EBU invocă o fraudă și explică de ce a anulat punctajul României

 EBU invocă o fraudă și explică de ce a anulat punctajul României

Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU) a explicat joi seară, într-un comunicat de presă, de ce au fost eliminate șase jurii de la vot – Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România, San Marino. Potrivit presei române, EBU acuză că acestea s-ar fi votat între ele și arată că în cea de-a doua semifinală, patru dintre cele şase jurii au plasat toate celelalte cinci ţări în Top 5, iar patru dintre cele șase au primit cel puțin un set de 12 puncte, care este maximul care poate fi acordat.

„În cea de-a doua semifinală, s-a observat că patru dintre cele şase jurii au plasat toate cinci dintre celelalte ţări în Topul lor cinci (ţinând cont că nu au putut vota pentru ei înşişi); un juriu a votat pentru aceleaşi cinci ţări în Top 6; iar ultimul dintre cele şase jurii a plasat patru dintre celelalte ţări în Top 4 şi pe a cincea în Top 7″, se arată în comunicatul EBU.

EBU a publicat tabelul cu votul din a doua semifinala
EBU a publicat tabelul cu votul din a doua semifinala

„Modelul în cauză a fost detectat ca neregulamentar de către partenerul paneuropean de vot şi recunoscut de Independent Voting Monitor, deoarece cinci dintre aceste şase ţări au fost clasate în afara Top 7 de către juriile din alte 15 ţări care au votat în aceeaşi semifinală. (care a inclus trei dintre cele considerate Big Five: Germania, Spania şi Regatul Unit). În plus, patru dintre cele şase ţări s-au clasat în primele şase dintre celelalte 15 ţări care au votat în această semifinală. O neregulă de asemenea amploare în ceea ce priveşte modelul de vot al juriului este fără precedent”, menţionează EBU în comunicat.

EBU invocă Regulamentul Eurovision Song Contest şi instrucţiunile oficiale de vot ale Concursului, potrivit cărora dacă voturile juriilor naţionale prezintă modele de vot neregulamentare (după cum poate fi detectat de Partenerul de vot paneuropean şi recunoscut de Monitorul Independent de Votare), supervizorul executiv al ESC are dreptul de a elimina voturile în cauză pentru alocarea clasamentelor şi de a le înlocui cu un rezultat agregat substitut calculat automat pentru a determina rezultatul final al acestor ţări în a doua semifinală.

Votul juriului din România în a doua semifinală
Votul juriului din România în a doua semifinală

EBU explică și ce este un vot neregulamentar:

  1. Abaterea de la normă – Reflectă rezultatul aprecierea generală a celorlalți jurați profesioniști? Ținând cont de faptul că toți aceștia sunt profesioniști în domeniul muzicii cărora li se cere să voteze pe baza acelorași criterii stabilite în Regulamentul concursului (de exemplu, un juriu național plasează în fruntea clasamentului său (un) cântec (cântece) pe care majoritatea celorlalți îl (le) clasează mai jos.
  2. Modele de vot – Există modele vizibile de vot în rândul juraților?
  3. Nereguli – Au respectat juriile regulamentul concursului Eurovision?
  4. Modele recurente – Alte țări repetă modele de vot similare?
  5. Există beneficiari – În cazul în care apar abateri, cine beneficiază de pe urma rezultatului?

EBU precizează că în cazul în care răspunsul la mai mult de două dintre aceste întrebări este „da”, atunci modelul este considerat neregulamentar și voturile afectate de această neregulă sunt eliminate, cu condiția ca neregula să fie confirmată de partenerul de vot paneuropean (care beneficiază de 17 ani de experiență în administrarea votului la ESC) și recunoscută de către monitorul independent al votului.

Imediat după finala Eurovision, câştigată de Ucraina, Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU), organizatorul concursului, a transmis un comunicat de presă în care a explicat că în cea de-a doua semifinală juriile naţionale din şase ţări au fost eliminate din concurs.

Acestea au fost apoi înlocuite cu un rezultat agregat bazat pe ţări cu tipare de vot similar atât în a doua semifinală, cât şi în marea finală, printre cele şase ţări aflându-se şi România.