Doliu în muzică. A murit dirijorul şi compozitorul Gheorghe Banariuc

 Doliu în muzică. A murit dirijorul şi compozitorul Gheorghe Banariuc

Dirijorul şi compozitorul Gheorghe Banariuc s-a stins din viață ieri, la vârsta de 71 ani. Vestea tristă a fost dată de Corneliu Bodgros pe Facebook, care a transmis și un mesaj de condoleanțe.

„Ne-a părăsit maestrul Gheorghe Banariuc. Drum lin spre stele”, a scris artistul pe Facebook.

Gheorghe Banariuc s-a născut la 10 martie 1951 în satul Corjeuți, raionul Briceni. În anii 1968-1970, și-a făcut studiile la Școala de Cultură  „Elena Sârbu” din orașul Soroca, clasa vioară, profesor Tudor Revenco, iar în 1971-1975 la Institutul de Arte „Gavriil Musicescu”din Chișinău, Facultatea Dirijor Orchestră de Muzică Populară, profesor Iacob Voldman.

A compus peste 300 de lucrări semnând muzică pentru toate orchestrele din Republica Moldova.

A lucrat în Orchestra de Muzică Populară „Lăutarii” (1970- 1971), apoi în formațiile „Miorița”, „Mărțișor” și „Folclor”. A fost al doilea dirijor al Orchestrei de muzică populară „Fluieraș” a Filarmonicii Naționale. A fost angajat în calitate de dirijor al Orchestrei Ansamblului „Joc”. Timp de zece ani, din 1991 până în 2001, a condus Orchestra de muzică populară „Muguraș” a Liceului Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”.

În 1991, Maestrului Gheorghe Banariuc i s-a conferit titlul onorific de Artist Emerit al Republicii Moldova. În anul 2015, i s-a decernat trofeul „Potcoava de Aur”, pentru cariera de-o viață pusă în slujba cântecului popular și pentru meritul de a fi autorul multor melodii care au devenit reprezentative pentru patrimoniul național, la categoria compoziție.

Citește și