Copiii ofițerului Ciofu, împușcat în atacul de la Aeroport, gata de studii: Usatîi le-a transferat, așa cum a promis, câte 10 mii euro

 Copiii ofițerului Ciofu, împușcat în atacul de la Aeroport, gata de studii: Usatîi le-a transferat, așa cum a promis, câte 10 mii euro
2Shares

Renato Usatîi și-a realizat promisiunea dată la 1 iunie și a transferat câte 10 mii de euro pentru studiile celor trei copii ai ofițerului Igor Ciofu, omorât acum un an în atacul de la Aeroportul  Chișinău. Președintele Partidului Nostru s-a întâlnit, în acest weekend, cu familia lui Igor Ciofu, scrie UNIMEDIA.

„Asta în cinstea tatălui, care, din punctul meu e vedere, dar și al mai multor oameni, a fost un bărbat și un erou adevărat pentru țara noastră. Ca amintire de la tata, voi o să aveți posibilitatea să vă faceți studiile acolo unde veți dori”, a spus Usatîi. Renato Usatîi a venit și cu o surpriză – un câine pudel, pe care copiii l-au numit Dante. În ziua de 1 iunie, de Ziua copiilor, Renato Usatîi a anunțat că va oferi fiecărui din cei trei copii ai lui Igor Ciofu câte 10 mii de euro pentru studii.

Diana Ciofu, soția lui Igor Ciofu, agentul de pază împușcat de un atacator din Tadjikistan, la Aeroportul nternațional  Chișinău, a acționat în judecată AIC, solicitând o indemnizație de peste 7 milioane de lei, potrivit Ziarului de Gardă. Dosarul a ajuns pe masa magistratei Natalia Lupașcu de la Judecătoria  Chișinău. Prima ședință de judecată în acest dosar a fost fixată pentru 1 martie 2024, însă nu a avut loc, pentru că judecătoarea a participat la Adunarea Generală a Judecătorilor.

La 18 martie 2024, ex-șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a fost pus sub învinuire în dosarul privind atacul de la Aeroport.

În septembrie 2023, Rosian Vasiloi a fost recunoscut în calitate de bănuit cu privire la pretinsa comitere a infracțiunii de neglijență în serviciu, legată de evenimentele tragice din 30 iunie, când mai multe împușcături au răsunat, în după amiaza zilei, la Aeroportul Internațional Chișinău.

Un polițist de frontieră a fost împușcat mortal, din propriul pistol, de un cetățean străin. Atacatorul l-ar fi deposedat de armă, apoi s-ar fi baricadat într-o încăpere de pe Aeroport. Totodată, a fost împușcat și un agent de securitate, care la fel a decedat.

La scurt timp, bărbatul care a împușcat mortal polițistul de frontieră și agentul de pază a fost capturat, de luptătorii din cadrul Brigăzii de poliție cu destinație specială FULGER. Acesta a fost rănit.

Momentul atacului de la Aeroport a fost surprins de unii martori de la fața locului. Imaginile video au apărut pe canalele de Telegram.

Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a declarat, după atacul de la Aeroport, că nu sunt motive „care să ducă la peturbarea și la mersul denaturat în rândul societății”. Totodată, Cernăuțeanu a menționat că nu este nicio confirmare că atacatorul ar avea legături cu anumite grupări, structuri militare sau paramilitare din afara Republicii Moldova. „Din primele verificări, persoana nu era în vizorul unor instituții de securitate”, a menționat șeful IGP.

Ulterior, s-a dovedit că polițistul care a murit la Aeroport, împușcat de un atacator venit în Moldova cu o cursă din Turcia, este Serghei Muntean, originar din Ștefan Vodă.

Totodată, inspectorul de securitate care și-a pierdut viața la 30 iunie era Ciofu Igor. Bărbatul avea 40 de ani și era tată a trei copii. Victima activa în serviciul securitate al aeroportului din 2022, fiind ofițer pensionat din cadrul SPPS.

Premierul Dorin Recean a anunțat, pe Facebook, despre existenta a trei victime, iar a doua zi a actualizat postarea în care a anunțat că un pasager a fost rănit. „Actualizare: Postarea a fost editată pentru a corecta o inexactitate referitoare la prezența unui rănit”, a menționat prim-ministrul.

Șeful IGP a anunțat că atacatorul de la Aeroport era căutat de autoritățile din Tadjikistan, pentru participare la răpirea unui vicepreședinte al unei bănci. Potrivit Procuraturii din Dușanbe, numele agresorului este Rustam Așurov, născut la data de 25 martie, 1980.

În seara zilei de 3 iulie, atacatorul de la Aeroport a decedat. Acesta avea 10 răni prin împușcare, au anunțat anterior diferite surse.

Ziua de 4 iulie a fost declarată zi de doliu național în Republica Moldova, în semn de profundă compasiune și solidaritate cu familiile, rudele și apropiații victimelor incidentului tragic care a avut loc pe Aeroportul Internațional Chișinău.

Igor Ciofu, locotenent-colonel în rezervă al Serviciului de Protecție și Pază de Stat, și Serghei Muntean, agent-șef adjunct al Poliției de Frontieră a MAI, au fost decorați post-mortem cu Medalia „Meritul Militar” de către președinta Maia Sandu.

Igor Ciofu a fost înmormântat pe 3 iulie, la Nimoreni, satul de baștină, din raionul Ialoveni. Un ultim omagiu au venit să-i aducă foști și actuali colegi de serviciu, prieteni, dar și o mulțime de oameni, marcați de tragedia acestei familii. Mai mult, la funeraliile ofițerului au participat și premierul Dorin Recean, șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, dar și șeful IGPF, Rosian Vasiloi.

Soția lui Igor Ciofu, agentul de pază ucis pe Aeroport, susține că a aflat ultima despre decesul soțului ei. „Fetița mi-a spus că sunt doi oameni împușcați, iar când am ajuns în sala de sosire, ei îmi zic că soțul meu a decedat ca un erou”, a declarat Diana Ciofu.

În cadrul unui interviu, soția și mama lui Igor Ciofu au relatat mai multe detalii despre ziua tragediei, dar și ce a urmat în zilele umătoare.

Momente groaznice au trăit și angajații Aeroportului  Chișinău, care au fost martorii atacului armat din 30 iunie. „Viorica, fata care era în sala sosiri, s-a ascuns într-o debara, împreună cu o pasageră cu copil de sân și cu hamalul nostru. Acolo mai erau câțiva pasageri, sub ghișeu, vreo 3-4 persoane”, a relatat Ana Pascalu-Veleva, șefa Secției înregistrare pasageri și bagaje a unei companii avia care activează în AIC. O colegă din echipa lor chiar a avut nevoie de resuscitare, după un atac suferit din cauza stresului.

La 4 iulie, și polițistul de frontieră Serghei Muntean a fost petrecut pe ultimul drum. Cortegiul funerar a trecut prin fața Ministerului Afacerilot Interne și a angajaților instituției, care i-au adus ultimul omagiu.

2Shares

Aura Mereuta

https://shok.md