De ce nu poți fierbe apa de două ori? Mituri și fapte despre apa fiartă

 De ce nu poți fierbe apa de două ori? Mituri și fapte despre apa fiartă
0Shares

Toată lumea știe că consumul de apă de la robinet este extrem de dăunător. Dar nu toată lumea are ocazia să cumpere apă îmbuteliată sau să folosească filtre speciale. Din timpuri imemoriale, a existat o modalitate fiabilă de a dezinfecta apa – fierberea. Pe vremea mamelor și bunicilor noastre, mulți aveau în bucătărie un recipient cu apă fiartă și copiilor li se ordona să bea doar din el! Folosind aceeași apă, niște ceai sau cafea preparate, fierbând din nou în acest fel.

Și astăzi, mulți oameni fierb apă de mai multe ori, în principal pentru ceai sau cafea, fiind prea leneși să toarne lichidul rămas în ibric de ultima dată. Acest lucru este valabil mai ales pentru birouri, unde se toarnă un ceainic dimineața și se fierbe din nou apă în el de fiecare dată când cineva dorește să bea ceai.

Dar un astfel de obicei va dăuna organismului? Unii susținători ai unui stil de viață sănătos susțin că este imposibil să fierbi din nou apa în orice caz. Cât de dreptate au?

Pentru început, vă vom spune ce impurități sunt conținute în apa de la robinet. În primul rând, aceasta este o cantitate considerabilă de clor, care este folosită pentru a o curăța, dar poate irita pielea și mucoasele, iar în doze mari poate contribui la apariția cancerului. În al doilea rând, acestea sunt sărurile de calciu și magneziu, care, atunci când sunt fierte, se depun pe pereții interiori ai ibricului – binecunoscută cântare. În al treilea rând, metalele grele, precum plumbul, stronțiul și zincul, la temperaturi ridicate formează compuși cancerigeni care provoacă apariția celulelor canceroase. Și în al patrulea rând – viruși, bacterii și microfloră similară.

Apa „vie” și „moartă”

Ce se întâmplă cu toate aceste substanțe în timpul fierberii apei? Cu siguranță, bacteriile și virușii mor la primul fierbere, așa că acest lucru este pur și simplu necesar pentru a dezinfecta apa. Mai ales dacă apa este luată dintr-o sursă dubioasă – un râu sau o fântână.

Sărurile de metale grele, din păcate, nu dispar din apă, iar atunci când sunt fierte, concentrația lor poate crește doar datorită faptului că un anumit volum de apă se evaporă. Cu cât este mai mare numărul de fierberi, cu atât este mai mare concentrația de săruri nocive. Dar, potrivit oamenilor de știință, numărul lor încă nu este suficient pentru a provoca un rău semnificativ organismului la un moment dat.

În ceea ce privește clorul, în timpul fierberii formează o mulțime de compuși organoclorați. Și cu cât durează mai mult procesul de fierbere, cu atât apar mai mulți astfel de compuși. Acestea includ substanțe cancerigene și dioxine care pot avea un efect negativ asupra celulelor corpului uman. Oamenii de știință în cursul studiilor de laborator au descoperit că astfel de compuși apar chiar dacă apa a fost purificată cu gaze inerte înainte de fierbere. Desigur, efectul nociv al unei astfel de ape nu va fi observat imediat, substanțele agresive se pot acumula în organism pentru o perioadă destul de lungă de timp și apoi pot duce la dezvoltarea unor boli grave. Pentru a dăuna organismului, trebuie să bei o astfel de apă în fiecare zi timp de câțiva ani.

Potrivit britanicei Julie Harrison, care are o vastă experiență în cercetarea impactului stilului de viață și al alimentației asupra apariției tumorilor canceroase, de fiecare dată când apa este fiartă, conținutul de nitrați, arsenic și fluorură de sodiu devine mai mare. Nitrații sunt transformați în nitrozamine cancerigene, care în unele cazuri provoacă leucemie, limfom non-Hodgkin și alte tipuri de cancer. De asemenea, arsenul poate provoca cancer, boli de inima, infertilitate, probleme neurologice și, bineînțeles, otrăviri. Fluorura de sodiu afectează negativ sistemul cardiovascular, iar în doze mari poate duce la modificări bruște ale tensiunii arteriale și fluoroza dentară. Substanțele care sunt inofensive în cantități mici, de exemplu, sărurile de calciu, devin periculoase atunci când apa este fiartă în mod repetat: afectează rinichii, contribuie la formarea de pietre în ei și provoacă, de asemenea, artroză și artrită. În special, nu este recomandată apă fiartă în mod repetat pentru copii, deoarece conținutul ridicat de fluorură de sodiu în ea poate dăuna grav dezvoltării lor mentale și neurologice.

Un alt fapt în favoarea inadmisibilității fierberii repetate este formarea deuteriului în apă – hidrogen greu, a cărui densitate crește și ea. Apa obișnuită se transformă în apă „moartă”, a cărei utilizare constantă amenință cu un rezultat fatal.

Cu toate acestea, oamenii de știință sunt de părere că concentrația de deuteriu în apă, chiar și după mai multe tratamente termice, este neglijabilă. Conform cercetărilor academicianului I.V. Petryanov-Sokolov, pentru a obține un litru de apă cu o concentrație letală de deuteriu, va trebui să fierbeți mai mult de două tone de lichid de la robinet.

Apropo, apa fiartă de mai multe ori nu își schimbă gustul în bine, așa că ceaiul sau cafeaua preparate din ea nu vor fi ceea ce ar trebui să fie!

A fierbe sau a nu fierbe?

Apa fiartă este încă mai benefică pentru organism decât apa direct de la robinet. Deci o singură fierbere este destul de rezonabilă. Dar este mai bine să-l refuzați pe cel repetat, deoarece compușii organoclorați sunt eliberați în mod clar odată cu acesta, chiar și în cantități mici, iar acest lucru este plin de organism mai târziu. Este mult mai ușor să dobândiți un nou obicei: înainte de fiecare ceai, umpleți fierbătorul cu apă proaspătă, dându-i puțin „respirație” în prealabil – pentru a înfrunta clorul și alte substanțe nocive. Și asigurați-vă că curățați fierbătorul de sol!

Fiecare persoană sănătoasă încearcă să-și monitorizeze corpul și să-și mențină sănătatea. Băutura este o funcție esențială și vitală. Dacă o persoană se poate descurca fără mâncare timp de aproximativ cinci sau șapte zile, atunci lipsa apei va începe să afecteze negativ bunăstarea după 24 de ore. Acest articol vă va spune despre răul și beneficiile apei fiarte. Vei putea afla ce lichid este mai bine sa folosesti si in ce cantitate. De asemenea, trageți concluzii despre proprietățile benefice și dăunătoare ale apei fiarte. Merită să studiem în detaliu fiecare factor care afectează starea de băut lichid.
Daunele și beneficiile apei fiarte nu au fost încă determinate. Opiniile experților în această problemă diferă. Același lucru este valabil și cu consumatorii. Unii oameni sunt absolut convinși că doar un astfel de lichid poate fi consumat. Alți indivizi susțin că apa brută este mult mai sănătoasă. Să încercăm să înțelegem această problemă. Care sunt daunele și beneficiile apei fiarte pentru corpul uman?

Apa clocotita – buna sau rea? Există mai multe puncte care demonstrează că lichidul procesat este util pentru oameni. Să le luăm în considerare în detaliu.

Purificarea bacteriilor și a compușilor nocivi.

Apa fiartă este dăunătoare? Beneficiile și daunele produsului sunt incontestabile. Știți deja că în timpul tratamentului termic, multe bacterii patogene și compuși nocivi dispar din lichid. Cu toate acestea, există și un rău de la un astfel de impact. Luați în considerare principalele puncte care vorbesc despre inutilitatea apei clocotite.

Toți oamenii cred că după fierbere, clorul dispare din lichid. Cu toate acestea, acest lucru nu este chiar adevărat. Acest compus este încălzit și trece într-o formă ușor diferită. Trihalometanii se formează în apă. De asemenea, următoarele componente rămân în lichid după fierbere: mercur, titrate și săruri de fier.

Utilizarea unor astfel de substanțe este mult mai periculoasă decât clorul obișnuit în sine.

În câteva ore după fierbere, lichidul devine nu numai inutil, ci și periculos pentru sănătate. În ea au loc precipitații de sare și o creștere a numărului de compuși nocivi.

De asemenea, este foarte periculos să fierbi din nou lichidul. Cu un tratament similar, se precipită metale complexe, care reprezintă o mare amenințare pentru sănătatea umană. Oamenii de știință au demonstrat că utilizarea regulată a unei astfel de ape duce la distrugerea oaselor. De asemenea, în timp, imunitatea scade, iar o persoană primește mai des infecții virale și bacteriene.

Cum să te protejezi când bei apă fiartă?

Dacă încă preferați să beți un lichid prelucrat termic, atunci trebuie să o faceți corect. Respectați următoarele condiții:

  • bea apa imediat dupa ce fierbe, nu astepta sa se raceasca complet;
  • după procesare, turnați conținutul ibricului într-un recipient separat (de preferință din sticlă);
  • nu depozitați niciodată apă în același vas în care a fiert;
  • spălați în mod regulat fierbătorul de solzi și placă;
  • nu beți lichidul după 2-3 ore după fierbere, ci mai degrabă pregătiți o nouă porție;
  • consumați periodic lichid brut purificat.

Rezumat și concluzie

Deci, acum știți ce este apa fiartă (beneficiile și daunele produsului sunt descrise mai sus). După ce am încheiat, putem spune că lichidul brut este mai puțin periculos decât cel procesat termic. Deci, ce fel de apă ar trebui să bei? Procesat sau nu?

Totul depinde de regiunea în care locuiți și de starea lichidului de la robinet. Aflați ce fel de apă fiartă aveți. Beneficiile și daunele acestui produs pot fi testate într-un laborator special. LA timpuri recente Filtrele purificatoare au devenit foarte populare. Ei elimină lichidul de compuși nocivi și îl umplu cu proprietăți utile. Bea doar apă bună și fii mereu sănătos!

O persoană al cărei corp este format din 70% lichid, este vital să bea suficientă apă. Este necesar pentru desfășurarea normală a tuturor proceselor din corpul nostru. Dar care este cea mai bună apă de băut? Lichidul care curge de la robinet în orașele mari nu este potrivit pentru băut, așa că mulți oameni preferă să fiarbă apa. Dar este totul atât de simplu? Este bine să bei apă fiartă sau este un rău total? Aceste întrebări trebuie tratate mai detaliat.

Pericol și vătămare a apei fiarte

Cu toate acestea, studiile arată că fierberea nu face față tuturor microbilor. Deci, pentru a ucide virusul hepatitei, trebuie să fierbeți apă timp de o jumătate de oră. Un stick de botulism poate dispărea numai după cincisprezece minute de fierbere, iar sporii săi mor în nu mai puțin de cinci ore! Desigur, nimeni nu va fierbe apă atât de mult. De asemenea, răul apei fiarte constă în faptul că pesticidele active, nitrații, metalele grele, fenolii, produsele petroliere nu sunt distruse în ea. Și o serie de componente utile din apă, cum ar fi sărurile de calciu și magneziu, se așează pe pereții vasului.

De asemenea, merită luat în considerare faptul că fierberea, mai ales pentru o perioadă lungă de timp, determină o scădere clară a volumului de apă. În lichidul care rămâne se formează un precipitat. Dacă adăugați apă brută în apa decantată și le fierbeți împreună, procentul și concentrația de apă grea va crește. Și acest lucru reprezintă o amenințare serioasă pentru sănătate. Prin urmare, experții insistă că nu este în niciun caz posibil să se dilueze apa fiartă cu apă nefiertă.

Mulți cred că beneficiile apei fiarte pentru organism sunt că este purificată de clor. Dar studiile au arătat că acest microelement, atunci când este fiert, începe să interacționeze cu alți compuși, care pot provoca formarea de trihalometani periculoși. De asemenea, încălzirea apei face ca oxigenul să scape din ea.

Răspunzând la întrebarea dacă apa fiartă este sănătoasă, mulți experți cred că devine „moartă”, prin urmare nu poate aduce nicio valoare. Nu saturează organismul cu minerale valoroase și umiditatea de care are nevoie. De asemenea, se știe că, după ceva timp după fierbere, apa este din nou infectată cu diverse microorganisme, care pot fi în ibric sau pur și simplu zboară în aer. Deși, desigur, acesta este un moment destul de important pentru noi pentru a avea timp să bem ceai. Oricum ar fi, fierberea nu poate fi considerată o modalitate 100% de a purifica apa de tot ce poate fi dăunător organismului nostru.

Există vreun beneficiu în apa fiartă?

Înțelegând dacă apa fiartă este bună de băut, este de remarcat faptul că este mai moale decât apa de la robinet. Se crede că apa de băut care a fost fiartă o dată îmbunătățește activitatea mentală și fizică, elimină toxinele din organism și îmbunătățește circulația sângelui.

Unii vindecători populari recomandă să bei apă caldă fiartă, mai ales pe stomacul gol. Vorbind despre beneficiile apei fiarte sub această formă, ei subliniază capacitatea acesteia de a îmbunătăți procesele metabolice și de a accelera descompunerea grăsimilor. De fapt, orice apă pură are un asemenea efect dacă o încălzești, pentru că punctul nu este în fierbere.

Apa fiartă este bună sau rea? Acest proces îl face într-adevăr mai bun pentru organism decât apa de la robinet sau de fântână, care conține o mulțime de bacterii și particule agresive. Dar fierberea nu face apa în forma în care este complet sănătoasă și sigură. Se recomanda sa il folosesti doar daca nu ai alta modalitate de a purifica apa. Apoi va ajuta la reducerea riscului de otrăvire și a altor consecințe negative. Dar se recomandă să fierbeți apa pentru cel puțin 8-10 minute, pentru care nu sunt concepute fierboanele noastre electrice obișnuite. Când folosiți apă fiartă, amintiți-vă că nu este de dorit să o păstrați într-un recipient în care a fost fiert. Cel mai bine este să-l turnați într-un recipient de sticlă. Fierbătorul trebuie detartrat înainte de a-l porni.

O altă întrebare importantă este dacă este dăunător să fierbi apa a doua oară. Aici merită luate în considerare următoarele puncte:

  • Fierberea ia gustul apei. Apa pe care o fierbi de mai multe ori nu va avea deloc bun gust. Poate avea un gust metalic neplăcut.
  • Fierberea nu ucide impuritățile și sărurile. Cu cât apa este fiartă mai des, cu atât se evaporă mai mult oxigen din ea și cu atât devine mai mare concentrația acestor săruri. Băutura devine toxică și, deși această toxicitate este mică, tinde să se acumuleze, astfel că impactul negativ va fi prezent.
  • De obicei punem la fiert apa cu clor. Clorul, așa cum am spus deja, atunci când este încălzit, reacționează cu substanțele organice și formează toxine periculoase. Cu cât se fierbe mai multă apă, cu atât concentrația lor este mai mare. Pe baza acestui lucru, răspunsul la întrebarea dacă fierberea repetată a apei este dăunătoare sau nu poate fi pozitiv.

Astfel, apa fiartă de mai multe ori păstrează foarte puțin din beneficiul de care organismul nostru are nevoie de la apa potabilă. Și cu cât o fierbi mai mult, cu atât devine mai „moartă”. După ce am aflat dacă este dăunător să fierbi apa de mai multe ori, putem concluziona că este mai bine să te limitezi la un singur fierbere.

Deci, care este cea mai bună apă de băut?

Dacă doriți să beți apă cu beneficii pentru sănătate, atunci cel mai bine este să folosiți apă nu fiartă, ci special purificată. Pentru aceasta se pot folosi filtre speciale, care nu sunt o problemă de cumpărat astăzi. Ele ajută la purificarea apei de metale grele, clor, bacterii și alte componente dăunătoare. Există filtre sub formă de ulcioare, precum și filtre care sunt instalate direct pe conducta de apă, iar apa deja purificată curge de la robinet. O altă opțiune bună este să bei apă îmbuteliată. Este garantat că va fi curățat și nu dăunează organismului.

Dacă apa la care ai acces acum nu îți inspiră încredere, este mai bine să o fierbi și să te ferești de otrăvire și alte consecințe neplăcute. Într-adevăr, în care apa este mai utilă: fiartă sau crudă, alegerea este cu siguranță pe partea fiartă (desigur, dacă apa brută nu a fost purificată). Prin urmare, nu este recomandat să folosiți apă de la robinet, dar puteți recurge la fierbere – uneori ne face viața mult mai ușoară și ne protejează. Monitorizați calitatea apei pe care o beți.

Apa este o componentă esențială a vieții în

Planeta Pământ

Apa joacă, de asemenea, un rol important pentru oameni. Necesarul zilnic de apă al organismului uman este de 2-3 litri. Nu toată nevoia de apă este satisfăcută de oamenii care beau apă pură. Cuiva îi place să bea sucuri sau sucuri, cuiva îi place să bea

Pentru prepararea băuturilor calde

Cafeaua, cacao etc., apa trebuie fiarta. De regulă, un furuncul este mai mult decât este necesar la un moment dat pentru a satisface nevoia. Rămâne apă fiartă, care se fierbe din nou data viitoare. Există o astfel de „poveste de groază” printre oameni, încât dacă apa fiartă este fiartă din nou, atunci apa devine „grea” – dăunătoare pentru organism. Dar nu este. Daunele apei refierte pentru oameni nu sunt altceva decât un mit.

Publicația Caravan citează opinia observatorului medical Tatyana Ressina, care notează că există multe concepții greșite cu privire la apa fiartă care sunt fundamental greșite.

Mitul unu

Dacă fierbi apa de mai multe ori (de mai multe ori), atunci apa devine „grea” – dăunătoare organismului.

Mitul doi

De îndată ce apa fierbe, trebuie să opriți procesul de fierbere, deoarece fierberea prelungită a apei o face, de asemenea, „grea” și dăunătoare pentru organism.

Mitul trei

Dacă se adaugă apă crudă în apa fiartă și fiartă, aceasta va fi totuși dăunătoare sănătății.

Potrivit distribuitorilor acestor mituri, dacă apa fiartă nu a fost folosită în întregime, atunci în timpul următorului proces de fierbere, apa trebuie reînnoită complet – se toarnă fiartă și se toarnă apă brută în ibric.

Toate acestea sunt mituri medicamentul nu există nicio dovadă că apa refiartă sau apa clocotită prea mult timp, precum și adăugarea de apă brută în apa fiartă înainte de a fi fiert din nou, sunt dăunătoare pentru corpul uman, notează Tatyana Ressina. Potrivit ei, poate că primii răspânditori ai acestor mituri au dat din greșeală informații despre apa grea și au început să răspândească temeri, iar aceste temeri, preluate de zvonurile populare, s-au intensificat de multe ori.

Este aproape imposibil să faci apă grea din apă „obișnuită” prin fierbere acasă.

În timpul procesului de fierbere, apa „obișnuită” poate deveni apă grea, dar nu este atât de simplu și este aproape imposibil să obții acest lucru acasă. Dacă vorbim despre fierberea în mod repetat a apei într-un ibric, atunci este nevoie de mai mult de o duzină de ani pentru a o fierbe din nou pentru ca apa să devină grea. Din motive evidente, va fi imposibil să faceți acest lucru, fie și doar pentru că până atunci apa va fi avut timp să se evapore din atâtea fierbe. Prin urmare, nu trebuie să vă temeți – puteți fierbe în siguranță apa deja fiartă și o puteți bea calm.

Care este pericolul

Pericolul în procesul de fierbere sau refierbe poate fi diferit. Dacă decideți să fierbeți din nou apa, acordați atenție cât timp a trecut de la ultimul proces de fierbere. Dacă a trecut un timp suficient de lung, atunci este mai bine să scurgeți apa și să turnați apă proaspătă în ibric. Faptul este că diferitele microorganisme se dezvoltă mai repede în apa stătătoare și mai mult praf și alte resturi intră în ea.

Potrivit experților Departamentului de Știri de Medicină și Sănătate al liderului pieței, apa joacă un rol foarte important în viața umană. Corpul nostru este format din până la 3/4 apă, iar pierderea a peste zece procente din acest lichid este fatală. O persoană poate trăi mult mai mult fără mâncare decât fără apă.

Apa – nu numai că susține viața umană, ci formează aproape toate celelalte procese de pe planetă. Și acest lucru nu este surprinzător, suprafața Pământului este acoperită cu apă mai mult de șaptezeci la sută. Apa joacă un rol cheie în formare

Evoluția umană a depins de schimbările climatice și in viată.

Apa joacă un rol important în economie -Nestle speră la vânzări puternice de apă.

Lipsa apei (seceta) sau excesul de apa (inundații si inundații) pot cauza pagube enorme industriei agricole. La fel si pentru materii prime -petrol-gas-aur

Diamantele – există și o luptă acerbă pentru apă în lume. Cea mai acută problemă cu resursele de apă este în regiunile aride – în Africa, în Centru. Periodic, conflictele de apă izbucnesc între și Pakistan, în plus, experții prevăd războaie de apă între statele din regiunea Asiei Centrale -Războiul pentru apă ar putea începe în Asia Centrală.

Dacă mulți medici susțin că apa fiartă este mult mai sănătoasă decât apa obișnuită, atunci de ce nu ar trebui fiartă de două ori? S-ar părea că acest lucru ar trebui să aducă beneficii duble, dacă plecăm de la o logică simplă. Totuși, subiectul chimiei este mai implicat aici, iar compoziția chimică a acestui lichid ne permite să înțelegem de ce nu poate fi fiert de două ori.

Fierberea dublă face apa mai grea

Pentru a înțelege întrebarea pusă, trebuie să apelați la cursul școlar de chimie, din care majoritatea dintre noi știm că moleculele de apă conțin izotopi naturali de hidrogen. Când sunt fierte, unele dintre ele se transformă în abur – aceasta evaporă moleculele mai ușoare. Dar moleculele grele, care fac și ele parte din el, se așează la fund. În consecință, fiecare aducere repetată a apei la fierbere o va face mai grea, iar acest lucru nu poate avea un efect pozitiv asupra organismului nostru.

Reducerea beneficiilor

De fapt, totul nu este atât de trist pe cât pare în acest subtitrare. Ar trebui explicat. Și din nou ne întoarcem la compoziția chimică a lichidului alb, care, pe lângă apa distilată, conține și o anumită cantitate de diverse impurități. Acest lucru este valabil mai ales pentru apa de la robinet, care este supusă diferitelor metode de curățare, inclusiv clorării. Deci, la fierbere, doar moleculele de apă se pot evapora și rămân toate aceste impurități nocive. Mai mult, datorită faptului că o parte din lichid se transformă în vapori, concentrația acestor impurități crește. De aceea este considerat steril, dar nu lipsit de diverse substante nocive.

Cele două paragrafe anterioare sunt explicații perfect acceptabile cu privire la fierberea repetată. Cu toate acestea, acest lucru nu trebuie luat prea în serios. În plus, acest lucru nu înseamnă deloc că de acum înainte este imposibil să fiarbă apa, deoarece acest lucru o poate face grea și, prin urmare, dăunătoare, iar cantitatea de substanțe nocive din compoziția sa va crește. Noi explicam. Faptul este că va primi modificări semnificative și vizibile numai atunci când este fiert în mod repetat, de exemplu, de o sută de ori. Dar este puțin probabil ca cineva să aibă nevoie de o astfel de acțiune. Prin urmare, dacă aveți nevoie, fierbeți-l de două ori fără nicio teamă.

În plus, dacă preferați să fierbeți lichidul alb în scopul sterilizării, atunci aceasta nu necesită o a doua acțiune. Toți microbii și bacteriile dăunătoare sunt ucise prima dată, deoarece nu pot supraviețui la o temperatură atât de ridicată. Mai mult, dacă apa din ibric este deja fiartă, atunci data viitoare când o folosești, este suficient să o încălziți până la temperatura dorită.

Dacă doriți să folosiți apă fiartă pentru prepararea ceaiului sau a cafelei, atunci nu trebuie să o aduceți din nou la fiert. Ar trebui adus la o stare „albă”, adică atunci când este saturat cu bule înainte de a se fierbe.

Și, în sfârșit, aș dori să remarc că, dacă fierbi apă de două ori, s-ar putea să-și piardă gustul plăcut și blând. Ceaiul din aceasta își poate pierde aroma, iar beneficiile sale vor deveni mai mici.

Cât de reticenți este uneori să turnați din ceainic apa rămasă de la ceaiul precedent pentru a fierbe o nouă porție de ceai sau cafea! Și o punem înapoi pe arzător sau apăsăm butonul fierbător. Maxim – adăugați apă dacă nu este suficientă. Totul este atribuit grabei, angajării. Mai ales în birouri, unde fiecare minut contează și ceaiurile sunt aproape pe fugă. Dar cine dintre noi s-a gândit vreodată: nu este dăunător sănătății noastre? Apa poate fi fiartă de mai multe ori?

Ce trăiește în apă?

Pentru a înțelege ce procese au loc cu apa în timpul fierberii, mai ales când este fiartă din nou, trebuie să vă imaginați ce compoziție poate avea apa de la robinet. Nu sunt atât de puțini „locuitori” posibili ai mediului acvatic domestic:

  • Viruși, bacterii, capabile să provoace diverse infecții. Niciun sistem de curățare și dezinfecție nu poate oferi o garanție de 100% a distrugerii lor complete. De fapt, din cauza lor, apa se fierbe cel mai adesea înainte de a o bea dacă nu există filtru acasă. Prin fierberea apei, poți fi sigur că „făpturile vii” dăunătoare vor fi distruse.
  • Clor, care sunt generos „aromatizate” cu apă pentru dezinfecție. Clorul poate provoca iritații ale pielii și mucoaselor (inclusiv cavitatea bucală), iar în concentrații mari poate contribui la oncologie.
  • Săruri de magneziu și calciu. Ei sunt cei care, așezându-se pe pereții ibricului, formează treptat calcarul familiar tuturor – un indicator al durității apei.
  • Metale grele (zinc, stronțiu, plumb). Sub influența temperaturii ridicate, formează substanțe cancerigene, care, după cum știți, sunt, de asemenea, capabile să provoace tumori.

Și aceasta nu este o listă completă. Puteți adăuga, de asemenea, săruri de sodiu, compuși de azot (nitrați), arsenic aici … Cât de mult și ce fel de substanțe sunt conținute într-un anumit sistem de alimentare cu apă depinde de ce compoziție avea apa inițial, cum și cu ce a fost curățată și dezinfectat.

1. Apă grea.
În procesul de fierbere prelungită din apă se evaporă mase mari de apă și în acest fel crește proporția de apă „grea” D2O. Apa grea se depune pe fundul ceainicului. Prin urmare, dacă nu turnați resturile de apă fiartă, ci adăugați apă proaspătă, atunci când fierbeți din nou, procentul de apă grea din acest vas va crește și mai mult. Cu adăugări repetate de noi cantități de apă dulce la resturile de apă fiartă veche, se poate obține o concentrație destul de mare de apă grea. Și acest lucru este periculos pentru sănătatea umană. Dacă fierbeți aceeași apă mult timp, atunci aceasta devine „grea” – ca apa tratată din reactoarele nucleare.

Apa grea este apa cu deuteriu (oxid de deuteriu). Deuteriu– hidrogen greu, notat cu simbolurile D și 2H. Deuteriul se găsește în doze mici în apa obișnuită (1:5500). Creșterea concentrației de apă grea, chiar și cu fierbere prelungită, este atât de neglijabilă încât depășește sensibilitatea organismului și poate fi detectată doar cu echipamente precise. O creștere a concentrației nu înseamnă o creștere a cantității de apă grea în sine.

Apa grea(de asemenea, oxid de deuteriu) – acest termen este de obicei folosit pentru a se referi la apa cu hidrogen greu. Apa cu hidrogen greu are aceeași formulă chimică ca apa obișnuită, dar în loc de atomii izotopului ușor de hidrogen obișnuit (protium), conține doi atomi ai izotopului hidrogen greu, deuteriu. Formula pentru apă cu hidrogen greu este de obicei scrisă ca sau 2H2O. În exterior, apa grea arată ca apa obișnuită – un lichid incolor, fără gust și miros.
Cu toate acestea, apa grea nu este la fel de otrăvitoare pe cât cred mulți. O persoană poate bea un pahar de apă pură 100% grea, fără vreun rău vizibil pentru sănătate, tot deuteriul va fi îndepărtat din organism în câteva zile.

Experimentele pe mamifere au arătat că consecințele tangibile pentru organism apar la concentrații foarte mari de deuteriu în țesuturi (25%-50%). O persoană care cântărește 70 kg ar trebui să bea 3 litri de apă grea 100% zilnic timp de o săptămână, astfel încât concentrația sa în țesuturi să fie de 25%.

Răspunsul final ne va fi dat de cartea de probleme școlare la chimie pentru clasa a XI-a. Într-una dintre sarcini, este dat un citat din cartea lui Pokhlebkin „Ceaiul”, unde autorul scrie despre „apa grea”, inadmisibilitatea de a face ceai din ea și necesitatea de a turna apă nouă în ibric de fiecare dată. În plus, autorii cărții cu probleme întreabă: de câte ori trebuie să adăugați apă și să o fierbeți într-un ibric de 1,5 litri, astfel încât concentrația de apă grea să crească de 10 ori? Există tot felul de molii, acțiuni, X și, în sfârșit, răspunsul. „Pentru a crește de 10 ori conținutul de apă grea, este necesar să evaporăm jumătate din apă de 157 de ori la rând, adică să-i micșorăm cantitatea inițială cu un număr inimaginabil cu puteri ale timpului, ceea ce pare lipsit de sens. ” Așa că bea calm ceai din apă fiartă de mai multe ori!

2. Scăderea oxigenului în apă.

Afirmația că este imposibil să fierbi apa de două ori, deoarece „devine mai puțin oxigen” nu este adevărată. Există la fel de puțin oxigen în apa proaspăt fiartă ca în apa fiartă de două ori – și de câteva ori mai puțin decât în ​​apă, să zicem, 90 de grade A soluția suprasaturată de oxigen în apă nu există în condiții normale, prin urmare nici numărul de fierberi și nici viteza de încălzire a apei nu sunt importante.

3. Creșterea concentrației de sare.

Se crede că fierberea repetată în apă crește concentrația fie doar a sărurilor, fie a sărurilor de metale grele și toate acestea sunt foarte dăunătoare, desigur. La fiecare fierbere, apa se evaporă și crește concentrația de săruri dizolvate în reziduu. Totodata totul depinde de puritatea apei sursei, daca apa este curata o fierbeti cat vreti, nu se va intampla nimic.
Nu este adevarat. Toate sărurile cu duritate reversibilă se descompun în timpul primei fierberi. Când apa este încălzită, are loc o descompunere rapidă a sărurilor de duritate cu eliberarea de dioxid de carbon – aceasta explică „albirea” apei și eliberarea unui număr mare de bule mici înainte de fierbere. În consecință, apa fiartă, de regulă (cu prezența inițială a durității reversibile semnificative, este mai moale decât apa nefiartă, dar nu contează de câte ori a fost fiartă apa.

3. Apa devine „moartă”.

Apa filtrată este „vie”, adică. salvează pentru că „structura informațională” a apei curgătoare. Fiert, respectiv, este neînsuflețit. (A nu se confunda cu apa „moartă” acidă și „vie” alcalină după hidroliză!) Acest lucru este bine simțit de animalele care sunt mai dispuse să bea apă curentă de la robinet (chiar și cu clor!) sau un filtru (precum și din bălți și rezervoare deschise), decât fiert dintr-un ibric. Acest lucru nu este recunoscut oficial de știință. Deci să crezi sau să nu crezi este alegerea ta.

Ce se întâmplă dacă fierbi apa mult timp?

Aici rezultatul este natural, în timpul procesului de fierbere se formează dioxine, iar cu cât fierbeți mai mult, cu atât acești compuși se vor forma mai mult. Adevărat, pentru a aduce conținutul lor la un nivel critic (pentru a simți un efect instantaneu asupra corpului tău), lichidul va trebui fiert nu de două, ci chiar de douăzeci de ori.

În același timp, nu uitați că gustul apei se schimbă, respectiv apa fiartă din nou este deja departe de a fi ideală. Acest lucru va schimba gustul ceaiului sau cafelei pe care urmează să le preparați. Adesea, angajații diferitelor companii și birouri păcătuiesc așa, sunt prea leneși să meargă din nou după apă.

0Shares

Aura Mereuta

https://shok.md