Denim Day Moldova: Angajații MAI se alătură campaniei de a combate fenomenul violenței sexuale: Care este istoria acestei zile

 Denim Day Moldova: Angajații MAI se alătură campaniei de a combate fenomenul violenței sexuale: Care este istoria acestei zile
0Shares

Angajații Ministerului Afacerilor Interne s-au alăturat campaniei Denim Day, marcată anual în ultima zi de miercuri a lunii aprilie, pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la fenomenul violenţei sexuale, scrie SHOK.md.

„În fiecare an, în ultima zi de miercuri a lunii aprilie, este marcată Ziua Blugilor – ziua în care sunt susținute victimele agresiunilor sexuale. Angajații Ministerului Afacerilor Interne se alătură campaniei ”Denim Day”. Reiterăm angajamentul de a combate fenomenul violenței sexuale corect, echidistant și cu mare tenacitate și venim în susținerea tuturor celor care au nevoie de ajutor. În semn de solidaritate, purtați astăzi blugi, indiferent de locul de muncă”, se arată într-un mesaj publicat pe Facebook.

Denim day are loc în ultima miercuri din aprilie, care este Luna conștientizării agresiunii sexuale. În această zi, oamenii sunt încurajați să poarte denim pentru a combate vina victimelor și a-i educa pe alții cu privire la violența sexuală.

Istoria „Denim Day” a început în anul 1992, în Italia, când un instructor de șoferie de 45 de ani a fost acuzat că a abuzat sexual o elevă de 18 ani. Fata și-a anunțat părinții, care au susținut-o în decizia ei de a depune plângere la poliție. Deși acuzatul a fost condamnat în primă instanță, mai târziu, în 1998 un judecător al Curții Supreme de Justiție a decis să anuleze condamnarea făptuitorului pe un caz de viol, argumentând că, din motiv că victima purta blugi strâmți, aceasta ar fi trebuit să-l ajute pe violator să-i scoată blugii. În opinia instanței, acest fapt ar fi însemnat consimțământul victimei.

A doua zi, femeile din Parlamentul italian au venit la serviciu purtând blugi, contrar protocolului vestimentar, în semn de solidaritate cu victima. Din acel an, Denim Day se marchează în numeroase state din Europa și SUA în ultima zi de miercuri a lunii aprilie, ca simbol de protest împotriva atitudinilor eronate față de infracțiunile sexuale.

0Shares

Gritco Adriana

https://shok.md/