Cum se pune para în sticla de țuică? Este mai simplu decât crezi

Palinca cu pară în sticlă este o băutură specifică maramureșenilor, ce a devenit cunoscută și iubită totodată în fiecare colț al țării. Deși pare la prima vedere imposibil, metoda de a strecura o pară de dimensiuni normale, coaptă, într-o sticlă cu gât normal este mai simplă decât ne putem imagina, scrie presa română.
Gospodarii ne-au oferit câteva detalii despre cum puteți face și dumneavoastră acasă așa ceva, dacă aveți bineințeles o gradină cu peri.
Pentru a ajunge să introducem para în sticlă va trebui să ne ocupăm de acest lucru tocmai din primăvară, atunci când fructele sunt încă mici și diametrul lor permit să fie strecurate prin gâtul obișnuit al sticlei.
„Avem nevoie de o ață puțin mai groasă, vom tăia două bucăți și vom prinde o ață în jurul gurii sticlei, apoi a doua la baza ei. Facem niște noduri cât mai puternice. Apoi, luăm sticla, mergem la par cu ea, și introducem creanga cu o pară sau chiar doua (ele fiind micuțe). Fixăm cu ajutorul ațelor sticla de niște crengi superioare, doar să fie cu gura în jos, pentru a nu intra apa”, explică Sandu Gospodarul.
Vara, perele își vor continua procesul de dezvoltare și, într-un mod foarte simplu, dar inteligent, perele ajung mari în interiorul sticlelor. Toamna se va face recoltarea.
Este important să acordăm atenție sticlelor pe care le-am pus în copac, pe perioada verii. În primul rând, să ne asigurăm că le-am legat bine. În cazul unor furtuni, se pot desprinde. Apoi, dacă plouă abundent, nu trebuie să lăsăm ca apa să intre în sticlă și să înece para. Altfel, ea riscă să mucegăiască.
Putem și să legăm niște cârpe pe sticle, pentru ca soarele să nu bată prea mult pe ele.
După ce se recoltează para din sticlă, se va face o clătire, pentru a elimina impuritățile. Apoi, bineînțeles, se va turna pălinca cu para în sticla de 52 grade.
„Pălinca cu pere, într-o asemene sticlă, este un produs deosebit, o idee de cadou frumoasă pe care o puteți oferi celor dragi. La târgurile de produse tradiționale veți avea ocazia să le vedeți. Prețurilor unor astfel de sticle sunt ceva mai mari de circa 120 – 150 lei românești pe sticlă, datorită muncii pe care un gospodar trebuie să o facă pentru a obține așa ceva”, mai explică pomicultorul.
Se spune că această metodă tradițională de a introduce para în sticlă datează din anii ’70, fiind inventată de pomicultorii români. Magazinele vechi de odinioară, din București, de la acea perioadă, au fost printre primele care găzduiau astfel de sticle.