mai știe cum să răspundă, explică psihologul clinician și expertul în somn Michael Grandner.

Creierului adoră predictibilitatea, observă Grandner. Acesta conduce programul de cercetare în somn de la Universitatea din Arizona și propria clinică de somnologie. Trezindu-te la aceeași oră în fiecare zi și apoi adăugând lumină și mișcare de îndată ce te trezești, îți vei seta alte ritmuri pentru ziua respectivă. Ca urmare, energia și starea ta de spirit vor crește vizibil, completează expertul.

Evită anumite alimente și băuturi

Nu recurge la alcool pentru a-ți calma nervii sau pentru a putea adormi. Alcoolul te poate ajuta să adormi mai repede, însă te atrage în fazele mai ușoare ale somnului. Organismul tău are nevoie să experimenteze toate cele 3 etape de somn. E vorba de somnul ușor, REM sau etapa viselor, respectiv somnul profund, cel care recuperează și regenerează deplin organismul.

Mai poate fi util să eviți cafeina după miezul zilei sau alimentele grele ori condimentate. Pot provoca arsuri la stomac sau alte probleme digestive.

Practică o bună igienă a somnului

Există mai multe metode de a-ți antrena creierul să meargă la culcare și să rămână adormit. Printre obiceiurile benefice se numără eliminarea luminii albastre și a surselor de zgomot, băile calde sau practicarea de yoga pentru relaxare. De asemenea, este important să păstrezi răcoarea în dormitor și să eviți echipamentele electronice în dormitor.

Știința ne spune că ne odihnim mai bine la temperaturi mai scăzute, de 15 – 20 de grade. Luminile albastre sau de tip LED emise de laptopuri, smartphone-uri și televizor, interferează cu producția de melatonină, hormonul somnului.

Fă din dormitor un loc sacru

În sfârșit, dar nu în ultimul rând, fă din dormitor un loc dedicat somnului. Oricât de normal ți se pare uneori să muncești din pat sau să te joci cu copiii, astfel nu îți vei învăța creierul să vadă în dormitor un loc destinat somnului și odihnei.

Cea mai bună recomandare pentru un somn de o calitate superioară

Există însă o recomandare pe care Grandner pune pariu, căci în clinica sa s-a dovedit la fel de eficientă ca medicația prescrisă pentru insomnie. Cel mai bun truc, susține expertul, este să te trezești și să te dai jos din pat. Să nu rămâi în pat trează.

“Indiferent dacă este începutul sau mijlocul nopții, dacă ești treaz timp de 20 – 30 de minute, ridică-te și rămâi treaz”, comentează Grandner. Poate că ai nevoie doar de 5 minute pentru a adormi la loc, sau poate de o oră, însă nu petrece acel interval stând trează în pat.

De ce este atât de important? Stând treaz în pat se poate forma o asociere în creierul tău care poate duce la insomnie cronică, avertizează Grandner. În loc să fie un colț liniștit unde poți adormi în pace, patul tău devine un loc anxios, unde te întorci de pe o parte pe alta, și de unde în final te trezești obosită și epuizată.

3Shares

Aura Mereuta

https://shok.md