Creștinii ortodocși au intrat în Săptămâna Patimilor

 Creștinii ortodocși au intrat în Săptămâna Patimilor

Fără carne, lactate, ouă și pește. Creștinii ortodocşi au intrat în săptămâna mare din Postul Paştelui, cel mai mare, dar şi cel mai strict. Potrivit fețelor bisericești, în post, enoriașii nu respectă doar un simplu regim alimentar, dar cel mai mult se pocăiesc și se roagă pentru iertarea păcatelor, transmite SHOK.md cu referire la libertv.

În această săptămână, de duminică și până vineri, se săvârșește slujba Deniilor care evidențiază momentele dramatice legate de Patimile și Jertfa lui Hristos. Prin caracterul și conținutul lor, Deniile sunt deosebite în cultul ortodox, fiind Utrenii, adică slujbe de dimineața, săvârșite seara.

Luni și marți, la Utrenii, se citesc Evangheliile care amintesc de cele din urmă învățături ale Domnului. Miercurea Mare amintește de păcătoasa desfrânată, care însă, ungându-L pe Hristos cu mir, devine mironosiță, dar și de trădarea lui Iuda, care L-a vândut pe Domnul Iisus Hristos pentru treizeci de arginți, gestul său făcând ca ziua de miercuri să fie declarată zi de post, alături de ziua de vineri, când a fost răstignit Iisus.

În Joia Mare, oamenii merg la biserică să se spovedească și să se împărtășească. Seara, are loc slujba celor 12 Evanghelii, iar lumea merge la biserică îmbrăcată în haine de doliu, făcute din pânză albă și cusute cu negru. În Joia Mare se prepară, de obicei, pasca și cozonacii și se roșesc ouăle.

Vinerea Mare, cunoscută și ca Vinerea Patimilor, Vinerea Paștilor, Vinerea Neagră sau Vinerea Seacă este ziua în care a fost răstignit Domnul Iisus Hristos, pentru iertarea păcatelor noastre. Este zi de post negru, în care nu se mănâncă și nu se bea decât apă. În această zi nu se fac copturi, iar seara se merge la biserică pentru a participa la slujba Prohodului Domnului, slujba înmormântării Domnului Iisus Hristos. În mijlocul bisericii, este așezată o masă deosebită cu Epitaful deasupra, o pânză pe care se află imprimată icoana înmormântării Domnului. Credincioșii trec pe sub această masă, pentru a simboliza suferința prin care a trecut Iisus pe drumul Crucii.

Sâmbăta Mare este ultima zi în care se mai fac pregătiri pentru Paști. Dimineața se face ultima Liturghie a Sfântului Vasile Cel Mare, se vor citi texte din Sfânta Scriptură. Sâmbătă seara, creștinii merg la biserică către ora 23.00, la Liturghia Polunoșniță pentru a primi Sfânta Lumină a Paștelui și a sfinți pasca. De obicei, în această zi se sacrifică mielul, care este simbolul lui Iisus în tradiția creștină. Atunci când Iisus a murit pe cruce pentru mântuirea lumii ca un miel nevinovat, a fost numit ”Mielul lui Dumnezeu”, simbolizând sacrificiul său desăvârșit. Duminică, în Ziua Învierii, creștinii trebuie să mănânce în primul rând nafură și din bucatele sfințite.

Cei care doresc să se împărtășească în această săptămână, o vor putea face miercuri, joi și sâmbătă dimineața.

 

Maria Palade

https://shok.md/