De ce s-a deconectat lumina în Moldova, dacă aceasta este procurată din România? Explicațiile autorităților

 De ce s-a deconectat lumina în Moldova, dacă aceasta este procurată din România? Explicațiile autorităților

Autoritățile vin cu explicații pentru cei care își pun întrebarea „de ce se deconectează lumina, când e e afectat sistemul energetic ucrainean, dacă Moldova cumpără curent din România?”.

„Bombardamentele rusești asupra centralelor electrice Ucraina au dus la întreruperi în țara noastră pentru că sistemele energetice ale Moldovei și Ucrainei sunt conectate între ele. Situația critică din Ucraina a dus la întreruperea automată a unei linii de tranzit prin care se importă electricitate din România.

Această întrerupere a avut loc pentru a proteja rețelele și stațiile electrice de la suprasarcină. Dacă nu se aplica deconectarea automată, stațiile electrice puteau fi serios afectate și întreruperile ar dura mai mult.

În anul curent, Guvernul Republicii Moldova a început construcția unei linii electrice de mare tensiune dintre Republica Moldova și România (Vulcănești-Chișinău), cu o lungime de 158 km, și urmează a fi dată în exploatare în 2 ani”, informează autoritățile.

Moldova a rămas pe întuneric, în totalitate, în după amiaza zilei de 23 noiembrie 2022, după bombardamente masive în Ucraina.
Președinta Maia Sandu a declarat că „Rusia a lăsat Moldova pe întuneric” și dă asigurări că energia electrică va fi restabilită.
Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, a fost convocat de urgență la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, după deconectările masive de lumină. „Bombardamentele brutale ale Rusiei în Ucraina continuă să producă consecințe dramatice în țara noastră”, menționează MAEIE.

Olesea Bolboceanu-Banari