Chitaristul Liviu Ştirbu este omagiat: „Sincere felicitări cu prilejul zilei de naștere, stimate compozitor”

 Chitaristul Liviu Ştirbu este omagiat: „Sincere felicitări cu prilejul zilei de naștere, stimate compozitor”
0Shares
Chitaristul Liviu Ştirbu, Artist al Poporului, laureat al Premiului Naţional împlinește astăzi 69 de ani. „Inspirație și creativitate”, a menționat, într-un mesaj de felicitare, șefa Direcției Cultură a Primăriei, Valentina Volontir, scrie SHOK.md.
„Compozitorul şi chitaristul Liviu Ştirbu, Artist al Poporului, laureat al Premiului Naţional, cuprinde astăzi cea de-a 69 aniversare.
Din partea Direcției Cultură și al meu personal, Vă adresăm sincere felicitări cu prilejul zilei de naștere, stimate compozitor, Liviu Știrbu! Vă dorim să aveţi parte de multă sănătate, fericire, noi succese şi frumoase realizări, inspirație și creativitate, fericire din partea celor apropiaţi şi dragi inimii Dumneavoastră.
La mulţi ani, Maestre!”.

S-a născut la 23 ianuarie 1953 în satul Step-Soci, raionul Orhei, Republica Moldova. Dragostea pentru muzică a deprins-o de mic copil, tatăl său fiind profesor de muzică, era un împătimit adevărat, ceea i s-a transmis şi lui Liviu.

La vîrsta de 5 ani el ştia deja să cînte la baian cu o mînă, mai tîrziu şi-a legat destinul de vioară. Într-un interviu maestrul îşi amintea de prima sa vioară, pe care o găsise în cerdac şi pe care o aduse-se la condiţia de instrument, aşa ca să poată scoate măcar cîteva sunete. Iar pentru a-i alimenta entuziasmul, tatăl său luase această vioară la reparaţie, ca să se întoarcă cu un instrument profesionist şi cu prietenul său de la Orhei, Dl. Zubriţchi, care l-a impresionat pe micul Liviu foarte mult şi căruia i-a demonstrat pentru prima oară talentul său de interpret, astfel fu hotărîtă soarta muzicianului în devenire.

Una dintre cele mai vii amintiri din copilăria lui Liviu Ştirbu este corul familial cu care familia Ştirbu participa la evenimentele culturale. Aşa s-a întîmplat, că în această componenţă au evoluat pe scena Palatului Congresului URSS, la unul dintre jubileurile fastuoase, organizate pe atunci.

Chiar dacă era foarte ocupat cu şcoala şi cu muzica, a avut o copilărie fericită, plină cu evenimente, năzbîtii, impresii. Prima melodie o scrie, fiind elev în clasa a 3-ea, melodie pe care o cînta la baian, la acordeon sau la vioară, care însă nu s-a păstrat. În clasa a cincea a luat în mîini pentru prima oară chitara şi a continuat să-şi desăvîrşească măiestria interpretativă atît la ea, cît şi la vioară, care n-a încetat niciodată să fie instrumentul său preferat. În acea perioadă îi plăcea muzica occidentalo-americană. Tot prin clasa a saşea, a început să cînte la vioară în taraful «Codru» de la Orhei, condus de renumitul Vasile Asauleac.

0Shares

Maria Palade

https://shok.md/