(VIDEO) Iuliana Beregoi sparge gheața și spune dacă are iubit: „Blond cu ochi albaștri”
„De avem sau nu dreptate, Eminescu să ne judece”: 173 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu
Anul acesta se împlinesc 173 de ani de la nașterea marelui poet, Mihai Eminescu. Din 2010, în ziua de 15 Ianuarie este celebrată oficial Ziua Culturii Naționale, reprezentată de nașterea lui Eminescu. Astfel, conducerea Primăriei Chișinău a depus flori la bustul lui Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”. Recitaluri și piese create pe versurile lui Mihai Eminescu au răsunat astăzi în inima capitalei, iar mesajele cu prilejul Zilei Culturii au împânzit rețelele.
Mihai Eminescu s-a născut pe 15 Ianuarie 1850 în comuna Ipotești din județul Botoșani, al șaptelea copil al familiei Ralucăi și lui Gheorghe Eminovici, care au avut în total 11 copii.
Mihai ș-a început cariera de scriitor când era adolescent, în 1866, după ce profesorul lui de limba română a decedat. Acesta a scris în onoarea sa prima lui poezie, într-o broșură, „La mormântul lui Aron Pumnul”, semnată cu vechiul său nume, M. Eminovici.
Anual, pe 15 Ianuarie, țara îi aduce omagiu lui Mihai Eminescu, cel mai mare poet român, prin celebrarea oficială a Zilei Culturii Naționale.
Mihai Eminescu s-a născut pe 15 Ianuarie 1850 în comuna Ipotești din județul Botoșani, al șaptelea copil al familiei Ralucăi și lui Gheorghe Eminovici, care au avut în total 11 copii.
De-a lungul carierei de adult, Eminescu a scris poeziile „Luceafărul”, „Sărmanul Dionis”, „Odă în metru antic”, „Scrisoarea I” și „Mai am un singur dor”. De asemenea, el a scris și proză, precum nuvelele „Memento mori” și „Sărmanul Dionis”.
În 1977, la vârsta de 27 de ani, Eminescu s-a mutat la București, unde a devenit redactor iar mai apoi redactor-șef al revistei „Timpul”. Acesta s-a stinsă vârsta fragedă de 39 de ani, după ce s-a confruntat cu multe probleme de sănătate și psihice. Trupul acestuia se odihnește la cimitirul Bellu din Capitală.
În cariera sa monumentală, Mihai Eminescu a cultivat dragostea ca valoare supremă a existenței umane în lucrările sale. De asemenea, el a descris natura cu toată frumusețea ei, în care florile de tei, trandafirii roșii, nuferii galbeni și romanița parfumau iubirile sale. Pe lângă iubire, poetul a evocat teme precum geniul, moartea și necuprinsul spațiu cosmic, oferind un univers aparte în opera sa.
Prima și ultima fotografie ale lui Mihai Eminescu vor fi expuse, pentru prima dată împreună, la Palatul Cesianu-Racoviță, de Ziua Națională a Culturii. Fotografiile originale, considerate fragmente de istorie, de valoare muzeală, vor fi expuse doar o zi – duminică, 15 ianuarie, în intervalul orar 10:00-20:00, marcând, astfel, împlinirea a 173 de ani de la nașterea poetului național.