Crețu, indignat de gafa prim-ministrei: Dacă eram profesor, îmi băgam piciorul

 Crețu, indignat de gafa prim-ministrei: Dacă eram profesor, îmi băgam piciorul

„Cum poți să zici schimbați-vă meseria, îmi băgam piciorul să fi fost profesor”, așa a reacționat Emilian Crețu la gafa prim-ministrei Natalia Gavrilița, care ce le-a spus cadrelor didactice să-și caute altă ocupație, dacă nu vor să se vaccineze. Invitat în cadrul emisiunii „O seară perfectă”, acesta a declarat că susține imunizarea și chiar îndeamnă oamenii să facă acest lucru, dar decizia aparține fiecărei persoane și nu trebuie impusă, scrie SHOK.md.

„Dacă toți profesorii se duc din școli și licee, cine o să predea copiilor, Natalia Gavrilița? Ce se întâmplă cu viitorul acestei țări? Nimic, adică nici o soluție. Trebuie să dai niște condiții. Eu susțin vaccinarea și îndemn, dar fiecare om are dreptul să aleagă, sau o pui obligatoriu și punct. Cum poți să zici schimbați-vă meseria? Îmi băgam piciorul să fi fost profesor”, a menționat actorul.

Chiar dacă este un susținător al Nataliei Gavrilița, actorul spune că prim-ministra nu trebuia „să atace” profesorii, dar să „găsească soluții”: „Nu că nu o susțin. Dar nu trebuie să ataci. Găsește soluții pentru acel profesor”.

 

La scurt timp după ce a declarat că „profesorii trebuie să se vaccineze, în caz contrar – să își caute altă ocupație”, prim-ministra Natalia Gavrilița a scris că „regretă declarația nereușită” și cere scuze cadrelor didactice care au fost „rănite” de această declarație.

Amintim că decizia Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică ca angajații din sistemul educațional, care nu sunt vaccinați, să prezinte un test la Covid, la fiecare 14 zile, pe care îl vor achita din propriul buzunar a stârnit un val de nemulțumiri.

Un grup de ONG-uri au cerut „stoparea discriminării cadrelor didactice nevaccinate”. Reprezentanții acestor asociații au subliniat, într-o conferință de presă, că „este inadmisibil faptul că autoritățile statului obligă angajații din educație, care nu sunt vaccinați, să suporte cheltuielile pentru testarea anti-Covid la fiecare două săptămâni”.

Și opoziția parlamentară a criticat decizia CNESP, calificând-o drept iresponsabilă și a cerut Guvernului să asigure testarea cadrelor didactice din banii publici.

Edilul capitalei, Ion Ceban, a anunțat despre decizia CESP Chișinău de a transmite o solicitare de clarificare a mecanismului de aplicare în practică a hotărârii CNESP, privind obligativitate de tastare din cont propriul, a cadrului pedagogic și auxiliar nevaccinat. Ceban a atenționat despre „riscul blocării procesului educațional sau apariției unor rapoarte juridice în instanțe”, care ar putea fi cauzate de ultima hotărâre CNESP.

Ulterior, primarul a anunțat că decizia CNESP care obligă angajații nevaccinați să facă teste din bani proprii este nulă pe teritoriul Chișinăului. Iar în urma convocării CESP Chișinău, la 3 septembrie, s-a decis că Primăria va aloca 3 milioane de lei pentru testarea gratuită a profesorilor și personalului auxiliar nevaccinat din școlile municipale.

Și Președinta Maia Sandu consideră „o decizie corectă” hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică care obligă profesorii nevaccinați să facă teste la Covid din bani proprii, la fiecare 14 zile.

Fostul ministru al Justiției, Fadei Nagacevshi, susține că prin decizia CNESP ce obligă profesorii nevaccinați să facă un test la Covid-19, din cont propriu,la fiecare 14 zile, s-ar pune la cale o schemă pentru scoaterea, din bugetul de stat, a unor sume mari de bani în folosul unor agenți economici. „Se creează percepția că această paradă de hotărâri absurde este promovată pentru a isteriza populația, pentru a provoca într-un final o presiune pe Guvern, în vederea impunerii unei afaceri masive cu statul – achiziția elementelor pentru testarea gratuită a populației”, a precizat acesta.

Vineri, ministra Sănătății a anunțat că elevii din unele școli ar putea fi testați la Covid, cu teste donate de România. Acest lucru nu este prevăzut, însă, și pentru profesori și alți angajați din insituțiile de învățământ.

Totodată, ministrul Educației, Anatolie Topală, profesorii și angajații instituțiilor de învățământ nevaccinați nu vor avea acces în școli în cazul în care nu vor prezenta, la fiecare 14 zile, un test negativ la Covid. Totuși, aceștia nu vor fi dați afară din sistem, chiar dacă vor refuza și imunizarea, și testarea.

Citește și