De ce ni se face somn după masă? Ce este „food coma”

 De ce ni se face somn după masă? Ce este „food coma”

Cu siguranță am observat cu toții că după anumite mese ni se face somn. Și nu ar fi o stare tocmai plăcută, mai ales dacă nu suntem acasă, ci suntem invitați la cineva sau suntem într-un restaurant. Cine e de vină și ce e de făcut? Nutriționiștii spun că una dintre cauze ar fi triptofanul, un aminoacid prezent în carnea de curcan, în ouă, brânză, dar și în anumite fructe. Nu este însă singurul „vinovat”, scrie SHOK.md cu referire la digi24.

Triptofanul este un aminoacid din care se sintetizează serotonina – hormonul stării de bine, care ne aduce acea stare de relaxare -, apoi melatonina, hormonul care reglează ciclul veghe-somn. Sunt însă foarte multe alimente care conțin acest triptofan și nu este singurul vinovat de această stare de somnolență postprandială, care se mai numește și „food coma”, a explicat medicul Ramona Duna.

De fapt, problema o reprezintă un cumul de factori, cum ar fi combinațiile grele de alimente, care se fac mai ales la mesele festive, de sărbători, când suntem tentați să gustăm din multe preparate. Probabil de aici vine și mitul cărnii de curcan, friptura de pe masa americanilor de Ziua Recunoștinței, dar dacă ne uităm puțin la modul de preparare și la ce se servește pe lângă, ne dăm seama că acolo sunt mai multe probleme de combinații, de asocieri, spune nutriționistul.

În plus, de multe ori, la mesele festive uităm să mestecăm bine, pentru că discutăm, ceea ce, iarăși, este un aspect foarte important, care necesită o atenție mult mai mare.

Apoi, este de luat în considerare cantitatea de alimente pe care o consumăm – trebuie să învățăm să mâncăm mai puțin la mese, indiferent că este o cină oarecare sau că mergem la o masă festivă.

Cum putem diminua starea de somnolență după masă

Toți acești factori nu fac altceva decât să dea de lucru sistemului digestiv și să ne „fure” energia. Acest fenomen apare, în mod normal, la toate persoanele, dar diferența o face intensitatea cu care se manifestă – uneori ne ridicăm mai obosiți de la masă, alteori mai energici. Alimentele au rolul de a ne oferi energie și nu putem anula definitiv acest efect, dar putem să diminuăm intensitatea. Ea este influențată în mod direct de cum, ce, cât și când măncăm, spune Ramona Duna.

Cum? Având grijă să mâncăm porții mici de alimente, încercând să consumăm alimentele bogate în proteine animale sau în triptofan în asociere cu legume, niciodată cu grăsimi, cu sosuri grele, cu partea de carbohidrați. Copiilor li se dă, de pildă, acel pahar cu lapte cald în asociere cu miere tocmai pentru a induce acea stare de somnolență. Deci, e foarte important cu ce combinăm acest tip de elemente, mai ales cele proteice, care se digeră foarte greu, cum este carnea de vită, de curcan, de pui, pentru că și acestea conțin triptofan. La acestea se adaugă nucile, semințele. Întotdeauna să încercăm să avem partea de crudități, care conțin acel bagaj enzimatic ce ar putea să ajute digestia și ar putea ușura acest proces, arată nutriționista.

Prin urmare, combinarea alimentelor și cantitatea lor reprezintă „secretul”. Este foarte tentant să mâncăm mult, să gustăm din toate preparatele la mesele festive. Dar în egală măsură nu trebuie să uităm și de mecanismul de masticație, pentru că alimentele, dacă nu sunt mestecate suficient, vor rămâne mai mult timp în intestin și vor solicita mai multă energie, ceea ce intensifică această stare de somnolență.

Apoi mai vine și aportul de lichide, de alcool mai ales, care îngreunează și mai mult acest proces, dă mai mult de lucru ficatului și astfel ne trezim că suntem complet lipsiți de energie și nu ne mai putem ridica de la masă, subliniază Ramona Duna.

Maria Palade

https://shok.md/

Citește și