Elisabeta a II-a, portretul unei regine a recordurilor. 70 de ani de domnie, marcați de schimbări uriașe, dar și de scandaluri

 Elisabeta a II-a, portretul unei regine a recordurilor. 70 de ani de domnie, marcați de schimbări uriașe, dar și de scandaluri

Marea Britanie sărbătorește un moment unic în istorie: Jubileul de Platină al singurului său suveran care a ajuns la 70 de ani de domnie. Regina Elisabeta a II-a se află de atât de mult timp pe tron, încât pentru milioane de britanici, ea este singurul monarh pe care l-au cunoscut de când s-au născut. Regină a recordurilor, Elisabeta este cel mai longeviv monarh și are cea mai lungă domnie din istoria Regatului Unit, scrie SHOK.md cu referire la digi24.

Regina Elisabeta a II-a este de 70 de ani șefa Casei de Windsor. O adevărată eră elisabetană, marcată de schimbări sociale și politice uriașe, timp în care monarhia și suverana însăși au rămas simboluri ale stabilității naționale.

Elizabeth Alexandra Mary s-a născut la 21 aprilie 1926. Era primul copil al viitorului rege George al VI-lea, iar mama sa provenea dintr-o străveche familie nobiliară, care deținea atunci și cele mai întinse domenii din Scoția.

Un destin care s-a schimbat dramatic

Prințesa Elisabeta a fost un copil retras, o fetiță foarte cuminte, foarte ordonată. Dar deși mica prințesă ar fi trebuit să aibă un rol secundar în cadrul casei regale, destinul ei s-a schimbat radical pe 11 decembrie 1936, când unchiul ei, regele Edward al VIII-lea a abdicat pentru a se putea căsători cu femeia pe care o iubea, americanca Wallis Simpson. Coroana a revenit automat tatălui Elisabetei, încoronat ca George al VI-lea. Elisabeta a devenit astfel moștenitoarea tronului, s-a mutat împreună cu părinții și sora sa Margareta și brusc, îndatoririle sale s-au schimbat.

Adolescența i-a fost umbrită de al Doilea Război Mondial, când prințesa nu a stat deoparte, a devenit șofer de ambulanță în cadrul armatei britanice. Când a împlinit 21 de ani, a susţinut primul său discurs memorabil către Commonwealth.

„Declar solemn în faţa tuturor că întreaga mea viaţă, fie lungă sau scurtă, va fi dedicată slujirii voastre şi marii noastre familii imperiale căreia îi aparţinem cu toţii”, declara Elisabeta a II-a la 22 aprilie 1947, în Africa de Sud

În același an, Elisabeta se căsătorea cu Philip, prinț de Grecia și Danemarca. Era începutul unui mariaj de 73 de ani. La căsătoria lor, în noiembrie 1947, au participat zeci de capete încoronate din Europa, printre care și vărul ei, regele Mihai al României. Cinci ani mai târziu, în 1952, Elisabeta devenea ea însăși regină, după moartea tatălui său, iar în 1953, după trecerea perioadei de doliu, era încoronată la Westminster Abbey. Era prima încoronare transmisă în direct la televiziune, în toată lumea.

Moartea prințesei Diana zguduie monarhia britanică

Elisabeta și Philip au avut patru copii: moştenitorul tronului, prințul Charles – născut în 1948, urmat de Anne, Andrew şi Edward, la care se adaugă 8 nepoți și 12 strănepoți. O familie numeroasă, la fel ca problemele sale: divorțuri, relații extraconjugale, apariții controversate. Rând pe rând, toți copiii reginei cu excepția lui Edward au divorțat.

Despărțirea lui Charles de Diana și moartea „Prințesei inimilor” în 1997, într-un cumplit accident de mașină, au afectat puternic imaginea casei regale și a suveranei însăși. Tăcerea Palatului Buckingham imediat după accident a atras critici puternice. Regina le-a pus capăt în cele din urmă prin mesajul ei și prin funeraliile desfășurate la Westminster Abbey, deși Diana nu mai făcea parte din familia regală.

„A fost mereu un om excepțional și talentat. În vremuri bune și grele, ea nu și-a pierdut capacitatea de a zâmbi și a râde și nici pe aceea de a-i inspira pe alții cu bunătatea și căldura sa”, a spus Elisabeta a II-a despre fosta sa noră.

Moartea Dianei a umbrit imaginea casei regale peste un deceniu. Adevărata împăcare între suverană și popor a venit în 2011, odată cu nunta lui William cu Kate Middleton.

Scandaluri care au marcat monarhia

Domnia Reginei Elisabeta a II-a a avut parte de foarte multe momente bune, dar și de unele dezastruoase. Iar adesea, scandalurile nu au venit din deciziile luate, ci chiar din familie. Chiar căsătoria sa cu Philip, născut prinț grec, a fost controversată, deoarece el nu era văzut de societatea vremii drept potrivit pentru viitoarea suverană. Sora Reginei, prințesa Margaret, a fost rebela familiei, cu numeroase aventuri amoroase intens mediatizate. Apoi scandalurile au afectat și următoarele generații. Trei din cei patru copii ai suveranei au avut căsnicii care s-au năruit cu scandal și în atenția presei. Nici nepoții nu au fost feriți de probleme.

Cel mai recent scandal care a cutremurat Casa Windsor l-a vizat pe Prințul Andrew, considerat fiul favorit al Reginei Elisabeta a doua. La începutul anului, el a fost lăsat fără toate patronajele regale și gradele militare pe care le avea și nu mai poate folosi nici apelativul de Alteță Regală. Decizia a venit după ce un tribunal american a decis că procesul civil de abuz sexual în care era implicat poate continua. Până la urmă, Prințul Andrew s-a înțeles în afara tribunalului cu acuzatoarea lui. Astfel, nu a fost găsit vinovat niciodată, dar a trebuit să plătească despăgubiri, estimate de presă la 12 milioane de dolari. A fost punctul culminant al unui scandal care mocnea de ani de zile.

Un scandal care încă nu s-a stins este cel legat de Prințul Harry. Ca și unchiul lui, Andrew, a fost lăsat fără patronajele civile și fără gradele militare onorifice pe care le avea. Oficial, ducii de Sussex s-au retras ca să aibă parte de intimitatea pe care nu o aveau ca membri activi ai Familiei Regale. Harry și Meghan s-au mutat în Canada, apoi în California, dar nu au stat departe de lumina reflectoarelor.

Înainte de Megxit, prințul Harry era printre cei mai populari membri ai Familiei Regale britanice, în ciuda scandalurilor în care a fost implicat de-a lungul timpului. A apărut pe primele pagini ale ziarelor din toată lumea îmbrăcat în uniformă nazistă, cu tot cu banderolă cu zvastică pe mână sau a fost fotografiat dezbrăcat. S-a schimbat mult după stagiul militar, îndeplinit inclusiv pe frontul din Afganistan. După ani de zile de la perioada zbuciumată a tinereții sale, Harry mărturisea că a suferit de depresie, în mare parte după trauma suferită de moartea mamei sale, Prințesa Diana. Avea doar 13 când și-a condus mama pe ultimul drum.

Volume 50%

Maria Palade

https://shok.md/

Citește și