De Revelion nutriţioniştii recomandă o masă cu cel mult cinci feluri de mâncare, iar alimentele greu de digerat să fie înlocuite cu proteine

 De Revelion nutriţioniştii recomandă o masă cu cel mult cinci feluri de mâncare, iar alimentele greu de digerat să fie înlocuite cu proteine
0Shares

Şi cum e obiceiul, dacă se cumpără mult, se şi găteşte mult. Barasabenii sunt deja faimoşi pentru mesele îmbelşugate de sărbători, iar de Revelion, nu fac excepţie. Oamenii se întrec la gătit şi la mâncat şi uită prea des că ar trebui să fie mai cumpătaţi. Nutriţioniştii ne recomandă o masăcu cel mult cinci feluri de mâncare, iar alimentele greu de digerat să le înlocuim cu proteine uşoare. Din bugetul prevăzut pentru Revelion, ar trebui să cumpărăm mai puţine produse, dar de o calitate mai bună, scrie SHOK.md cu referire la tvr.ro.

CORINA DASCĂLU, nutriţionist: „Alegeti doar un fel de proteină animală, or carne or peşte, neapărat să aveţi o salată din crudităţi, când mă refere la saltă din crudităţi nu mă refer la salatele din maioneză. Uite cam aşa ar putea arăta o salata sănătoasă pe msasa de sărbătoare, sau o puteţi pregăti a doua zi, am frunze de salată, avocado,roşii uscate, anghinare, seminţe de caju şi cânepă, am asezonat cu un pic de ulei.”

Specialiştii ne recomandă să savurăm din bucate înainte de miezul nopţii, pentru a nu ne ghiftui şi a evita astfel problemele digestive de a doua zi.

MARIA VICTORIA RACU, medic, ANSP: „Fibrele alimentare sunt cele care ne ajută să nu suferim de acele indigestii, balonări, constipaţii. Să nu se uite de termenul de valabilitate al produselor alimentare, o salată cu maioneză se păstrează maxim 2,3 ore la temperatura camerei şi maxim 12 ore la frigider. Să nu abuzăm de alcool pentru că alcoolul este cel care adoarme poliţistul interior, noi pierdem controlul şi ne trezeste şi o senzaţie de foame. La fiecare porţie de alcool se recomandă să se ia un pahar de apă.”

CORINA DASCĂLU, nutriţionist: „Dacă v-aţi trezit  la 9,10 încercaţi pentru următoarele ore să vă hidrataţi cu multă apă să ajutaţi corpul să digereze ce a mancat de revelion. Daţi pauze organismului şi încercaţi să faceţi mişcare.”

Pe lângă alcool, nici excesul de dulciuri nu este recomandat.

MARIA VICTORIA RACU, medic, ANSP: „Dacă pur şi simplu am calcula cât zahăr se conţine în acele 5-6 ciocolate pe care le consumă copiii ar ieşi o cantitate enormă, plus pe mesele de sărbători sunt sucuri din comerţ care conţin la fel o doză mare de zahăr. Ar fi bine să punem accent mai mult pe fructele proaspete, pe care să le punem în acele cadouri pentru copii. Pe termen scurt, copilul devine agitat. Copilul ajunge să-i fie foame în mod constant, pe termen lung apar cariile dentare. Şi kilogramele în plus, alături cu bolile de inimă.”

Indiferent de cât, şi ce este masa, cu siguranţă nu trebuie să  lipsească voia bună care este de fapt condimentul principal al oricărei sărbători.

0Shares

Maria Palade

https://shok.md/