Dezastru ecologic în Peru. Tsunami-ul din Tonga a provocat o deversare uriașă de petrol la 10.000 de kilometri distanță

 Dezastru ecologic în Peru. Tsunami-ul din Tonga a provocat o deversare uriașă de petrol la 10.000 de kilometri distanță

Guvernul peruvian a catalogat deversarea de petrol care a avut loc în zona unei rafinării din Peru ca fiind un „dezastru ecologic”. Poluarea oceanului s-a produs din cauza valurilor neașteptat de mari provocate de erupția vulcanului din Tonga, scrie SHOK.md cu referire la digi24.

Ministrul de externe peruvian a spus că deversarea de petrol a afectat animalele și plantele dintr-o zonă protejată ce se întinde pe mai mult de 18.000 de metri pătrați și cuprinde mai multe insule și zone de pescuit.

Potrivit autorităților, deversarea a avut loc atunci când o navă petrolieră a fost surprinsă de valurile masive provocate de explozia subacvatică generată de vulcanul din Tonga în timp ce descărca petrolul în rafinăria La Pampilla a companiei spaniole Repsol.

„Este cel mai grav dezastru ecologic care s-a întâmplat în jurul Limei (capitala statului Peru) din ultima vreme și a afectat serios sute de familii de pescari”, a transmis ministerul de externe pe Twitter. „Repsol trebuie să ofere imediat compensații pentru daune.”

Procurorii peruvieni au deschis o investigație în legătură cu incidentul de deversare a petrolului companiei Repsol. Ministrul Mediului Ruben Ramirez s-a întâlnit cu oficialii Repsol și a spus că în jur de 6.000 de barili de petrol s-au scurs în ocean, potrivit companiei.

Între timp, una dintre cele patru terminale ale rafinăriei au fost închise până la terminarea investigațiilor. La Pampilla este cea mai mare rafinărie a statului Peru și alimentează cu combustibili mai mult de jumătate din piața locală.

Peru se află la 10.000 de kilometri de vulcanul Hunga Tonga-Hunga Ha’apai care a erupt sâmbăta trecută și a devastat insulele Tonga. Tot în Peru, două persoane s-au înecat pe una dintre plajele afectate de tsunami.

Maria Palade

https://shok.md/