De ce ne este mai frig pe măsură ce îmbătrânim?

 De ce ne este mai frig pe măsură ce îmbătrânim?
0Shares

O echipă de cercetare americană a descoperit de ce, odată cu înaintarea în vârstă, oamenii dezvoltă sensibilitate la frig. Potrivit doc.ro, evoluția umană ne-a oferit un nivel de protecție față de amenințarea existențială a temperaturilor reci, prin capacitatea de a produce căldură din grăsimea stocată în organism. Cu toate acestea, odată cu înaintarea în vârstă, oamenii devin mai susceptibili la frig, precum și la inflamații și la probleme metabolice care pot duce la o serie de boli cronice. 

Cercetătorii de la Universitatea Yale și de la Universitatea din California-San Francisco (UCSF) au găsit un vinovat în acest proces: aceleași celule imunitare din grăsime care sunt concepute pentru a ne proteja de temperaturile scăzute. Într-un studiu¹ pe animale apărut în jurnalul Cell Metabolism, aceștia au descoperit că țesutul adipos al șoarecilor mai în vârstă pierde celulele limfoide înnăscute din grupul 2 de celule imune (ILC2) care restabilesc căldura corpului în prezența temperaturilor scăzute și foarte scăzute.

Dar, ca avertizare pentru cei care caută tratamente ușoare pentru bolile îmbătrânirii, savanții au descoperit, de asemenea, că stimularea producției de noi celule ILC2 la șoarecii bătrâni îi face de fapt mai predispuși la moartea indusă de frig. Potrivit autorilor studiului, ceea ce este bun pentru o persoană la tinerețe poate deveni dăunător pe măsură ce îmbătrânește.

Vârsta a treia vine cu sensibilitate la frig, cauzată de împuținarea unor celule imunitare

Echipa de cercetare a încercat să afle de ce țesutul adipos adăpostește celule ale sistemului imunitar, care sunt de obicei concentrate în zone adesea expuse agenților patogeni cum ar fi căile nazale, plămânii și pielea. Când au secvențiat genele din celulele șoarecilor bătrâni și ale celor tineri, cercetătorii au descoperit că animalele mai în vârstă nu aveau celule ILC2, un deficit care le limita capacitatea de a arde grăsimile și de a-și ridica temperatura corpului în condiții de frig.

Când oamenii de știință au introdus o moleculă care crește producția de ILC2 la șoarecii în vârstă, celulele sistemului imunitar au fost restaurate, dar animalele au fost mult mai puțin tolerante la temperaturile scăzute.

Investigatorii se gândiseră că dacă restabilesc ceva ce s-a pierdut, atunci lucrurile vor reveni la normal, însă acest lucru nu s-a întâmplat. În loc să extindă celulele sănătoase ale tinereții, factorul de creștere a ajuns să multiplice celulele ILC2 rele care rămăseseră în grăsimea șoarecilor bătrâni.

Dar când cercetătorii au luat celule ILC2 de la șoareci mai tineri și le-au transplantat în șoareci mai în vârstă, au descoperit că abilitatea animalelor mai bătrâne de a tolera frigul a fost restabilită. Concluzia autorilor a fost că celulele imune joacă un rol dincolo de apărarea împotriva agenților patogeni, contribuind la menținerea funcțiilor metabolice normale ale vieții. Odată cu vârsta, sistemul imunitar se schimbă și, dacă se dorește manipularea acestuia pentru a restabili sănătatea persoanelor în vârstă, este nevoie de atenție sporită.

Cum te ferești de frig la vârsta a treia?

Cum spuneam, vârstnicii pot pierde căldura corpului rapid, mai repede decât atunci când erau tineri, și apare sensiblitatea la frig. Modificările din organism survenite odată cu îmbătrânirea pot face ca vârstnicii să nu își dea seama cu adevărat cât de frig le este până când nu fac hipotermie.

Hipotermia este ceea ce se întâmplă atunci când temperatura corpului scade foarte mult. Pentru o persoană în vârstă, o temperatură a corpului de 35 °C sau mai mică poate cauza multe probleme de sănătate, cum ar fi un atac de cord, tulburări renale sau leziuni hepatice.

Nu doar mersul sau statul în frigul de afară, ci și locuitul într-o casă foarte rece poate duce la hipotermie, de aceea e bine ca vârstnicii să ia câteva măsuri pentru a evita această problemă în viața de zi cu zi. Iată ce poți face:

  • Încălzirea din casă se va seta la cel puțin 20-21°C. Pentru a economisi la facturile de încălzire, închide căldura în camerele pe care nu le utilizezi și încălzește-o doar pe cea în care îți petreci timpul. Ține închise ușile de la aceste camere și, de asemenea, dacă ai subsol, ține și acea ușă închisă. Rulează câteva prosoape vechi și pune-le în fața tuturor ușilor pentru a împiedica pătrunderea aerului rece.
  • Asigură-te că locuința nu pierde căldură pe la ferestre. După ce aerisești dimineața și seara, ține jaluzelele și draperiile închise și, eventual, pune niște prosoape rulate pe pervaz. Dacă ai goluri în jurul ferestrelor, utilizează benzi de etanșare pentru a opri frigul să pătrundă înauntru.
  • Chiar dacă stai în casă în majoritatea timpului, îmbracă-te călduros în zilele reci. Poartă șosete groase și papuci și, când stai în pat, pe fotoliu sau pe canapea, pune o pătură măcar peste picioare.
  • Când mergi seara la culcare, poartă pijamale călduroase și, dacă tot ți se pare prea rece în cameră, pune-ți și o căciulă subțire, care să nu te deranjeze în somn, dar să-ți țină de cald.
  • Asigură-te că mănânci suficient pentru a te menține la o greutate normală pentru vârsta, înălțimea și nivelul tău de activitate. Multe persoane de vârsta a treia tind să mănânce mai puțin din diferite motive – anumite medicamente le scad pofta de mâncare, nu mai simt nevoia de anumite alimente, sunt deprimate etc. – însă, dacă nu mănânci corespunzător, s-ar putea să ai mai puțină grăsime sub piele (cum spuneam, stratul de grăsime ține de cald). Consumă zilnic legume și fructe proaspete, proteine slabe (brânzeturi slabe, fasole, linte), pește de trei ori pe săptămână și grăsimi bune cu moderație (nuci, ulei de măsline). Dacă nu îți place peștele, ia în calcul suplimentele alimentare cu acizi grași Omega 3 din ulei de pește de mare adâncime, care nu au gust și nici miros de pește.
  • Este bine să nu bei alcool deloc, dar, dacă obișnuiești, e indicat să în consumi cu moderație, deoarece băuturile alcoolice contribuie la pierderea căldurii corporale. Pentru o femeie, un consum moderat înseamnă cel mult un pahar cu bere sau vin pe zi, iar pentru bărbați, consumul moderat înseamnă maximum două pahare pe zi.
  • Dacă ai probleme cu încălzirea în casă sau cu izolarea termică a locuinței și nu te descurci să le rezolvi singur, cere ajutorul rudelor sau al altor persoane aproapiate.
0Shares