Deputați PAS și reprezentanți ai misiunilor diplomatice, la Marșul LGBT de ieri. Genderdoc-M: A fost un număr record de participanți și parlamentari

 Deputați PAS și reprezentanți ai misiunilor diplomatice, la Marșul LGBT de ieri. Genderdoc-M: A fost un număr record de participanți și parlamentari

La Marșul Solidarității, organizat de comunitatea LGBT, au participat șase deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Este vorba despre Dumitru Alaiba, Eugeniu Sinchevici, Vitalie Gavrouc, Marcela Nistor, Galina Sajin și Evghenia Cojocari. Informația a fost prezentată de reprezentanții Centrul de Informaţii „Genderdoc-M”, care au menționat că este cel mai mare număr de deputați care au participat la un marș desfășurat de comunitatea LGBT, scrie SHOK.md, cu referire la UNIMEDIA.

Potrivit Centrului, la Marș au participat în jur de 500 de persoane, acesta fiind cel mai mare număr de participanți la Marșul Pride în toate istoria desfășurării lui în Republica Moldova.

„De asemenea, la Marș au participat reprezentanții misiunilor diplomatice, atât ai ambasadelor, cât și ai structurilor internaționale”, comunică reprezentanții Centrului.

Ieri, în centrul capitalei a avut loc marșul LGBT. Manifestația a început la intersecția străzilor București și Ismail, chiar dacă primarul capitalei nu a autorizat evenimentul și a anunțat că traseul este ocupat, în această zi, cu transport public, direcționat din centrul Chișinăului, unde au fost programate alte manifestații.

Polițiști cu scuturi și cagule au asigurat ordinea publică. Fostă angajată MAI, Alina Zbancă a venit cu critici în adresa guvernării și a conducerii Ministerului Afacerilor Interne, după ce mai mulți carabinieri au apărut cu cagule, rucsacuri sovietice și un „pled”, care înlocuiește pătura de urgență, în timp ce asigurau ordinea publică. „Cei care au stat în scaune moi, nu ați roșit văzând acești băieți în așa postură? Rușine să vă fie”, a scris aceasta.

Primarul capitalei, Ion Ceban, a reiterat că marșul LGBT anunțat pentru 19 iunie nu a fost autorizat. În plus, traseul ce era stabilit de organizatori este ocupat. „Pe acele străzi va fi redirecționat transportul public, deoarece în centrul orașului au loc alte manifestații. Trotuarele tot sunt blocate, pentru că se află în reparație. Rog organele de drept să se sesizeze și să soluționeze această situație. Eu le-am propus să meargă la Guvern, Parlament, Președinție, acolo duminica e liber”, a declarat Ceban.

Recent și Episcopul de Bălți și Fălești Marchel a îndemnat oamenii să „iasă împotriva marșului LGBT și să nu permită această invazie”.

Mai devreme, edilul capitalei declarase că marșul LGBT este interzis în continuare. Primarul a spus că nu va semna pentru desfășurarea paradei, iar „cei din PAS, care tare îi apără”, pot să-l critice cu toate cuvintele”. „Ce am avut anii precedenți la astfel de parade, ieșire în stradă și devizarea societății, un haos pe străzi în preajma acestor parade, copii nu trebuie să vadă aceste lucruri chiar pe stradă”, a mai spus Ceban.

La sfârșitul lunii mai, Ceban a anunțat că nu va accepta organizarea marșului LGBT, planificat pentru iunie. „Marșul homosexualilor planificat de contingent nu va fi acceptat de primărie. Faceți ce vreți la voi acasă, nu în public”, a scris Ceban, pe Facebook. „Ion Ceban asta depășește orice limită”, a scris, în replică, soția ministrului Muncii, Vera Țurcanu-Spatari. Aceasta a cerut Consiliului pentru Egalitate să vină cu o reacție.

După reacțiile provocate de anunțul lui Ceban privind interzicerea marșului LGBT în capitală, edilul a venit cu noi declarații. „Interzis am spus. Nu aveți ce căuta în Chișinău pe străzi. Nici cu Maia Sandu, nici fără ea”, a scris acesta într-o postare pe Facebook, care ulterior a dispărut. Ulterior, primarul capitalei a fost blocat pe Facebook.

Deputatul PAS Radu Marian a venit cu acuzații către primarul capitalei, Ion Ceban, după ce acesta a interzis marșul LGTB. Marian susține că edilul „se poartă exact ca un gopnic, intimidând și hărțuind” această comunitate. Totodată, acesta a menționat că Ceban în 3 ani nu a rezolvat nicio problemă majoră a orașului, „nu poate conduce o capitală europeană în secolul 21”.

„Amatoarele și amatorii de BDSM cred că au acum fantezii erotice cu Ceban îmbrăcat în piele cu o puhă de cioban în mâna, care strigă: Interzis, am spus”, așa a reacționat coordonatoarea de Program Lobby și Advocacy a Drepturilor LGBT din cadrul centrului Genderdoc-M Angelica Frolov, după ce edilul capitalei a interzis marșul LGBT.